Τρίτη 1 Μαΐου 2018

Αφιλόξενο παραμένει το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα

Αφιλόξενο παραμένει το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα

14
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Αφιλόξενο παραμένει το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα
της Αλεξάνδρας Γκίτση
Αφιλόξενο παραμένει το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, η Ελλάδα κατατάσσεται στην τελευταία θέση μεταξύ των κρατών – μελών του οργανισμού, που εξετάζονται, σε ότι αφορά το επιχειρηματικό περιβάλλον. Παρά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων και την πρόοδο που έχει σημειωθεί, η αναποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης και η υπερβολική γραφειοκρατία εξακολουθούν να εμποδίζουν το επιχειρηματικό περιβάλλον το οποίο παραμένει φτωχό, σημειώνεται στην έκθεση.
Αυτή δεν είναι η μοναδική αρνητική επίδοση της Ελλάδας. Το φτωχό επιχειρηματικό περιβάλλον, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, εμποδίζει τις άμεσες ξένες επενδύσεις και την ένταξη στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας. Αποτέλεσμα η Ελλάδα να βρίσκεται στην τρίτη πριν το τέλος θέση σε ότι αφορά τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις. Η προσέλκυση περισσότερων ΑΞΕ εξαρτάται από τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος τη μείωση των περιορισμών στην αγορά προϊόντων, τη βελτίωση της ποιότητας των υποδομών και την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, επισημαίνεται στην Έκθεση. Πάντως ο ΟΟΣΑ δεν παραλείπει να αναφέρει πως το συνεχιζόμενο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων προσφέρει την ευκαιρία να προσελκυστούν ΑΞΕ σε βασικούς τομείς όπως οι μεταφορές, η ενέργεια και ο τουρισμός.
Την ίδια στιγμή και παρά το γεγονός ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο στην αγορά προϊόντων έχει βελτιωθεί εξακολουθεί να παραμένει πολύ πιο δύσκολο από τον μέσο όρο των κρατών που εξετάζει ο Οργανισμός. Συγκεκριμένα η χώρα βρίσκεται στην πέμπτη χειρότερη θέση, μετά την Τουρκία, το Ισραήλ, το Μεξικό και την Κορέα. Σύμφωνα με τον Οργανισμό χρειάζονται να γίνουν πολλά ακόμα για την ενθάρρυνση του ανταγωνισμού μέσω της μείωσης των ρυθμιστικών φραγμών, γιατί όπως επισημαίνει αυτό είναι το κλειδί για την ενίσχυση των κινήτρων για επενδύσεις. Οι κανονιστικοί περιορισμοί στον τομέα των υπηρεσιών μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιζήμιοι, αναφέρεται σε άλλο σημείο της έκθεσης. Και αυτό γιατί στην Ελλάδα ο τομέας των υπηρεσιών αντιπροσωπεύει περίπου το 80% του ΑΕΠ, πάνω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ (περίπου 74%). Επίσης, οι υπηρεσίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας σε ακαθάριστους όρους και περισσότερο από το 70% σε όρους προστιθέμενης αξίας. Ο Οργανισμός επισημαίνει επίσης στην έκθεσή του την ανάγκη για την πλήρη εφαρμογή των νομοθετικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά προϊόντων προκειμένου να προωθεί ο ανταγωνισμός και να ενισχυθούν οι επενδύσεις. 
Σε ό,τι αφορά τις δημόσιες επενδύσεις, ο Οργανισμός στην Έκθεσή του αναφέρει πως η Ελλάδα δεν διαθέτει σαφή μακροπρόθεσμη στρατηγική και οι αποφάσεις είναι εξαιρετικά συγκεντρωτικές, ενώ εκτιμά ότι μπορούν να γίνουν πιο αποτελεσματικές. Στην Ελλάδα, η κεντρική κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για περισσότερο από το 80% των δημόσιων επενδύσεων, αναφέρεται στην Έκθεση. Τονίζεται δε πως η απουσία μιας ολοκληρωμένης μακροπρόθεσμης στρατηγικής για τις δημόσιες επενδύσεις, έχει επιδεινώσει τα προβλήματα που σχετίζονται με τον κακό σχεδιασμό και την εκτέλεση με επακόλουθο τη συσσώρευση έργων. Επί του παρόντος υπάρχουν 69 έργα αξίας άνω των 20 δις. ευρώ στον τομέα των μεταφορών, της ενέργειας, των αποβλήτων και των λυμάτων που έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν μέχρι το 2022, σημειώνεται στην έκθεση. Ο ΟΟΣΑ αναφέρεται και στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί, όπως ότι η Διεύθυνση Δημοσίων Επενδύσεων ενίσχυσε τον κεντρικό συντονισμό των αποφάσεων σχετικά με τις δημόσιες επενδύσεις με την έγκαιρη έκδοση εγγράφων με συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές και χρονοδιαγράμματα στις αρχές που είναι αρμόδιες για δημόσια έργα επενδύσεων, και καλεί την κυβέρνηση να συνεχίσει τις πρωτοβουλίες αυτές και να τις συνδέσει με τη συνεχιζόμενη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, προκειμένου να μεγιστοποιηθούν οι συνέργειες. 
Αναφορικά με τις εξαγωγές, αυτές μπορεί να αυξήθηκαν από 24% του ΑΕΠ το 2008 σε 34% το 2017, ωστόσο αυτό το ποσοστό εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο από το μέσο όρο της ΕΕ, αναφέρεται στην Έκθεση στην οποία επισημαίνεται πως δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί πλήρως. η αναβάθμιση της πύλης πληροφοριών "Agora" σε μια ενοποιημένη πλατφόρμα που θα βοηθήσει τους εξαγωγείς να συνδεθούν με τις ξένες αγορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: