Κρεσέντο παροχών πριν από τις κάλπες
Στο τραπέζι των προεκλογικών υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ οι συντάξεις, η αύξηση κατώτατου μισθού, το αφορολόγητο, ο ΕΝΦΙΑ, οι ασφαλιστικές εισφορές και τα τέλη κυκλοφορίας
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Αλέξη Τσίπρα. Πίσω τους διακρίνονται ο Γιάννης Δραγασάκης με τον Νίκο Παππά
Χορό παροχών στον δρόμο προς τις κάλπες στήνει η κυβέρνηση καλλιεργώντας νέες αυταπάτες για την επόμενη μέρα παρά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους δανειστές. Υπουργοί και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βλέποντας ότι οι περικοπές στις συντάξεις θα εξελιχθούν σε εκλογικό Βατερλό επιδίδονται σ' ένα κρεσέντο παροχολογίας, αν και γνωρίζουν ότι η λήξη του Μνημονίου θα συνοδευτεί με ένα στενό κορσέ εποπτείας και δεσμεύσεων από τους δανειστές οι οποίοι μάλιστα απαιτούν να περιληφθεί στο νέο πλαίσιο επιτήρησης ρήτρα μη αναστρεψιμότητας των μνημονιακών μέτρων.
Ετσι, κλείνουν το μάτι στους συνταξιούχους λέγοντας ότι μπορεί να μην εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων από την Πρωτοχρονιά του 2019 ενώ φθάνουν στο σημείο να μιλάνε ακόμη και για επαναφορά της 13ης σύνταξης. Τάζουν καλύτερες μέρες στους χαμηλόμισθους με αύξηση του κατώτατου μισθού, υπόσχονται μικρότερες ασφαλιστικές επιβαρύνσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, μαγειρεύουν τις νέες αντικειμενικές γιατί φοβούνται τις επιβαρύνσεις του ΕΝΦΙΑ, επαναφέρουν για άλλη μια φορά στο προσκήνιο το θέμα της αλλαγής των τελών κυκλοφορίας και διαβεβαιώνουν ότι το αφορολόγητο δεν θα μειωθεί το 2019. «Πάρε κόσμε» δηλαδή και όποιος τσιμπήσει! Το γαϊτανάκι της παροχολογίας δεν έχει τέλος:
Συντάξεις. Οι δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης που υπόσχονται ότι δεν θα εφαρμοσθούν οι περικοπές έως και 18% πάνε κι έρχονται, ενώ το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη φροντίσει η προσωπική διαφορά που θα μειωθεί να μην αποτυπωθεί από τώρα στα εκκαθαριστικά των συνταξιούχων. Οι συνταξιούχοι θα μάθουν την πικρή αλήθεια τον Δεκέμβριο όταν θα βρεθούν μπροστά στο ΑΤΜ ή στο γκισέ της τράπεζας για να εισπράξουν τη σύνταξη του Ιανουαρίου. Πάνω από ένα εκατομμύριο θα είναι αυτοί που θα υποστούν περικοπές κατά 18%, ενώ 229.496 συνταξιούχοι θα χάσουν και το ΕΚΑΣ καθώς από το 2019 καταργείται ολοσχερώς. Ωστόσο, υπουργοί, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με εξαίρεση ίσως τον πιο μετρημένο Ευκλείδη Τσακαλώτο, καλλιεργούν προεκλογικού τύπου προσδοκίες υποσχόμενοι επαναδιαπραγμάτευση του μέτρου. Στο χορό των δηλώσεων μπήκε χθες και ο Νίκος Βούτσης ο οποίος όταν ρωτήθηκε για το εάν τελικά περικοπούν οι συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2019 υπογράμμισε ότι «τα συμπεφωνημένα είναι συμπεφωνημένα» αλλά αμέσως μετά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν κάποιες οριακές αλλαγές βοηθούσης και της οικονομίας υπονοώντας την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος. Την ίδια ώρα που ο Νίκος Φίλης διερωτάται γιατί η κυβέρνηση προβαίνει σε νέα μείωση των συντάξεων παρά το γεγονός ότι παράγει υπερπλεόνασμα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου προχώρησε ακόμη πιο πέρα προτείνοντας την επαναφορά της 13ης σύνταξης ως αντισταθμιστικού μέτρου μετά την έξοδο από το Μνημόνιο τον Αύγουστο.
Μισθοί. Η αρμόδια υπουργός Εφη Αχτσιόγλου έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι μετά το τέλος του προγράμματος η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού ακολουθώντας το μοντέλο Πορτογαλίας. Μάλιστα, το μέτρο αυτό έχει ενσωματωθεί στο αναπτυξιακό σχέδιο του Τσακαλώτου και αποτελεί ένα από τα σημεία των ενστάσεων των δανειστών. Μαζί με την αύξηση του κατώτατου μισθού η κυβέρνηση υπόσχεται την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και μάλιστα από τον Σεπτέμβριο.
Ασφαλιστικές εισφορές. Αντιμέτωποι με νέες επιβαρύνσεις και αύξηση ασφαλιστικών εισφορών θα βρεθούν από την Πρωτοχρονιά του 2019 οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι. Από το επόμενο έτος αλλάζει η βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Θα υπολογίζεται στο σύνολο του εισοδήματος χωρίς την έκπτωση 15% που ισχύει για το 2018 και χωρίς να αφαιρούνται οι εισφορές. Αυτό σημαίνει ότι ένας δικηγόρος με έσοδα 20.000 ευρώ, ο οποίος φέτος πληρώνει εισφορές 6.571,50 ευρώ, τον επόμενο χρόνο θα πληρώσει 7.710 ευρώ. Το υπουργείο Εργασίας για να χρυσώσει το χάπι μοιράζει υποσχέσεις για χαμηλότερες εισφορές σε όσους έχουν εισοδήματα άνω των 25.000 ευρώ. Στόχος όπως λένε στο υπουργείο Εργασίας είναι η συνολική επιβάρυνση για τους επαγγελματίες από τις εισφορές και τους φόρους να μην υπερβαίνει το 55% του ετήσιου εισοδήματος.
ΕΝΦΙΑ. Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα φέρουν τα πάνω - κάτω στους φόρους. Από το υπουργείο Οικονομικών υπόσχονται ωστόσο ότι δεν θα επιβαρυνθεί η «λαϊκή κατοικία» και δεν θα έρθει φουσκωμένος ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ στους μικροϊδιοκτήτες ακινήτων. Για τον λόγο αυτό, στις αρχές Ιουνίου, μετά την έκδοση των νέων αντικειμενικών αξιών ακινήτων, θα τρέξει μια δοκιμαστική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για το 2018. Το αποτέλεσμα της άσκησης αυτής θα είναι καθοριστικό. Αν η βεβαίωση εσόδων προκύψει χαμηλότερη από τα 3,1 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν πέρυσι από την εκκαθάριση του φόρου, τότε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να λάβει αποφάσεις για ποιους θα χτυπήσει η καμπάνα των αυξήσεων.
Αφορολόγητο. Λίγο πριν ξεκινήσει ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων για την τέταρτη αξιολόγηση, κυβερνητικά στελέχη στέλνουν το μήνυμα ότι η περικοπή κατά 3.000 ευρώ του αφορολογήτου ορίου δεν θα εφαρμοστεί από το 2019 όπως φέρεται να απαιτεί το ΔΝΤ. Η τύχη του, πάντως, για το αν η περικοπή θα ισχύσει το 2019 ή το 2020, θα κριθεί στις αρχές Ιουνίου.
Τέλη κυκλοφορίας. Παρά τις διαψεύσεις από το υπουργείο Οικονομικών ότι εξετάζονται αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας ο υφυπουργός Μεταφορών επανέφερε στο προσκήνιο το θέμα της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας αφήνοντας να εννοηθεί ότι το νέο σύστημα που εισηγείται θα φέρει ελαφρύνσεις σε μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών οχημάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου