Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Τα πρόστιμα, οι αντιδράσεις και η απάντηση της ΑΑΔΕ στην ΠΟΦΕΕ για τις ΜΥΦ Αναβρασμός λόγω της υποχρέωσης καταβολής 400 ευρώ ετησίως

Τα πρόστιμα, οι αντιδράσεις και η απάντηση της ΑΑΔΕ στην ΠΟΦΕΕ για τις ΜΥΦ
Αναβρασμός λόγω της υποχρέωσης καταβολής 400 ευρώ ετησίως
17 Μαι 2018 - 10:21
Picture 0 for Τα πρόστιμα, οι αντιδράσεις και η απάντηση της ΑΑΔΕ στην ΠΟΦΕΕ για τις ΜΥΦ
 Του Γιώργου Λαμπίρη

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει το τελευταίο χρονικό διάστημα, η απόφαση επιβολής προστίμου για εκπρόθεσμη ΜΥΦ, από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών.

Υπενθυμίζουμε ότι σε πρόσφατη απόφασή της η Δ.Ε.Δ. επικύρωσε πρόστιμο ύψους 200 ευρώ, το οποίο είχε επιβάλλει η ΔΟΥ Περιστερίου  για εκπρόθεσμη υποβολή καταστάσεων φορολογικών στοιχείων δύο τριμήνων, χρεώνοντας 100 ευρώ για το καθένα από αυτά.

Χαρακτηριστική πάντως είναι η τοποθέτηση της ΑΑΔΕ για το θέμα, η οποία όπως την περιγράφει ο πρόεδρος της ΠΟΦΕΕ, Βασίλης Καμπάνης, στα Φορολογικά Νέα σημείωνει πως εάν δεν επιβληθούν τα πρόστιμα, δεν θα υποβάλλει κανείς τις τροποποιητικές εμπρόθεσμα».

Ας σημειωθεί ωστόσο ότι παρά τις αντιδράσεις και τις συζητήσεις που έχουν προηγηθει αναφορικά με την επιβολή προστίμων για περιπτώσεις εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων και εφόσον οι αρχικές ήταν εμπρόθεσμες και με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η οποιαδήποτε τροποποίηση για την ελάφρυνση των προστίμων στην προκειμένη περίπτωση, εξαρτάται από την τελική βούληση των δανειστών.

Καμπάνης (ΠΟΦΕΕ): Το πρόστιμο είναι ιδιαίτερα βαρύ

Σε επικοινωνία που είχαν τα Φορολογικά Νέα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών, Βασίλη Καμπάνη, σχετικά με το θέμα, επισημαίνει ότι «εκτός από την απόφαση της ΔΕΔ, ακολούθησε και διευκρινιστική εγκύκλος από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων,  στην οποία η φορολογική αρχή σημείωνε ότι ‘αναφορικά με τις καταστάσεις πελατών προμηθευτών, από 1.1.2014 και ύστερα, οποιαδήποτε μεταβολή επέρχεται μετά την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής τους, επιβάλλεται το πρόστιμο των 100 ευρώ για κάθε εκπρόθεσμη δήλωση».

Στην ίδια εγκύκλιο μάλιστα η ΑΑΔΕ ανέφερε ότι το πρόστιμο επιβάλλεται ξεχωριστά για κάθε εκπρόθεσμη υποβολή εκάστου τριμήνου, έστω και αν συμπίπτει η καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής τους.

«Το πρόστιμο είναι ιδιαίτερα βαρύ. Ήδη έχουμε μιλήσει με τη ΓΣΕΒΕΕ, δεδομένου ότι τα πρόστιμα δεν βαρύνουν τους φοροτεχνικούς, αλλά τον εκάστοτε επαγγελματία», συμπληρώνει ο κύριος Καμπάνης.

«Η θέση μας είναι ότι το πρόστιμο θα πρέπει να ανέρχεται στα 100 ευρώ το χρόνο, το οποίο και πάλι είναι αρκετά επιβαρυντικό. Αυτό που προτείνουμε είναι, ότι σε περίπτωση κατά την οποία υφίσταται αρχική εμπρόθεσμη, να μην επιβάλλεται πρόστιμο. Δεν πρέπει να τιμωρείται ο επαγγελματίας ή ο φοροτεχνικός, όταν έχει κάνει ένα λάθος και σπεύδει να το διορθώσει», λέει ο κύριος Καμπάνης.

Η επικοινωνία με την ΑΑΔΕ

Αναφορικά με την επικοινωνία της ΠΟΦΕΕ με την ΑΑΔΕ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών, επισημαίνει ότι «έχουμε προσπαθήσει επανειλλημμένα να έρθουμε σε συνεννόηση από τότε που ξεκίνησε να ισχύει η υποβολή των ΜΥΦ. Η απάντηση που λάβαμε, ειναι χαρακτηριστικά ότι: ‘εάν δεν επιβάλλεται πρόστιμο, δεν θα υποβάλλει κανείς τις τροποποιητικές εμπρόθεσμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: