«Οι συντελεστές ευθύνονται για τη φοροδιαφυγή»
Μη ανταποδοτικό το ασφαλιστικό
Τετάρτη, 09 Μαΐου 2018 21:19
UPD:21:19
Από την έντυπη έκδοση
Οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές αποτελούν την κυρίαρχη αιτία που τροφοδοτεί τη φοροδιαφυγή, σύμφωνα με τους επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης, την ώρα που οι ίδιοι εκτιμούν ότι δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα των εισφορών υγείας και ασφάλισης στον ΕΦΚΑ.
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα των ad-hoc ερωτήσεων στο πλαίσιο της πρόσφατης έρευνας του Βαρομέτρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και της Palmpos Analysis, με δείγμα 800 επιχειρήσεις της πόλης, που διεξήχθη το 2ο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου του 2018.
Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις «κατακεραυνώνουν» το ασφαλιστικό σύστημα, καθώς σε ποσοστό 64% θεωρούν καθόλου ικανοποιητική την ανταποδοτικότητα των εισφορών που καταβάλλουν σε σχέση με τις συντάξεις και σε ποσοστό 59% σε σχέση με τις παροχές υγείας.
Μάλιστα, εάν αθροιστούν και οι απαντήσεις των επιχειρήσεων που βρίσκουν λίγο ικανοποιητική την ανταποδοτικότητα, τότε προκύπτει ότι με ποσοστό 83% είναι καθόλου ή λίγο ικανοποιημένες με τα όσα πληρώνουν και λαμβάνουν αντίστοιχα στο κομμάτι των συντάξεων, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις παροχές υγείας είναι 84%.
Στην ερώτηση «Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι δύο βασικότερες αιτίες του φαινομένου της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα;» οι επιχειρήσεις είναι αποκαλυπτικές, καθώς συνολικά και σε ποσοστό 86% καταδεικνύουν ως ρίζα του κακού τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές και έπεται με μεγάλη διαφορά η χαμηλή ανταποδοτικότητα από το Δημόσιο με 41%.
Στη συνέχεια με 32% είναι η απουσία φορολογικής συνείδησης των Ελλήνων και με 17% η απουσία αποτελεσματικών φορολογικών ελέγχων.
Στο πλαίσιο αυτό, οι επιχειρήσεις προτείνουν χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, που για τα φυσικά πρόσωπα απαντούν σε ποσοστό 31% ότι πρέπει να κυμαίνονται μεταξύ 6%-10%, σε ποσοστό 28% ανάμεσα σε 11%-15% και σε ποσοστό 13% ανάμεσα σε 16%-20%.
Αντίστοιχα για τους φορολογικούς συντελεστές των νομικών προσώπων, το 32% των ερωτώμενων επιχειρήσεων θεωρεί ότι πρέπει να είναι μεταξύ 11%-15%, το 28% ανάμεσα στο 6%-10% και το 20% μεταξύ 16%-20%.
Σε άμεση συνάρτηση με τις προηγούμενες απαντήσεις των επιχειρήσεων είναι και η τοποθέτησή τους στην ερώτηση: «Σε τι βαθμό θα λέγατε ότι συναρτάται η παραμονή της επιχείρησής σας στην Ελλάδα από το φορολογικό και ασφαλιστικό κόστος;».
Το 50% απαντά ότι ο βαθμός αυτός είναι πολύ μεγάλος και αρκετά μεγάλος, το 30% λέει ότι δεν συναρτάται καθόλου, το 10% απαντά ούτε μεγάλος/ούτε μικρός και το 5% μικρός.
Από τις ad-hoc ερωτήσεις αποκαλύπτεται ακόμη πως το 42% των επιχειρήσεων δεν είναι ενήμερο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, το 30% γνωρίζει αλλά όχι και τόσο καλά και μόλις το 27% είναι καλά πληροφορημένο.
Αντίστοιχα, για τη ρύθμιση των 120 δόσεων των ελευθέρων επαγγελματιών προς την εφορία και τον ΕΦΚΑ, το 38% δεν ξέρει τίποτε, το 32% δεν γνωρίζει τόσο καλά και το 29% δηλώνει ενημερωμένο επαρκώς.
Για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, το 25% τον θεωρεί μεν σωστό, αλλά δεν βοηθάει όπως είναι σήμερα, το 19% απαντά ότι είναι σωστός και βοηθάει όπως είναι σήμερα και το 12% λέει ότι είναι λάθος.
Για τις 120 δόσεις, το 26% θεωρεί τη ρύθμιση σωστή αλλά δεν βοηθάει όπως είναι σήμερα, το ίδιο ποσοστό απαντά ότι είναι σωστή και βοηθάει και το 10% δηλώνει ότι είναι λάθος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου