Ο κύβος ερρίφθη για τις αλλαγές στις νέες αντικειμενικές αξίες. Μετά και τη σύσκεψη της Παρασκευής μεταξύ εκπροσώπων του υπουργείου Οικονομικών και των δανειστών αποφασίστηκε να καταρτιστούν άμεσα οι πίνακες με τις νέες και να υπολογιστεί ο νέος ΕΝΦΙΑ με τις νέες τιμές και τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που θα προκύψουν από τους νέους συντελεστές.
του Ντίνου Σιωμόπουλου
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», αυξήσεις έως 40% θα έχουμε σε περιοχές με τιμές ζώνης από 550 έως 800 ευρώ και μειώσεις 15% έως 20% στις ακριβές περιοχές.
Μάλιστα, οι αρμόδιες υπηρεσίες εργάζονται το τελευταίο διάστημα κάνοντας ασκήσεις προσομοίωσης βάσει των νέων προτεινόμενων τιμών ζώνης που έχουν καταθέσει οι εκτιμητές για 10.600 ζώνες σε ολόκληρη την επικράτεια προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις στα ποσά που πρέπει να εισπράξει το 2018 το Δημόσιο (2,65 δισ. ευρώ). Με τις προσομοιώσεις αυτές θα προκύψουν οι αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στους συντελεστές που εφαρμόζονται σήμερα για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ. 
Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η δευτεροβάθμια επιτροπή του υπουργείου η οποία θα λάβει στα χέρια της τις τιμές που έχουν καταθέσει οι εκτιμητές για τις ζώνες εκείνες όπου υπάρχουν σημαντικές διαφορές. Αξίζει να τονιστεί ότι η δευτεροβάθμια επιτροπή δεν θα ασχοληθεί με περιπτώσεις όπου οι κατατεθειμένες προτάσεις των εκτιμητών εμφανίζουν μεγάλες διαφορές σε σύγκριση με τις ισχύουσες τιμές αλλά μόνο στην περίπτωση όπου υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε περιοχές όπου ήδη οι εκτιμητές έχουν καταθέσει τις προτάσεις και παρουσιάζονται μεγάλες αυξήσεις έως και 40%, εφόσον είναι κοινές, αυτές είναι που θα ισχύσουν.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, τα νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ θα εκδοθούν με τις νέες αντικειμενικές αξίες, αν και η πρόταση που είχαν καταθέσει αρμοδίως ήταν ειδικά για εφέτος να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ με τις ισχύουσες και όχι με τις νέες αντικειμενικές ή να βγουν δύο ξεχωριστά εκκαθαριστικά. Κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί να συμβεί, καθώς οι δανειστές έβαλαν βέτο ότι αν δεν προχωρήσουν οι νέες τιμές ζώνης και δεν υπολογιστεί ο νέος ΕΝΦΙΑ με αυτές τότε η 4η αξιολόγηση δεν θα κλείσει ποτέ.
Το τελεσίγραφο των δανειστών κάνει λόγο για ολοκλήρωση των πινάκων με τις νέες αξίες στα μέσα Ιουνίου ώστε να μην υπάρξει θέμα στο κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Σε ποιες περιοχές θα αυξηθούν αντικειμενικές και ΕΝΦΙΑ

ΑΤΤΙΚΗ: Αγ. Βαρβάρα, Αιγάλεω, Αγιοι Ανάργυροι, Ιλιον, Καματερό, Νέα Φιλαδέλφεια, Περιστέρι, Πετρούπολη, Ταύρο, Χαϊδάρι, Αρτέμιδα, Αυλώνα, Αχαρνών, Βαρνάβα, Γραμματικό, Κάλαμο, Κιούρκα, Καπανδρίτι, Μαλακάσα, Ωρωπό, Ανω Λιόσια, Ασπρόπυργο, Ελευσίνα, Ζεφύρι, Μαγούλα, Μέγαρα, Κινέττα, Φυλή.
 
ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Ρέντη, Δραπετσώνα, Κερατσίνι, Κορυδαλλό, Νίκαια, Πέραμα, Σαλαμίνα.
 
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ασπροβάλτα, Κορδελιό, Επανομή, Ευκαρπία, Διαβατά, Σίνδο, Λαγκαδά, Μενεμένη, Πολίχνη, Σταυρούπολη, Χαλάστρα, Χαλκηδόνα, Εξοχή, Φίλυρο, Χορτιάτης.
Ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με βάση κλιμάκια τιμών ζώνης τα οποία προσδιορίζουν τον βασικό φόρο. Θεωρείται δεδομένο ότι σε περιοχές με σημερινή τιμή ζώνης της τάξεως των 550-600 ευρώ, οι νέες τιμές θα είναι αυξημένες. Αν στις συγκεκριμένες περιοχές οι νέες τιμές δεν υπερβαίνουν τα 750 ευρώ, ο ΕΝΦΙΑ δεν αλλάζει. Θα συνεχίσει να υπολογίζεται με 2,8 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Αντίστοιχα στο επόμενο κλιμάκιο, από 751 έως και 1.000 ευρώ, εφόσον μια τιμή ζώνης των 800 ευρώ ανέβει στα 1.000 ευρώ και πάλι ο ΕΝΦΙΑ δεν επηρεάζεται. Στο συγκεκριμένο κλιμάκιο ο βασικός φόρος υπολογίζεται με 2,9 ευρώ ανά τετραγωνικό.
Το ίδιο ισχύει και στα «ρετιρέ». Οσο και αν αυξηθούν οι τιμές ζώνης σε περιοχές με σημερινές τιμές πάνω από 5.000 ευρώ, ο ΕΝΦΙΑ δεν επηρεάζεται. Ο βασικός φόρος υπολογίζεται με 13 ευρώ ανά τετραγωνικό για κάθε ακίνητο με τιμή ζώνης άνω των 5.000 ευρώ.
πηγή: www.tovima.gr