Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Η κρυφή αριθμητική των νέων αντικειμενικών αξιών

Η κρυφή αριθμητική των νέων αντικειμενικών αξιών

18
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Η κρυφή αριθμητική των νέων αντικειμενικών αξιών
Του Σπύρου Δημητρέλη
Πολύ κρίσιμες είναι οι επόμενες ημέρες για το εγχείρημα της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων, το οποίο έχει εξελιχθεί σε βασικό θέμα της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και θεσμών ολοκληρώθηκαν το Σάββατο με συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού και η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει και το ζήτημα των αντικειμενικών αξιών. Από το υπουργείο Οικονομικών δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για τον τρόπο με τον οποίο έκλεισε το ζήτημα των αντικειμενικών ενώ και αρμόδιες πηγές τηρούν σιγή ασυρμάτου. Ωστόσο, υπάρχει μια σειρά από δεδομένα όπως ότι σε κάθε περίπτωση οι νέες τιμές ζώνης θα τεθούν σε ισχύ το αργότερο έως τις 14 Ιουνίουκαθώς και ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ πρόκειται να υπολογιστεί με τις νέες τιμές ζώνης. Από εκεί και πέρα, όμως, υπάρχουν ενδείξεις ότι μέχρι τις 14 Ιουνίου θα ξεκαθαριστούν μια σειρά από ζητήματα που θα καθορίσουν το όλο σχήμα της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες.
Ειδικότερα, μέσα στις επόμενες ημέρες η αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών θα καθορίσει πόσες από τις 10.000 ζώνες στις οποίες είναι χωρισμένη η περιφέρεια θα παραπεμφθούν σε δευτεροβάθμια επιτροπή για τον καθορισμό των τιμών τους και σε πόσες ο καθορισμός θα γίνει με βάση τις τιμές που πρότειναν οι πιστοποιημένοι εκτιμητές που έχει προσλάβει το υπουργείο Οικονομικών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι λιγότερες από 1.000 ζώνες θα παραπεμφθούν στη δευτεροβάθμια επιτροπή.
Το δεύτερο ζήτημα που έχει ανακύψει είναι τι θα γίνει με τις ζώνες για τις οποίες βάσει των προτάσεων των εκτιμητών προκύπτουν αυξήσεις άνω του 30% καθώς και μεγάλες μειώσεις. Το σενάριο που έχει συζητηθεί με τους θεσμούς προβλέπει σταδιακή ευθυγράμμιση των αντικειμενικών σε αυτές τις ζώνες σε βάθος τριετίας, δηλαδή με τρεις "ισόποσες" ετήσιες δόσεις.
Η λύση αυτή προκρίνεται από την ελληνική πλευρά και, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, συζητείται από τους θεσμούς καθώς θα επιτρέψει τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ στη σημερινή του μορφή. Δηλαδή οι φορολογούμενοι θα λάβουν φέτος εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ τα οποία θα έχουν ελάχιστες αυξομειώσεις του ποσού που θα πρέπει να πληρώσουν και έτσι δεν θα πρέπει να γίνουν γενικευμένες αλλαγές σε συντελεστές και κλιμάκια τα οποία απαιτούν μελέτη και χρόνο που όμως δεν υπάρχει (τα εκκαθαριστικά θα πρέπει να εκδοθούν εντός του Αυγούστου).
Παράλληλα, η σταδιακή ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων θα προστατεύσει την κτηματαγορά και από το σοκ που θα προκαλούσε μια εφάπαξ παρέμβαση. Για παράδειγμα, σε περιοχές με μεγάλη αύξηση των τιμών ζώνης θα αιφνιδιάζονταν αρνητικά οι φορολογούμενοι που επιθυμούν να προχωρήσουν σε κάποια αγορά ακινήτου λόγω της αύξησης του φορολογικού και όχι μόνο κόστους της μεταβίβασης.
Ενισχυτικά στα επιχειρήματα του οικονομικού επιτελείου προς τους θεσμούς για τη σταδιακή ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων λειτουργεί και η αντίστοιχη εμπειρία άλλων χωρών. Για παράδειγμα, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, κάτι ανάλογο έγινε στην Ιταλία όπου οι φορολογικές τιμές των ακινήτων ευθυγραμμίστηκαν με τις εμπορικές σε χρονικό διάστημα μερικών ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: