Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

Με αίτημα Παπανάτσιου και υπογραφή Τσακαλώτου η επιστημονική επιτροπή για τις αντικειμενικές Νέο όργανο ειδικών καλείται να λύσει το γόρδιο δεσμό

Με αίτημα Παπανάτσιου και υπογραφή Τσακαλώτου η επιστημονική επιτροπή για τις αντικειμενικές
Νέο όργανο ειδικών καλείται να λύσει το γόρδιο δεσμό
24 Μαι 2018 - 09:17
Picture 0 for Με αίτημα Παπανάτσιου και υπογραφή Τσακαλώτου η επιστημονική επιτροπή για τις αντικειμενικές
Του Γιώργου Λαμπίρη

Να λύσει το γόρδιο δεσμό αναφορικά με τον προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, θα κληθεί η  επιστημονική επιτροπή, η οποία ουσιαστικά θα συμβάλλει στο έργο της ήδη συσταθείσας τριμελούς επιτροπής, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Διευκρινίζεται ότι σε ό,τι αφορά στις αντικειμενικές, αναμένεται αύξηση των περισσότερων από αυτές, και σε αυτό το σημείο αναμένεται να πατήσει και ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ για το 2018. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν εκπονηθεί ασκήσεις προσομοίωσης, με οδηγό τις προτάσεις για τις νέες τιμές έναρξης, που έχουν καταθέσει οι αρμόδιοι πιστοποιημένοι εκτιμητές.

Συνολικά οι ζώνες υπολογίζονται σε 10.600 πανελλαδικά, ενώ στόχος είναι να διαπιστωθούν οι αποκλίσεις που θα υπάρξουν στα προϋπολογιζόμενα κρατικά έσοδα για την τρέχουσα χρονιά.

Η σύσταση της επισημονικής επιτροπής, έρχεται σε συνέχεια σχετικών αιτημάτων – εισήγηση των εμπλεκόμενων στη διαδικασία φορέων. Μεταξύ αυτών που ζήτησαν τη σύσταση της εν λόγω επιτροπής ήταν και η υφυπουργός, Κατερίνα Παπανάτσιου.

Μετά την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια και επισημονική επιτροπή

Υπενθυμίζουμε ότι σε πρώτη φάση συστήνεται πρωτοβάθμια επιτροπή σε κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας, αποτελούμενη απο έναν υπάλληλο της κτηματικής υπηρεσίας της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών, έναν υπάλληλο της ΑΑΔΕ, ένα μηχανικό της Υπηρεσίας Δόμησης του δήμου, στην περιφέρεια του οποίου ανήκουν τα ακίνητα. Στην ίδια επιτροπή διοδρίζονται επίσης ένα μέλος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ένας πιστοποιημένος εκτιμητής, εκπρόσωπος της Εθνικό Κτηματολόγιο και ένας ακόμη εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επτιροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας.

Σύγκλιση της επιστημονικής με επικουρικό ρόλο

Ωστόσο, σε περίπτωση κατά τη οποία η πρωτοβάθμια επιτροπή  αδυνατεί να προσδιορίσει με ασφάλεια τις τιμές εκκίνησης, τότε συστήνεται η Τριμελής Δευτεροβάθμια Επιτροπή. Σε κάθε περίπτωση,  μετά από εισήγησή της, υπάρχει η δυνατότητα να συσταθεί η επιστημονική επιτροπή. Σε αυτήν συμμετέχουν εμπειρογνώμονες – εκπρόσωποι του Συλλόγου Εκτιμητών Ελλάδος της Τράπεζας της Ελλάδος, της ΕΛΣΤΑΤ, της Ελληνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε. καθώς και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Τη συγκεκριμένη επιτροπή θα συγκροτούν τα εξής στελέχη:

Βασιλική Βλαχοστεργίου, υπάλληλος του τμήματος ανάλυσης αγοράς ακινήτων της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης και Μελετών της Τράπεζας της Ελλάδος

Χριστίνα Φωτοπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου Εκτιμητών Ελλάδων

Δήμος Δούκας, υπάλληλος στη Διεύθυνση Οικονομικών και Βραχυχρόνιων Δεικτών της ΕΛΣΤΑΤ

Ευαγγελία Μπαλλά, διευθύντρια της Διεύθυνσης Προϊόντων και Υπηρεσιών της Ελληνικό Κτηματολόγιο

Γιώργος Ποιμενίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της AlphaΑστικά Ακίνητα

Δεν υπάρχουν σχόλια: