Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018

Παροχές 1,6 δισ. ευρώ σε δόσεις και μη περικοπή συντάξεων

Παροχές 1,6 δισ. ευρώ σε δόσεις και μη περικοπή συντάξεων

ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίζεται να τηρεί την πιο επιφυλακτική στάση, ενώ άλλα στελέχη της κυβέρνησης βιάζονται να πλειοδοτήσουν στην παροχολογία.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Παροχές σε δύο ή και περισσότερες δόσεις, συνολικού ύψους πάνω από 1,6 δισ. ευρώ, δρομολογεί για το φθινόπωρο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με άξονα τα υπερπλεονάσματα του 2018 και του 2019, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα διεκδικήσει σκληρά τη μη εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις.
Το πρώτο πακέτο παροχών αναμένεται να εξαγγελθεί στο πλαίσιο της ΔΕΘ και θα αφορά φοροελαφρύνσεις μόνιμου χαρακτήρα, ξεκινώντας από το 2019, με βάση το προβλεπόμενο υπερπλεόνασμα του επόμενου χρόνου. Ηδη στο θέμα έχουν αναφερθεί τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας για 720 εκατ. ευρώ, αλλά, σύμφωνα με πηγή του οικονομικού επιτελείου, δεν αποκλείεται να αναθεωρηθεί το ποσό αυτό προς τα πάνω.
Θα υπάρξει, όμως, και μια δεύτερη δόση παροχών, βασισμένη στο προβλεπόμενο υπερπλεόνασμα του 2018. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», παρά το γεγονός ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δεν προέβλεπε υπερπλεόνασμα, παρά μόνο ένα ποσόν της τάξεως του 0,06% του ΑΕΠ, οι νεότεροι υπολογισμοί του οικονομικού επιτελείου ανεβάζουν το ποσόν σχεδόν στο 0,5% του ΑΕΠ.
Με άλλα λόγια προβλέπεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της φετινής χρονιάς θα πλησιάσει το 4% του ΑΕΠ έναντι στόχου για 3,5% του ΑΕΠ. Αυτό αφήνει ένα περιθώριο για παροχές περίπου 900 εκατ. ευρώ. Θα είναι ένα εφάπαξ «κοινωνικό μέρισμα», ανάλογο με αυτό που δόθηκε το 2016 και το 2017, σύμφωνα με τις πηγές του οικονομικού επιτελείου.
Το ποσόν του μερίσματος του 2018 δεν έχει οριστικοποιηθεί, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, που εκτιμούν ότι η εικόνα θα είναι πιο καθαρή τον Οκτώβριο με Νοέμβριο. Είναι η εποχή που θα κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο και στη συνέχεια το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού.
Δανειστές
Οχι τυχαία, τότε θα έρθει και η πρώτη αποστολή των δανειστών στην Αθήνα, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής παρακολούθησης. Ολοι έχουν πει –με τελευταίο τον Πίτερ Ντόλμαν του ΔΝΤ, την περασμένη εβδομάδα, στην παρουσίαση της έκθεσης του άρθρου ΙV του Ταμείου– ότι αυτή θα είναι μια πολύ σημαντική αποστολή. Για τον κ. Τσακαλώτο, η αποστολή αυτή θα αποτελέσει την ευκαιρία να διαπραγματευθεί με τους δανειστές τις επιπλέον παροχές του 2018, ελπίζοντας ότι δεν θα φέρουν αντίρρηση, καθώς θα έχει τα στοιχεία για να τεκμηριώσει το μέγεθος του φετινού υπερπλεονάσματος. Μένει να φανεί αν η συναινετική αυτή διάθεση θα επικρατήσει έως το τέλος και στο σύνολο της κυβέρνησης. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον, ο κ. Τσακαλώτος εμφανίζεται να κρατά την πιο επιφυλακτική στάση, ενώ άλλα στελέχη της κυβέρνησης βιάζονται να πλειοδοτήσουν στην παροχολογία. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον οι δανειστές συμφωνήσουν, τα 900 εκατ. ευρώ είναι ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσόν, ιδίως καθώς θα προστεθούν στα 720 εκατ. ευρώ ή και περισσότερα των μόνιμων φοροελαφρύνσεων του 2019, που θα έχουν ήδη ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.
Εκλογές και συντάξεις
Εκείνο που θα μπορούσε να «απογειώσει» το πακέτο των παροχών, στρώνοντας ακόμα καλύτερα τον δρόμο για τις εκλογές του επόμενου χρόνου, θα ήταν, βεβαίως, η αναστολή της μείωσης των συντάξεων από 1/1/2019. Το ΔΝΤ έστειλε την περασμένη εβδομάδα αρνητική απάντηση σε αυτή τη διεκδίκηση, μέσω της έκθεσής του, αλλά είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει, κι αυτός είναι ακόμη ένας λόγος που καθιστά καυτή τη φθινοπωρινή επίσκεψη των θεσμών. Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι μετά και την καταστροφική πυρκαγιά, η κυβέρνηση δεν μπορεί να έχει περιθώρια να κάνει πίσω στο θέμα των συντάξεων, γιατί θα υποστεί συντριπτική ήττα.
Τις μέρες αυτές, το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζει εντατικά τις προτάσεις του για το πακέτο των φοροελαφρύνσεων του 2019. Κανονικά, ο κ. Τσακαλώτος επρόκειτο να τις παραδώσει στα τέλη Ιουλίου, αλλά τα γεγονότα με τις πυρκαγιές οδήγησαν σε αναβολή των αρχικών σχεδίων και η νέα προθεσμία είναι ο Δεκαπενταύγουστος. Ο υπουργός Οικονομικών έχει δώσει ένα στίγμα των προθέσεών του, αναφέροντας ως εναλλακτικές –ή και συμπληρωματικές– λύσεις τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τη μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για τους μικρομεσαίους και τους αυτοαπασχολουμένους και τη μείωση της φορολογίας εισοδήματος.
Σημειώνεται ότι φοροελαφρύνσεις προβλέπονται, ούτως ή άλλως, στα αντίμετρα του 2020, ως αντιστάθμισμα για τη μείωση του αφορολογήτου. Μεταξύ άλλων αυτά αφορούν τη μείωση του χαμηλού συντελεστή εισοδήματος από το 22% στο 20%, τη μείωση ΕΝΦΙΑ για χαμηλές περιουσίες και μηδενισμό της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια: