Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018

Φρένο Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα για τις «χρυσές βίζες»

Φρένο Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα για τις «χρυσές βίζες»

Μιλώντας στην Die Welt η αρμόδια επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων, Βέρα Γιούροβα, εκφράζει την ανησυχία της για την ασφάλεια όλης της Ε.Ε. «Κατά την άποψή μας οι βίζες δίνονται εν μέρει σε πολίτες τρίτων χωρών που δεν έχουν πραγματική, αλλά κατασκευασμένη σχέση με τη χώρα της Ε.Ε., στην οποία δεν κατοικούν επί ένα συνεχή χρόνο, όπως ζητεί η Κομισιόν».
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προανήγγειλε την αυστηροποίηση της οδηγίας για τη χορήγηση βίζας, καθώς θέλει να θέσει υπό έλεγχο και να περιορίσει την τακτική ορισμένων κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να εκχωρούν δικαιώματα που απορρέουν από την ιθαγένεια σε πλούσιους πολίτες τρίτων χωρών με αντάλλαγμα υψηλές επενδύσεις στη χώρα, στέλνοντας έτσι ένα έμμεσο αλλά σαφές μήνυμα προς την Ελλάδα. Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Welt η αρμόδια επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων, Βέρα Γιούροβα, εκφράζει την ανησυχία της για την ασφάλεια όλης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Κατά την άποψή μας οι βίζες δίνονται εν μέρει σε πολίτες τρίτων χωρών που δεν έχουν μια πραγματική, αλλά κατασκευασμένη σχέση με τη χώρα της Ε.Ε., στην οποία δεν κατοικούν επί ένα συνεχή χρόνο, όπως ζητεί η Κομισιόν», διευκρινίζει η κ. Γιούροβα. «Επιπλέον, από τη χορήγηση βίζας προκύπτει θέμα ασφάλειας για την Ε.Ε., διότι ο αλλοδαπός μπορεί να κινείται ελεύθερα σε όλον τον ενωσιακό χώρο. Δεν επιθυμούμε δούρειους ίππους στην Ε.Ε.», τόνισε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται πως ήδη το 2014 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέκρινε αυτή την τακτική, ζητώντας από την Κομισιόν να ελέγξει εάν είναι συμβατή με την ισχύουσα νομοθεσία και να συντάξει κατευθυντήριες γραμμές για τα κράτη-μέλη. Οπως επισήμανε τον περασμένο Ιούνιο στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου η αντιπρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας Τάνια Φαγιόν, «η χορήγηση χρυσής βίζας δεν είναι αποκλειστικά εθνική, αλλά και ευρωπαϊκή υπόθεση. Μιλάμε για την ασφάλεια της ζώνης Σένγκεν και των πολιτών μας. Πώς μπορούν τα κράτη-μέλη να δικαιολογήσουν το γεγονός ότι από τη μία πλευρά αρνούνται ένα ενιαίο σύστημα υποδοχής προσφύγων, ενώ από την άλλη πλευρά χορηγούν την υπηκοότητα για να προστατεύσουν πιθανούς εγκληματίες, χωρίς να γνωρίζουν καν το ποιόν τους;».
Αξίζει να σημειώσουμε πως στην Ελλάδα περισσότεροι από 2.000 επενδυτές είχαν αξιοποιήσει το πρόγραμμα «χρυσής βίζας» μέχρι τα τέλη του 2017, με αποτέλεσμα να εισρεύσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ στην αγορά ακινήτων. Η ελληνική κυβέρνηση θα επεκτείνει το πρόγραμμα και σε εκείνους που επενδύουν όχι σε ακίνητα αλλά και σε όποιον αγοράζει ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου ή έχει καταθέσεις τουλάχιστον 400.000 ευρώ σε προθεσμιακό τραπεζικό λογαριασμό σε ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα.
Αυτό που περιμένει η Κομισιόν είναι «να διασφαλίζουν ορισμένα κράτη-μέλη ότι οι βίζες δεν δίνονται σε εγκληματίες, που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της Ευρώπης. Η Ε.Ε. δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε λιμάνι για εγκληματίες, για διαφθορά και μαύρο χρήμα. Γι’ αυτό στο μέλλον οι χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να εξετάζουν πιο διεξοδικά από ό,τι μέχρι τώρα, ποιοι πολίτες τρίτων χωρών καταθέτουν αίτηση για βίζα, από ποια χώρα, τι θέλουν και ποια είναι η πηγή προέλευσης των χρημάτων τους», τόνισε η κ. Βέρα Γιούροβα. Το νέο σύστημα το οποίο προανήγγειλε, θα ενεργοποιεί τη μεγαλύτερη ευθύνη των κρατών-μελών, τα οποία θα εγγυώνται ότι εκείνοι που παίρνουν βίζα, δεν θα βλάψουν την Ευρώπη. «Πρέπει να παραδεχθούμε ότι για μερικές χώρες τα έσοδα από τις επενδύσεις αυτών των ανθρώπων αποτελούν σημαντική συμβολή στην οικονομία τους. Προσωπικά δεν μου αρέσει καθόλου το επιχείρημα βίζα έναντι επενδύσεων και χρημάτων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: