Στα χέρια της Δικαιοσύνης η λάθος κατάθεση σε λογαριασμό πολίτη με ληξιπρόθεσμες οφειλές
Πώς ένα σφάλμα μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη ταλαιπωρία
Του Γιώργου Λαμπίρη
Στα δικαστήρια θα πρέπει να προσφεύγουν, όσοι εκ παραδρομής προβούν σε λανθασμένη ηλεκτρονική πληρωμή μέσω e-banking ή μέσω mobile banking. Πιο συγκεκριμένα, εάν για παράδειγμα κάποιος εργοδότης προχωρήσει στη λανθασμένη καταβολή ποσού μισθοδοσίας προς τον εργαζόμενο, καταχωρώντας αντί για 1.000 ευρώ, 10.000 ευρώ, έχοντας προσθέσει δηλαδή ένα μηδενικό παραπάνω κατά τη μεταφορά, και εφόσον ο εργαζόμενος διατηρεί ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημοσιο, η τράπεζα έχει τη δυνατότητα να δεσμέυσει το ποσό, το οποίο στη συνέχεια θα αποδώσει υπέρ του Δημοσίου.
ΚΕΔΕ: Εντός δέκα ημερών η δέσμευση
Σε αυτή την περίπτωση ωστόσο, ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων προβλέπει ότι η δέσμευση και η απόδωση του ποσού πραγματοποιείται σε χρονικό διάστημα δέκα ημερών από τη στιγμή που γίνεται η κατάθεση του ποσού στο λογαριασμό του εργαζόμενου. Έτσι, εάν δεν γίνει εγκαίρως αντιληπτό το σφάλμα από πλευράς του καταθέτη, τόσο η τράπεζα όσο και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δεν επιτρέπουν την ακύρωση της συναλλαγής, με δεδομένη την υφιστάμενη κατάσταση οφειλών του πολίτη.
Η υπόθεση βρίσκει λύση μόνο τα δικαστήρια
Tη διαφορά μεταξύ του καταθέτη, ο οποίος κατέβαλε στο λογαριασμό μεγαλύτερο ποσό από αυτό που έπρεπε στον εργαζόμενο του, καλείται εν προκειμένω να λύσει η Δικαιοσύνη.
Όπως μάλιστα παρατηρεί σχετικά ο Συνήγορος του Πολίτη σε πρόσφατη ειδική έκθεσή του με τίτλο «Κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για οφειλές προς το Δημόσιο», αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, οι πολίτες θα πρέπει να αποδείξουν ενώπιον της Δικαιοσύνης, ότι εκ παραδρομής κατατέθηκε το συγκεκριμένο ποσό προς τρίτο πρόσωπο. Επισημαίνει επίσης ότι εάν δεν εκκρεμούσε εντολή κατάσχεσης σε βάρος του εργαζόμενου, το πρόβλημα θα λυνόταν με απλή ακύρωση της συναλλαγης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου