Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

Η ΑΑΔΕ «σκανάρει» το Airbnb - Σε καθεστώς ΦΠΑ όσοι δίνουν παροχές, εκτός πλατφόρμας όσοι δεν τα δηλώσουν

photo: αρχείο Dikaiologitika

Η ΑΑΔΕ επιβεβαιώνει πλήρως δημοσιεύμα του dikaiologitika news σχετικά με τη πρόθεση της ΑΑΔΕ για αποβολή των ιδιοκτητών από το Airbnb, που δεν θα δηλώσουν ότι μισθώνουν τα ακίνητα τους.

Αναλυτικότερα, επειδή όπως αναφέρουν οι ιθύνοντες της ΑΑΔΕ δεν μπορούν όλοι οι εφοριακοί να παριστάνουν τους πελάτες για να εντοπίσουν αυτούς που δεν συμμορφώνονται φορολογικά, ζητά τη βοήθεια των ίδιων των εταιρειών. 
Σημειώνεται πως για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ανοίγει η συζήτηση για τη διαχείριση του «φαινομένου Αirbnb» των βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών, μίας από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες διεθνώς στο εν λόγω ζήτημα. 
Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, μάλιστα, σε ομιλία του στο συνέδριο Prodexpo υπενθύμισε πως στις 30 Νοεμβρίου λήγει η προθεσμία για την εγγραφή των ακινήτων στο Μητρώο Βραχυχρόνιων Μισθώσεων ενώ πρόσθεσε, επιβεβαιώντας το δημοσίευμα του dikaiologitika.gr, πως θα καλέσει την Airbnb και τις άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των βραχυχρόνιων μισθώσεων να διαγράψουν όσους ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν δηλώσει τον ειδικό αριθμό Μητρώου.
Τέλος η ΑΑΔΕ μιλά και για «σάρωση» των πλατφορμών από προγράμματα λογισμικού (search robots) που θα εντοπίζουν ιδιοκτήτες που έχουν «ανεβάσει» ακίνητα και προσφέρουν παράλληλα και επιπλέον υπηρεσίες. Στην περίπτωση αυτή οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να υπαχθούν σε καθεστώς ΦΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: