Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

Τράπεζες: Στόχος η μείωση κατά 50 δισ. των κόκκινων δανείων εντός τριετίας

Τράπεζες: Στόχος η μείωση κατά 50 δισ. των κόκκινων δανείων εντός τριετίας

Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2018 17:20
 
UPD:17:31
Οι τράπεζες είναι αποφασισμένες να ολοκληρώσουν με επιτυχία την προσπάθεια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους, διαμήνυσαν επιτελικά τους στελέχη μιλώντας στο συνέδριο ακινήτων της Prodexpo.
Όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής διαχείρισης προβληματικών δανείων λιανικής τραπεζικής της Eurobank Τάσος Πανούσης, την τριετία 2019-2021, σύμφωνα και με τις επικαιροποιημένες δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι τράπεζες στις αρμόδιες ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα θα μειωθούν κατά 50 δισ. ευρώ και θα υποχωρήσουν στα 35 δισ. ευρώ.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι ήδη η προσπάθεια έχει επιφέρει πολύ σημαντικά αποτελέσματα αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του το γεγονός ότι τον Μάρτιο του 2016 τα κόκκινα είχαν ανέλθει σε 107 δισ. ευρώ.
Η μείωση αυτή, ανέφερε ο κ. Πανούσης, θα επιτευχθεί κατά 50% περίπου με πωλήσεις και τιτλοποιήσεις δανείων, κατά 25% περίπου με ρυθμίσεις δανείων, κατά 20% μέσω πλειστηριασμών και κατά 10% μέσω διαγραφών.
Ειδικότερα, για τους πλειστηριασμούς ο κ. Πανούσης εκτίμησε ότι έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα και σύμφωνα με εκτιμήσεις το 2018 θα κλείσει με 16.000 πλειστηριασμούς, από 8.000 μέχρι σήμερα. Για το 2019 αναμένεται οι πλειστηριασμοί να ξεπεράσουν τις 30.000.
Ο ανώτερος γενικός διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ-5,04% Γιώργος Γεωργακόπουλος έδωσε από την πλευρά του έμφαση στο γεγονός ότι αποτελέσματα γενναίων ρυθμίσεων που έχουν γίνει τα τελευταία τρίμηνα θα φανούν σε ένα περίπου χρόνο από σήμερα.
«Η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε τα τελευταία τρίμηνα σε ρυθμίσεις δανείων 8 δισ. ευρώ με κόστος 1,3 δισ. ευρώ, τα θετικά αυτά αποτελέσματα θα φανούν σε ένα περίπου χρόνο στην εικόνα της τράπεζας», είπε.
Επεσήμανε ότι το αποτέλεσμα των προσπαθειών στο τομέα της μείωσης των κόκκινων δανείων είναι εντυπωσιακό για την Τράπεζα Πειραιώς καθώς έχουν υπερκαλυφθεί οι στόχοι, αλλά και γενικότερα για το τραπεζικό σύστημα.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: