Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

Ηλεκτρονικό μητρώο μετόχων ειδάλλως βαρύ πρόστιμο

Ηλεκτρονικό μητρώο μετόχων ειδάλλως βαρύ πρόστιμο

Όποια εταιρεία δεν δηλώσει τους μετόχους με αναλυτικά στοιχεία μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, κινδυνεύει με αφαίρεση του δικαιώματος έκδοσης φορολογικής ενημερότητας.
Όποια εταιρεία δεν δηλώσει τους μετόχους της –με ονοματεπώνυμα και αναλυτικά στοιχεία- μέχρι και το τέλος Ιανουαρίου, κινδυνεύει με αφαίρεση του δικαιώματος έκδοσης φορολογικής ενημερότητας. Η ΑΑΔΕ, ύστερα από την ψήφιση του σχετικού νόμου, προχωρά στη σύσταση ηλεκτρονικού μητρώου μετόχων για να γνωρίζει όλα τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τις ελληνικές εταιρείες ενώ απειλεί με επιβολή προστίμου που μπορεί να φτάνει και στα 10.000 ευρώ σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.
Την υποχρέωση η οποία πρέπει να εκπληρωθεί μέσα σε 6 μήνες από την ψήφιση του σχετικού νόμου (σ.σ η διάταξη ψηφίστηκε στο τέλος Ιουλίου) υπενθυμίζει με απόφασή του ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής. Με την ίδια απόφαση, εξουσιοδοτούνται και οι Δ.Ο.Υ να μην προχωρούν στην έκδοση ενημερότητας σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.
Η υποχρέωση αποκάλυψης των «δικαιούχων» των εταιρειών απορρέει από τον νέο νόμο για την καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος. Η μεγάλη «καινοτομία» είναι ότι το «μητρώο πραγματικών δικαιούχων» όπως είναι ο πλήρης τίτλος θα τηρείται και θα ενημερώνεται ηλεκτρονικά με αποτέλεσμα να είναι εύκολη η πρόσβαση των φορολογικών αρχών αλλά και η δυνατότητα διασταυρώσεων.
Μέσω του Μητρώου θα προκύπτει με ευκολία σε πόσα νομικά πρόσωπα είναι αναμεμειγμένο το ίδιο φυσικό πρόσωπο καθώς θα δηλώνονται αναλυτικά στοιχεία και ΑΦΜ. Όπως αναφέρει και ο σχετικός νόμος: Οι εταιρικές και άλλες οντότητες που έχουν έδρα στην Ελλάδα υποχρεούνται να συλλέγουν και να φυλάσσουν, σε ειδικό μητρώο που τηρούν στην έδρα τους, επαρκείς, ακριβείς και επίκαιρες πληροφορίες σχετικά με τους πραγματικούς δικαιούχους τους. Οι πληροφορίες αυτές περιλαμβάνουν τουλάχιστον το ονοματεπώνυμο, την ημερομηνία γέννησης, την υπηκοότητα και τη χώρα διαμονής των πραγματικών δικαιούχων, καθώς επίσης και το είδος και την έκταση των δικαιωμάτων που κατέχουν.
Το ειδικό αυτό μητρώο τηρείται επαρκώς τεκμηριωμένο και επικαιροποιημένο με ευθύνη του νομίμου εκπροσώπου ή ειδικώς εξουσιοδοτημένου προσώπου με απόφαση αρμόδιου εταιρικού καταστατικού οργάνου, και καταχωρίζεται στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων εντός εξήντα 60 ημερών από την έναρξη λειτουργίας του, με τη χρήση κωδικών εισαγωγής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα taxisnet. Η καταχώριση τυχόν αλλαγών στα στοιχεία των πραγματικών δικαιούχων γίνεται εντός εξήντα 60 ημερών

Δεν υπάρχουν σχόλια: