Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018

Πιο κοντά βλέπει η κυβέρνηση τον στόχο για να αποφύγει τις περικοπές συντάξεων Θετικά νέα από Κομισιόν αλλά και από το ΔΝΤ



Την πεποίθησή του ότι θα έχει την επιθυμητή κατάληξη η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς για το θέμα της μη περικοπής των συντάξεων εκφράζει στην Huffpost  Greece αξιωματούχος του υπουργείου οικονομικών, αναφέροντας ότι μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις της Κομισιόν «οι ενδείξεις για καλή πορεία των διαπραγματεύσεων έχουν γίνει πλέον αποδείξεις».
Στο ίδιο μήκος κύματος αναφέρει ότι η έκθεση της Κομισιόν δικαιώνει την επιμονή της κυβέρνησης να διατηρήσει στο τραπέζι «ζωντανή» την πρόταση της για την από κοινού εφαρμογή του μέτρου της μη περικοπής των συντάξεων αλλά και της υλοποίησης της λίστας με τις κοινωνικές παροχές τις οποίες εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.
Ενδεικτικό των προθέσεων της Κομισιόν είναι το γεγονός ότι στην έκθεση της «φωτογραφίζει» υφεσιακές επιδράσεις εφόσον εφαρμοστούν από την 1 Ιανουαρίου 2019 οι περικοπές  στις συντάξεις, γεγονός που μπορεί να «αναγνωσθεί» και ως θετική στάση της  απέναντι στο Ελληνικό αίτημα. Συγκεκριμένα στην έκθεση της η Κομισιόν βλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2% του ΑΕΠ στην περίπτωση που εφαρμοστούν οι περικοπές στις συντάξεις, ενώ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,3% του ΑΕΠ εφόσον δεν εφαρμοστεί το μέτρο. Και οι δύο προβλέψεις  της  βέβαια για το 2019 είναι χαμηλότερες από την εκτίμηση του προϋπολογισμού για ρυθμό ανάπτυξης 2,5% του ΑΕΠ. 
Παράλληλα, η έκθεση της Κομισιόν επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης υπάρχει διαφορά σε σχέση με το δημοσιονομικό κενό που εμφανίζεται στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού. Η Κομισιόν φαίνεται να καταλήγει πως υπάρχει ένα κενό ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, η ύπαρξη του οποίου δεν επιτρέπει και την μη περικοπή των συντάξεων και την πλήρη εφαρμογή της λίστας του «κοινωνικού πακέτου». 
Η υπόθεση του δημοσιονομικού χώρου και του μεγέθους των θετικών μέτρων τα οποία θα μπορούν να εφαρμοστούν δεν έχει λήξει. Αυτό φαίνεται άλλωστε και από τις αναφορά που γίνεται στο κείμενο της Κομισιόν σχετικά με την εν εξελίξει διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με την πρόθεση της Ελληνικής κυβέρνησης να αντικαταστήσει τα προνομοθετημένα μέτρα με ένα εναλλακτικό πακέτο, το μέγεθος και το ακριβές περιεχόμενο του οποίου «βρίσκονται υπό συζήτηση και δεν έχει ακόμα ενσωματωθεί στις προβλέψεις». 
Σε αυτό το πλαίσιο τις επόμενες οι ημέρες θα συνεχιστεί η ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ Ελλάδας και Θεσμών προκειμένου οι τεχνοκράτες των δανειστών να σχηματίσουν την τελική εικόνα σχετικά με τον δημοσιονομικό χώρο που υπάρχει και τα περιθώρια για την εφαρμογή του πακέτου που έχει προτείνει η Αθήνα. 

Αλλαγή στάσης

Μαζί με τα θετικά νέα από την Κομισιόν ήρθαν να προστεθούν και τα πολύ καλά νέα από την πλευρά του ΔΝΤ, καθώς ο παλιός γνώριμος Πολ Τόμσεν φρόντισε να κάνει απόλυτα σαφές ότι το Ταμείο δεν έχει καμία εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας και Ευρωπαίων για την τύχη των συντάξεων. Πολύ μακριά από το παλιό του αυστηρό ύφος ο κ. Τόμσεν ξεκαθάρισε ότι  το Ταμείο δεν βρίσκεται πλέον σε πρόγραμμα με την Ελλάδα και ο διάλογος γίνεται ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους.
«Δεν μπορώ να προσδιορίσω τον δημοσιονομικό χώρο του 2019, γιατί δεν είμαστε σε διάλογο γι′ αυτό», ανέφερε σε ερώτηση αναφορικά με τα προνομοθετημένα μέτρα των περικοπών σε συντάξεις και αφορολόγητο τη διετία 2019-20 και τα περιθώρια μη εφαρμογής τους. Με αυτή του τη διευκρίνιση, την οποία μάλιστα επανέλαβε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια συνέντευξης του, ο Πολ Τόμσεν έκανε σαφές ότι αν και το Ταμείο επιμένει στην ανάγκη περικοπής των συντάξεων δεν μπορεί να λάβει μέρος στη διαπραγμάτευση.

Αλέξανδρος ΚλώσσαςOικονομικός Συντάκτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: