Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

Σε ηλεκτρονικό Μητρώο της Εφορίας χιλιάδες τουριστικά πλοία και μικρά σκάφη αναψυχής

Πλήρες ηλεκτρονικό φακέλωμα για χιλιάδες τουριστικά πλοία και μικρά σκάφη που κυκλοφορούν στις θάλασσες της χώρας μας αποφάσισαν τα συναρμόδια υπουργεία Ναυτιλίας και Οικονομικών. Οι πλοιοκτήτες και οι ιδιοκτήτες των θαλασσίων σκαφών υποχρεούνται να εγγράψουν τα πλοία και τα σκάφη τους σε ένα νέο, υπό σύσταση, ηλεκτρονικό «Μητρώο Τουριστικών Πλοίων και Μικρών Σκαφών» που δημιουργείται σε βάση δεδομένων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για φορολογικούς και άλλους σκοπούς. Για την εγγραφή και την καταχώριση των απαιτούμενων στοιχείων θα κληθούν, μάλιστα, να πληρώσουν παράβολα που κυμαίνονται από 75 έως και 500 ευρώ. 
Τη δημιουργία του e-Μητρώου Πλοίων και Σκαφών προβλέπουν, ειδικότερα, οι διατάξεις του άρθρου 2 του ν. 4256/2014, οι οποίες αποφασίστηκε να εφαρμοστούν με καθυστέρηση 4 και πλέον ετών. Την διαδικασία με την οποία θα πρέπει να γίνει η εγγραφή και η καταχώριση των στοιχείων των πλοίων και των σκαφών στο νέο αυτό Μητρώο της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζει πρόσφατα εκδοθείσα κοινή απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας Φ. Κουβέλη και της υφυπουργού Οικονομικών Αικ. Παπανάτσιου.
Σύμφωνα με τις βασικότερες ρυθμίσεις του άρθρου 2 του ν. 4356/2014 και της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης:
1) Ως ημερομηνία έναρξης της περιόδου μερικής λειτουργίας του Μητρώου Τουριστικών Πλοίων και Μικρών Σκαφών ορίστηκε η 15η-11-2018. Ως ημερομηνία έναρξης της ολικής λειτουργίας του Μητρώου αυτού ορίστηκε η 15η-5-2022. 
2) Στην ιστοσελίδα της Α.Α.Δ.Ε. λειτουργεί ήδη από σήμερα (15-11-2018) η εφαρμογή για το ηλεκτρονικό «Μητρώο Τουριστικών Πλοίων και Μικρών Σκαφών». Κατά την περίοδο μερικής λειτουργίας του ηλεκτρονικού Μητρώου Πλοίων θα καταχωρίζονται τα ιδιωτικά πλοία αναψυχής υπό ελληνική σημαία, τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής ανεξαρτήτως σημαίας καθώς και τα επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια, με μοναδικό αριθμό εγγραφής.
Ειδικότερα, για κάθε πλοίο ή σκάφος που περιλαμβάνεται στις παραπάνω κατηγορίες, θα καταχωρίζονται στο «Μητρώο Τουριστικών Πλοίων και Μικρών Σκαφών» τουλάχιστον τα διεθνή διακριτικά, το όνομα, το είδος (ιδιωτικό, επαγγελματικό), το έγγραφο εθνικότητας ή η άδεια εκτέλεσης πλόων (αριθμός νηολογίου ή άδειας εκτέλεσης πλόων, λιμένας και κράτος της σημαίας και επώνυμο/επωνυμία φυσικού ή νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας που αναγράφεται στο έγγραφο εθνικότητας ή την άδεια εκτέλεσης πλόων), το είδος του εγγράφου εθνικότητας η κατηγορία, τα στοιχεία ναυπήγησης το ολικό μήκος το πλάτος η ιπποδύναμη, η κατάστασή του, η πλοιοκτησία και τα ποσοστά της τα στοιχεία του εκπροσώπου (αριθμός φορολογικού μητρώου, επώνυμο, κ.ο.κ.), τα στοιχεία του πλοιοκτήτη (αριθμός φορολογικού μητρώου, επώνυμο, κ.ο.κ.), τα στοιχεία της διαχειρίστριας εταιρείας του πλοίου ή του μικρού σκάφους οι κόροι ολικής χωρητικότητας (gross registered tonnage - grt) ή η ολική χωρητικότητα (gross tonnage - gt), οι κόροι της καθαρής χωρητικότητας ή η καθαρή χωρητικότητα (nettonnage), και κάθε άλλο απαραίτητο στοιχείο. Στο Μητρώο αυτό καταχωρίζονται επίσης τα στοιχεία για την απόδειξη της καταβολής του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) ή η ένδειξη για τη μη επιβάρυνση με Φ.Π.Α. κατά την απόκτηση του τουριστικού πλοίου ή μικρού σκάφους, η αιτία της μεταβολής της κυριότητας καθώς και κάθε άλλο απαραίτητο στοιχείο.  
3) Έως την ολική λειτουργία του παραπάνω Μητρώου η Διεύθυνση Ναυτιλιακών Επενδύσεων και Θαλάσσι­ου Τουρισμού του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και οι Λιμενικές Αρχές και Έδρες Ναυτιλιακών Ακολού­θων του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος -Ελληνικής Ακτο­φυλακής του Υ.ΝΑ.Ν.Π, θα πρέπει να κοινοποιούν άμεσα και εγγράφως τις κάτωθι πληρο­φορίες στις Δ.Ο.Υ. και τα Τελωνεία:
α) Την ημερομηνία και τον αριθμό καταχώρισης στο Μητρώο των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής και των επαγγελματικών τουριστικών ημερόπλοιων ή απε­νεργοποίησης αυτών.
β) Την ημερομηνία εκούσιας, ή αυτοδίκαιης μεταβολής του επαγγελματικού χαρακτήρα του πλοίου αναψυχής λόγω μη εκπλήρωσης της υποχρέωσης εκτέλεσης του ελά­χιστου αριθμού η μερών ναύλωσης, από επαγγελματικό σε ιδιωτικό, από την οποία οφείλονται ο ΦΠΑ, οι δασμοί και οι λοιποί φόροι.
γ) Την ημερομηνία μεταβολής του ιδιωτικού πλοίου ανα­ψυχής σε επαγγελματικό πλοίο αναψυχής ή επαγγελματικό τουριστικό ημερόπλοιο και αντίστροφα.
δ) Την μεταβολή της πλοιοκτησίας ή του εφοπλισμού τους.
ε) Την αιτία της μεταβολής της κυριότητας (ενδεικτικά μεταβίβαση με επαχθή, χαριστική αιτία ή αιτία θανάτου).
4α) Η αίτηση για την καταχώριση στο Μητρώο των ιδιωτικών πλοίων αναψυχής υπό ελληνική σημαία υποβάλλεται εντός 60 ημερών από τη νηολόγησή τους ή την εγγραφή τους στα Βιβλία Εγγραφής Μικρών Σκαφών. Για τα ήδη νηολογημένα ή εγγεγραμμένα στα Βιβλία αυτά ιδιωτικά πλοία αναψυχής και μικρά σκάφη, η αίτηση για την καταχώριση στο Μητρώο πρέπει να υποβληθεί έως την 15η-5-2019, δηλαδή μέσα σε προθεσμία 6 μηνών από την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του Μητρώου, που είναι η 15η-11-2018. Με την αίτηση καταχώρισης πρέπει να συνυποβάλλεται και το αντίστοιχο ηλεκτρονικό παράβολο ποσού 75 ευρώ.
β) Η αίτηση για την καταχώριση στο Μητρώο των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής υπό ελληνική σημαία υποβάλλεται εντός 15 ημερών από τη νηολόγησή τους. Με την αίτηση πρέπει να συνυποβάλλεται το αντίστοιχο ηλεκτρονικό παράβολο ποσού 500 ευρώ.
γ) Η αίτηση για την καταχώριση στο Μητρώο των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής υπό ξένη σημαία, τα οποία εκναυλώνονται μεταξύ ελληνικών λιμένων υποβάλλεται εντός 15 ημερών από την ημερομηνία χορήγησης της απαλλαγής από τον Φ.Π.Α. για την απόκτηση του σκάφους από την Τελωνειακή ή Φορολογική Διοίκηση. Με την αίτηση συνυποβάλλεται το αντίστοιχο ηλεκτρονικό παράβολο ποσού 500 ευρώ.
δ) Η αίτηση για την καταχώριση στο Μητρώο των υπό ελληνική σημαία επαγγελματικών τουριστικών ημερόπλοιων υποβάλλεται εντός 15 ημερών από τη νηολόγησή τους ή την εγγραφή τους στα Βιβλία Εγγραφής Μικρών Σκαφών. Με την αίτηση πρέπει να συνυποβάλλεται το αντίστοιχο ηλεκτρονικό παράβολο ποσού 500 ευρώ για πλοία μήκους 7 μέτρων ή άνω και ποσού 200 ευρώ για σκάφη μήκους μικρότερου των 7 μέτρων. Για τα τουριστικά ημερόπλοια της περίπτωσης αυτής που δραστηριοποιούνται σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 12 του ν. 4256/2014, η αίτηση για την καταχώριση στο Μητρώο πρέπει να υποβληθεί μέχρι 15-5-2019, δηλαδή μέσα σε προθεσμία 6 μηνών από την 15η-11-2018 που θεωρείται ως ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του Μητρώου.
ε) Η αίτηση για την καταχώριση στο Μητρώο των επαγγελματικών τουριστικών ημερόπλοιων υπό σημαία άλλη πλην της ελληνικής υποβάλλεται εντός 15 ημερών από την ημερομηνία χορήγησης της απαλλαγής από τον Φ.Π.Α.. Με την αίτηση συνυποβάλλεται το αντίστοιχο ηλεκτρονικό παράβολο ποσού 500 ευρώ για πλοία μήκους 7 μέτρων ή άνω και ποσού 200 ευρώ για σκάφη μήκους μικρότερου των 7 μέτρων. Για τα τουριστικά ημερόπλοια της περίπτωσης αυτής που ήδη δραστηριοποιούνται, η αίτηση για την καταχώριση στο Μητρώο πρέπει να υποβληθεί μέχρι 15-5-2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια: