Επικρατείας: Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος στην πενταετία και για νέα δραστηριότητα
Η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου που ανατρέπει τα υπάρχοντα δεδομένα
Του Γιώργου Λαμπίρη
Μία σημαντική απόφαση ως προς την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος, ανατρέποντας τη σχετική ερμηνεία από τη φορολογική αρχή, έλαβε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Με την απόφασή του 89/2019, το ανώτατο δικαστήριο αναφέρει ότι όσοι κατά το παρελθόν είχαν προβεί σε έναρξη εργασιών και στη συνέχεια διέκοψαν τη συγκεκριμένη επαγγελματική δραστηριότητα, ξεκινώντας μία καινούργια, εξαιρούνται για μία πενταετία από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για την άσκηση του νέου επαγγέλματός τους. Μάλιστα, όπως τονίζεται από το ΣτΕ η πενταετής απαλλαγή ισχύει ακόμα και στην περίπτωση, κατά την οποία οι υπόχρεοι είχαν συμπληρώσει τα πέντε έτη, ασκώντας την αρχική επαγγελματική τους δραστηριότητα, αλλά και ανεξάρτητα από το εάν η αρχική έναρξη εργασιών είχε λάβει χρόνο σε χρόνο προγενέστερο της πενταετίας (κάτι που ορίζει ο ισχύων νόμος 3986/2011 άρθρο 31, παρ. 3).
Όπως προκύπτει από την απόφαση του συμβουλίου της Επικρατείας υπήρξαν περιπτώσεις, στις οποίες, επαγγελματίες, οι οποίοι είχαν προβεί αρχικά στην έναρξη ελεύθερου επαγγέλματος, προχώρησαν στη συνέχεια σε διακοπή εντός της πενταετίας απαλλαγής, με αποτέλεσμα να τους επιβληθεί η υποχρέωση, να καταβάλλουν 650 ευρώ για το τέλος επιτηδεύματος.
Πιο συγκεκριμένα, δικηγόρος, ο οποίος προσέφυγε στο ανώτατο δικαστήριο, είχε κάνει έναρξη εργασιών αρχικά το 2007 ως επιχειρηματικός σύμβουλος και στη συνέχεια, το 2015 έκανε έναρξη ως δικηγόρος, με αποτέλεσμα στη δεύτερη περίπτωση, για τα έτη 2015 και 2016, οπότε και άσκησε το επάγγελματης δικηγορίας, να κληθεί να πληρώσει τα 650 ευρώ.
Ξεκαθαρίζοντας το τοπίο
Θυμίζουμε ότι όπως ανέφερε το σχετικό άρθρο του νόμου 3986 του 2011 στην παράγραφο 3 του άρθου 31, «οι ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και οι ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα, εξαιρούνται από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει πέντε έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών, καθώς και οι περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων, εφόσον για τον επιτηδευματία υπολείπονται τρία έτη από το έτος της συνταξιοδότησής του. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται το 65ο έτος της ηλικίας». Επί της ουσίας λοιπόν το Συμβούλιο της Επικρατείας, έρχεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο που υπήρχε αναφορικά με το ισχύον καθεστώς και τις διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου.
Σε αμφισβήτηση και η ΠΟΛ 1223 του 2011
Επίσης, το ΣτΕ αμφισβητεί ουσιαστικά με την απόφασή του και την ΠΟΛ. 1223 του 2011, η οποία ανέφερε ότι εάν ο επιτηδευματίας έχει πραγματοποιήσει κατά το παρελθόν άλλη έναρξη, δεν εξαιρείται της υποχρέωσης να καταβάλλει το τέλος επιτηδεύματος, ακόμα και εάν έχει προχωρήσει σε διακοπή της αρχικής του δραστηριότητας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου