Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

Πώς επηρεάζονται τα παιδιά από τις χωριστές δηλώσεις συζύγων Τι ισχύει για ανήλικα και ενήλικα τέκνα

Πώς επηρεάζονται τα παιδιά από τις χωριστές δηλώσεις συζύγων
Τι ισχύει για ανήλικα και ενήλικα τέκνα
24 Ιαν 2019 - 09:59
Picture 0 for Πώς επηρεάζονται τα παιδιά από τις χωριστές δηλώσεις συζύγων
Του Γιώργου Λαμπίρη

Στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο συνολικό εισόδημα και η φορολόγηση γίνεται στο όνομά του, προστίθενται τα εισοδήματα των ανήλικων παιδιών κατά τη διαδικασία χωριστών δηλώσεων συζύγων.

Σε περίπτωση κατά την οποία οι γονείς έχουν να παρουσιάσουν ίσο ποσό συνολικού εισοδήματος, το εισόδημα του παιδιού προστίθεται σε αυτό του πατέρα και φορολογείται στο δικό του ΑΦΜ.  Ωστόσο, εάν κάποιος από τους δύο γονείς έχει τη γονική μέριμνα, το εισόδημα του ανήλικου τέκνου, προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει τη μέριμνα. Θυμίζουμε ότι η ρύθμιση αυτή ισχύει και για τους συντρόφους που συνδέονται με σύμφωνο συμβίωσης.

Οι υπόχρεοι

Στον αντίποδα, για περιπτώσεις στις οποίες τα παιδιά συμπλήρωσαν στη διάρκεια του 18ο έτος της ηλικίας τους και διαθέτουν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, θα πρέπει να υποβάλουν από φέτος για πρώτη φορά τη δική τους φορολογική δήλωση.

Και οι εξαιρέσεις

Της υποχρέωσης υποβολής φορολογικής δήλωσης εξαιρούνται για παράδειγμα φοιτητές που έχουν ξεπεράσει τα 18 έτη, οι οποίοι νοικιάζουν σπίτι και διαμένουν στην επαρχία. Δεδομένου ότι θεωρούνται εξαρτώμενα μέλη, τα δηλωθέντα εισοδήματα είναι υποχρέωση των γονέων τους.

Επιπλέον, εξαιρούνται της υποχρέωσης υποβολής δήλωσης, όσοι συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους στη διάρκεια του και δεν έχουν κανενός είδους εισόδημα ή περιουσιακό στοιχείο, όπως σπίτι ή αυτοκίνητο, τα οποία θα έπρεπε υπό διαφορετικές συνθήκες να δηλώσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: