Κόκκινα δάνεια: Δυο σχέδια στο τραπέζι, αλλά έχουμε πολύ δρόμο...
Ενώ ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά.
Με διπλό σχέδιο για τη μείωση των κόκκινων δανείων θα προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η ελληνική πλευρά, προκειμένου να βρεθεί το καταλληλότερο σχήμα αντιμετώπισης του προβλήματος.
Οι πληροφορίες από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι οι συζητήσεις με τους θεσμούς κατέληξαν σε αυτή τη λύση προκειμένου να παρουσιαστούν στην Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν δυο εναλλακτικά σενάρια. Με αυτό τον τρόπο εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει εμπλοκή, ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος.
Σε αυτό το πλαίσιο το οικονομικό επιτελείο μαζί με το σχέδιο που ετοιμάζει έτσι κι αλλιώς η κυβέρνηση προκειμένου να παρουσιαστεί στους αρμόδιους φορείς, θα «υιοθετήσει» και το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδας, προκειμένου να τα παρουσιάσουν από κοινού.
Έτσι κι αλλιώς ο χρόνος είναι ιδιαίτερα περιορισμένος. Το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε με τους θεσμούς προβλέπει το νέο πλαίσιο να είναι έτοιμο μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου προκειμένου να ξεκινήσουν οι τελικές διαπραγματεύσεις. Τα περιθώρια είναι ιδιαίτερα στενά, καθώς θεσμοί και αρμόδιοι τραπεζικοί φορείς επιθυμούν άμεσα να ξεκινήσει ο τελικός σχεδιασμός των εργαλείων που θα εφαρμοστούν.
Οι συζητήσεις με τους θεσμούς κατέληξαν ότι υπάρχει ανάγκη να συσταθεί μια αρμόδια επιτροπή η οποία θα «τρέξει» το σχεδιασμό και την αξιολόγηση των δύο σχεδίων, προκειμένου και τα δύο να είναι έτοιμα προς κατάθεση.
Πιεστικό χρονοδιάγραμμα
Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά καθώς οι τράπεζες θα πρέπει το επόμενο διάστημα να καταθέσουν τους νέους του στόχους για την τριετία 2019-2021. Σε αυτό το πλαίσιο οι τράπεζες θα πρέπει να παρουσιάσουν το σχεδιασμό τους σχετικά με τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους από τα 84 στα 30 δισ. ευρώ. Η υλοποίηση αυτού του σχεδίου θα πρέπει να οδηγήσει σε ακόμα πιο χαμηλά επίπεδα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από το 2022.
Ο σχεδιασμός, η υλοποίηση και βέβαια τα αποτελέσματα που θα φέρουν τα μοντέλα που θα επιλεγούν, θα παίξουν σημαντικό ρόλο για την αντιμετώπιση που θα έχουν από τις αγορές τόσο ειδικά οι τράπεζες, όσο και στο σύνολο της η ελληνική οικονομία.
Πριν από αυτό όμως, η πορεία των διαπραγματεύσεων προκειμένου όλες οι πλευρές να καταλήξουν στην καλύτερη λύση, θα παίξει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση που θα επιφυλάξουν οι αγορές άμεσα. Τα πρώτα μηνύματα δείχνουν μια επιφυλακτικότητα αναφορικά με τα αποτελέσματα που μπορεί να έχουν τα σχέδια.
Ο κύριος προβληματισμός έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν βρίσκονται ακόμα σε επενδυτική βαθμίδα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δοθούν ως κρατικές εγγυήσεις στις τράπεζες. Απαντήσεις θα δώσουν το επόμενο διάστημα οι οίκοι αξιολόγησης με τις αξιολογήσεις για την ελληνική οικονομία, αλλά και οι ίδιες οι αγορές με την υποδοχή που επιφυλάσσουν στις επικείμενες εκδόσεις ομολόγων από το Ελληνικό Δημόσιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου