Αφορολόγητο: Έρχεται αύξηση του ορίου κατώτατης δαπάνης με πιστωτικές και χρεωστικές
Στο κυνήγι του «μαύρου» χρήματος το Υπ.Οικονομικών.
Νέους μηχανισμούς και εργαλεία που θα βοηθήσουν στο κυνήγι του «μαύρου» χρήματος σχεδιάζουν οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να περιορίσουν τις συναλλαγές που γίνονται εκτός τραπεζικού συστήματος και κρύβουν ενδείξεις φοροδιαφυγής.
Στόχος του υπουργείου είναι να ρίξουν φως στις συναλλαγές και τα εισοδήματα ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων, οι οποίες παρά την επιβολή των ηλεκτρονικών συναλλαγών αυτές συνεχίζουν να γίνονται στο «σκοτάδι». Και αυτό γιατί παρά το γεγονός ότι η επικράτηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών έχει περιορίσει την παραοικονομία και ταυτόχρονα έχει αυξήσει τα φορολογικά έσοδα, υπάρχει ακόμα σημαντικός όγκος συναλλαγών που γίνονται με «μαύρο» χρήμα.
Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει το επόμενο διάστημα να προχωρήσει στην αύξηση του κατώτατου ορίου δαπάνης εισοδήματος με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα για την παροχή του αφορολόγητου ορίου σε μισθωτούς και συνταξιούχους.
Αυτό σημαίνει ότι τα σημερινά όρια θα αυξηθούν από 10% για ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ, 15% για το τμήμα εισοδήματος από 10.000 έως 30.000 ευρώ και 20% για το τμήμα του εισοδήματος από 30.000 ευρώ και άνω. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα νέα όρια θα αυξηθούν ώστε να γίνουν 15%, 20% και 25% αντίστοιχα ενώ δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθούν και παρεμβάσεις στα κλιμάκια.
Για τον περιορισμό των συναλλαγών με κανονικό χρήμα το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την αύξηση των ορίων συναλλαγής μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων πάνω από το οποίο είναι υποχρεωτική η πληρωμή με τραπεζικό μέσο. Το σχέδιο προβλέπει το όριο από τα 500 ευρώ που είναι σήμερα να περιοριστεί στα 300 ευρώ ή και χαμηλότερα. Σημειώνεται ότι για τις επαγγελματικές δαπάνες η πληρωμή γίνεται μέσω τράπεζας από το πρώτο ευρώ.
Ταυτόχρονα το υπουργείο ολοκληρώνει το μηχανισμό για την εφαρμογή της έκδοσης ηλεκτρονικών τιμολογίων, αρχικά σε πιλοτική βάση και από το 2020 σε πλήρη εφαρμογή. Με αυτό τον τρόπο η καταχώρηση των ηλεκτρονικών τιμολογίων θα γίνεται αυτόματα ως έσοδο στα ηλεκτρονικά βιβλία του εκδότη και ως δαπάνη στα ηλεκτρονικά βιβλία του λήπτη. Στόχος είναι να καταργηθεί η χειρόγραφη καταχώρηση τιμολογίων και ως εκ τούτου να σταματήσει η έκδοση πλαστών τιμολογίων. Αντίστοιχα, η έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων θα κάνει σχεδόν αδύνατη την έκδοση εικονικών τιμολογίων καθώς το ηλεκτρονικό σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει «ύποπτες» συναλλαγές και να σημαίνει συναγερμό ώστε να διεξαχθεί αυτόματα φορολογικός έλεγχος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου