Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Με διάρκεια ενός έτους το διάδοχο σχήμα του ν. Κατσέλη

Με διάρκεια ενός έτους το διάδοχο σχήμα του ν. Κατσέλη

(upd) Ολοκληρώθηκε με συμφωνία η συνάντηση μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζιτών που είχε στόχο να διευθετηθούν οι κρίσιμες λεπτομέρειες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κλείδωσε η διάρκεια ζωής του νέου σχήματος.
Με διάρκεια ενός έτους το διάδοχο σχήμα του ν. Κατσέλη

Με συμφωνία στα κρίσιμα θέματα που παρέμειναν ανοικτά στην συνάντηση της προηγούμενης εβδομάδας ολοκληρώθηκε η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ της κυβέρνησης και των επικεφαλής των συστημικών τραπεζών.
Κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να δηλώνουν ότι στη σημερινή συνάντηση με εκπροσώπους της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και τους CEOs των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, υπό τον Αλέκο Φλαμπουράρη και τον Δημήτρη Λιάκο, ολοκληρώθηκε η συζήτηση σχετικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας και καταλήχθηκαν τα τελευταία θέματα τεχνικής φύσεως που έχριζαν διευκρινήσεων.
«Στο πλαίσιο αυτό η Κυβέρνηση θα προχωρήσει τις επόμενες μέρες στην κατάθεση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης», ξεκαθαρίζουν.
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι συμφωνήθηκε η χρονική διάρκεια της ρύθμισης που θα διαδεχτεί το νόμο Κατσέλη θα είναι ένα έτος.
Τα εισοδηματικά κριτήρια που ισχύουν στον νόμο Κατσέλη θα είναι αυτά που θα ισχύσουν και στο νέο πλαίσιο που συμφωνήθηκε, ενώ σε ότι σε ότι αφορά τα όρια αντικειμενικής αξίας ακινήτου, αυτά παραμένουν στα 250.000 ευρώ, όπως καθορίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Το υπόλοιπο δανείου παραμένει και αυτό στις 130.000 ευρώ (ποσό στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και οι τόκοι). Η μόνη αλλαγή που υπήρξε στο συγκεκριμένο όρο έναντι της προηγούμενης εβδομάδας, είναι ότι στο πλαφόν αυτό δεν υπολογίζονται οι τόκοι υπερημερίας του τελευταίου εξαμήνου.
Υπενθυμίζεται ότι για να μπει κάποιος στο νέο νόμο Κατσέλη θα πρέπει στις 31 Δεκεμβρίου 2018 το δάνειό του να ήταν σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών.
Σε ότι αφορά τους δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη δεν είναι υποχρεωτικό να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο. Η απόφαση αν θα εγκαταλείψουν την αίτηση να λάβουν προστασία από τον υφιστάμενο νόμο ή να προχωρήσουν σε αίτηση στην πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί είναι δική τους.
Ωστόσο πηγές αναφέρουν ότι οι τραπεζίτες ζήτησαν να υπάρξει μια μέθοδος ελέγχου των αιτήσεων-φακέλων που έχουν κατατεθεί και δεν έχουν εκδικαστεί και αυτό με δεδομένο ότι μετά την άρση του τραπεζικού απορρήτου που ισχύει από τον περασμένο Ιούνιο οι τράπεζες έχουν εντοπίσει χιλιάδες δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη που δεν πληρούν τα κριτήρια.
Από την πλευρά της κυβέρνησης για το θέμα αυτό δεσμεύτηκαν ότι θα δημιουργηθεί μια νέα πλατφόρμα στην οποία θα μπουν τα στοιχεία των εκκρεμών αιτήσεων και από εκεί θα γίνεται η εκκαθάριση μεταξύ όσων χρίζουν προστασίας και όσων εντάσσονται στην ομάδα των στρατηγικών κακοπληρωτών. Δια αυτού του τρόπου οι τράπεζες θα εξοπλίζονται με στοιχεία ενόψει της συζήτησης της κάθε υπόθεσης στα αρμόδια δικαστήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: