ΥΠΟΙΚ: Αισιοδοξία για νέα έξοδο στις αγορές με τις «ευλογίες» των θεσμών
Τι προβλέπεται για την επόμενη έκδοση ομολόγων και πότε θα γίνει.
Σε επίπεδα προ κρίσης έχουν επιστρέψει οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με αποτέλεσμα στο οικονομικό επιτελείο να έχουν αρχίσει να βλέπουν να πλησιάζει η στιγμή για την έξοδο στις αγορές με ένα ομόλογο 10ετούς διάρκειας. Η απόδοση του 10ετούς έχει υποχωρήσει στο 3,76% καταγράφοντας χαμηλό 13 ετών. Η επιστροφή του επιτοκίου των ελληνικών ομολόγων στο 2006, δηλαδή πολύ πριν ξεσπάσει η τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ, εξαπλωθεί στην Ευρώπη και κορυφωθεί στην Ελλάδα, προκαλεί στην Αθήνα κλίμα αισιοδοξίας.
Το Οικονομικό επιτελείο «διαβάζει» τις εξελίξεις ως την φυσιολογική πορεία των τιμών στο δρόμο που ξεκίνησε για την Ελλάδα μετά την λήξη του μνημονίου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία θα απoτυπωθούν και στις επικείμενες αξιολογήσεις των διεθνών οίκων. Σημαντικό στοιχείο θα αποτελέσουν και οι ανακοινώσεις των θεσμών, τόσο με την έκθεση για τη δεύτερη αξιολόγηση, όσο και το πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου.
Τα μηνύματα που λαμβάνει το οικονομικό επιτελείο σχετικά με τις εξελίξεις στο μέλλον είναι θετικά. Το θετικό κλίμα δεν έχει να κάνει τόσο πολύ με την πραγματική πρόοδο των 16 προαπαιτούμενων δράσεων, καθώς εντοπίζονται καθυστερήσεις σχεδόν σε όλα τα μέτωπα.
Αντίθετα, το θετικό κλίμα έχει να κάνει με την δεδηλωμένη πλέον πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει λύση στο θέμα των «κόκκινων» δανείων και να προχωρήσει στις αλλαγές στο νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Οι εκτιμήσεις αναμένεται να επιβεβαιωθούν ή να διαψευστούν κατά τη διάρκεια του επερχόμενου Euro Working Group, το οποίο θα προετοιμάσει την κρίσιμη για την Ελλάδα συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Μαρτίου.
Εκείνη την ημέρα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα δείξουν εάν θα δώσουν το «πράσινο φως» για την επιστροφή των χρημάτων από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και κάποιες ακόμα Κεντρικές Τράπεζες κρατών της Ευρωζώνης. Η εικόνα έως τώρα είναι ότι παρά τις καθυστερήσεις οι οποίες θα αποτυπώνονται στην έκθεση των θεσμών, θα βρεθεί η φόρμουλα ώστε να επικυρωθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης η εκταμίευση των χρημάτων.
Το σχέδιο του ΟΔΔΗΧ
Οι εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα θα κρίνουν και το χρόνο που θα επιλέξει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) να προχωρήσει στην έκδοση νέου ομολόγου. Η σταθερή εικόνα αποκλιμάκωσης των αποδόσεων του 10ετούς ομολόγου ενισχύει την άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει αμέσως μετά την αξιολόγηση από τον οίκο Moody’s στις αρχές Μαρτίου, στην έκδοση έκδοση 10 ετούς ομολόγου.
Με βάση το κλίμα στην Ευρώπη και τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία οι αναλυτές «βλέπουν» σε μια πιθανή έκδοση 10ετούς ομολόγου η απόδοση να διαμορφώνεται στην περιοχή του 4%. Η απόδοση αυτή ικανοποιεί και τον ΟΔΔΗΧ και το υπουργείου Οικονομικών. Μια έκδοση με επιτόκιο σε αυτή την περιοχή εκτιμάται από την ελληνική πλευρά ότι θα στείλει σαφές μήνυμα επιστροφής στην «κανονικότητα» των αγορών.
Το συγκεκριμένο σχέδιο βέβαια θα αλλάξει εφόσον υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις στην Ευρώπη οι οποίες θα επηρεάσουν την πορεία των διεθνών αγορών και τη στάση των επενδυτών. Αυτό θα σημάνει αλλαγή σχεδίου σχετικά με τις επόμενες εκδόσεις, με τον ΟΔΔΗΧ να βάζει σε προτεραιότητα εκδόσεις μικρότερης διάρκειας μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου