Η απόφαση της φορολογικής διοίκησης να αποστείλει φέτος ξεχωριστά εκκαθαριστικά σημειώματα στους συζύγους μπορεί με μια πρώτη ματιά να φαίνεται σωστή και λογική αλλά ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα.
του Προκόπη Χατζηνικολάου
Και αυτό διότι η φορολογική διοίκηση καθυστερεί σημαντικά τις επιστροφές φόρου, ενώ σε άλλες προχωρεί στον συμψηφισμό με τον ΕΝΦΙΑ. Για παράδειγμα μέχρι σήμερα ζευγάρι όπου ο σύζυγος καλείτο να πληρώσει 1.500 ευρώ ενώ η σύζυγος είχε επιστροφή 1.500 ευρώ, λάμβανε μηδενικό εκκαθαριστικό σημείωμα. Φέτος όμως τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά.
Ο σύζυγος θα κληθεί να πληρώσει το σχετικό ποσό των 1.500 ευρώ, ενώ η σύζυγος θα πρέπει να περιμένει πότε θα αποφασίσει η εφορία να επιστρέψει το σχετικό ποσό. Εάν μάλιστα η εφορία είναι μικρή θα πρέπει να υποβάλει αίτηση για να της αποδοθεί κάποια στιγμή. Στην περίπτωση δε που η σύζυγος είναι υπόχρεη σε ΕΝΦΙΑ δεν θα πάρει ποτέ την επιστροφή και θα περιμένει έως τον Σεπτέμβριο μέχρι να γίνει ο συμψηφισμός, χάνοντας το πλεονέκτημα των 5 δόσεων αποπληρωμής του φόρου. Οπως αναφέρουν λογιστές υπάρχουν φορολογούμενοι που περιμένουν ακόμα την περυσινή επιστροφή φόρου! Ουσιαστικά, ο προϋπολογισμός της ανωτέρω οικογένειας θα γίνει ακόμα πιο «σφιχτός».

Φορολογική ενημερότητα

Οπως εξηγεί ο φοροτεχνικός Νίκος Φραγκιαδάκης «σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 59 του ν. 4583/2018, ο φόρος, τα τέλη και οι εισφορές που αναλογούν στα εισοδήματα εκάστου συζύγου βεβαιώνεται χωριστά και η ευθύνη της καταβολής βαρύνει κάθε σύζυγο σε αντίθεση με την υποβολή των δηλώσεων μέχρι το φορολογικό έτος 2018 όπου η ευθύνη καταβολής ήταν αποκλειστικά του συζύγου. Τεχνικά, με το νέο καθεστώς απελευθερώνεται η διαδικασία έκδοσης φορολογικής ενημερότητας για κάθε σύζυγο και έτσι, όταν η σύζυγος ή ο σύζυγος έχει χρέη αυτό δεν επηρεάζει την έκδοση φορολογικής ενημερότητας για τον άλλο σύζυγο. Σε περιπτώσεις πιστωτικών εκκαθαρίσεων θα πρέπει και οι δύο σύζυγοι να συμπληρώσουν τους λογαριασμούς ΙΒΑΝ στο έντυπο Ε1 για να πραγματοποιηθούν οι επιστροφές των φόρων ξεχωριστά για κάθε σύζυγο. Βέβαια, όπως κάθε χρόνο, από κάποιες ΔΟΥ οι επιστροφές πραγματοποιούνται αυτόματα, ωστόσο σε ορισμένες με μεγάλη καθυστέρηση, ενώ σε κάποιες πρέπει ο φορολογούμενος να “ενοχλήσει’’ το αρμόδιο τμήμα για να προχωρήσει η επιστροφή».

Οι φόβοι

Με βάση βέβαια τα στοιχεία της ΑΑΔΕ το 2018 οι επιστροφές φόρου κινήθηκαν σε ιδιαίτερα ικανοποιητικό επίπεδο, ωστόσο μεγάλο τμήμα των επιστροφών προήλθε από τα ποσά που έχουν δώσει οι δανειστές για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
Φέτος όμως δεν υπάρχουν ποσά τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου προς τους φορολογουμένους, εξέλιξη που ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα.
Στην περίπτωση μάλιστα που τα έσοδα του προϋπολογισμού παρουσιάσουν, όπως τα τελευταία χρόνια, σημάδια κόπωσης, είναι εξαιρετικά πιθανόν να «παγώσουν» οι επιστροφές φόρων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία το 2018 οι επιστροφές φόρου ανήλθαν σε 3,679 δισ. ευρώ, με υστέρηση 963 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο. Την εικόνα έρχεται να ωραιοποιήσει η πληρωμή 1,9 δισ. ευρώ επιπλέον επιστροφών φόρου από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
Σήμερα, τα χρέη της εφορίας ανέρχονται σε 780,9 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 458,612 εκατ. ευρώ είναι άνω των 90 ημερών (για επιστροφές 254 εκατ. ευρώ έχουν αποσταλεί ειδοποιητήρια στους υπόχρεους).
πηγή: Έντυπη Καθημερινή