Ύστερα από οκτώ χρόνια ύφεσης στην ελληνική οικονομία και ιδιαίτερα στην ελληνική κτηματαγορά, όπου οι τιμές ακινήτων κατέρρευσαν από 30% έως και 70% ανάλογα την περιοχή και το είδος ακινήτων (όχι μόνο στις τιμές πωλήσεων αλλά και στις τιμές ενοικίων), τα πράγματα άλλαξαν με στροφή 180 μοιρών εδώ και τρία χρόνια παρότι η οικονομία της χώρας μας βρισκόταν υπό μνημονιακή κατοχή λόγω τριών σημαντικών γεγονότων.
- Της αύξησης τουριστικών επισκεπτών στην χώρα μας.
- Των αδειών παραμονής (Golden Visa) για κατοίκους μη Ευρωπαϊκής Κοινότητας.
- Των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων, με πιο διαδεδομένη παγκοσμίως την ιστοσελίδα Aibnb.
Η μόδα των βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που εδώ και χρόνια αυξάνει το εισόδημα ιδιοκτητών ακινήτων. Το φαινόμενο αυτό ξεκίνησε στην χώρα μας εδώ και τρία χρόνια περίπου και βρίσκεται σήμερα στο απόγειο της ζήτησής του. Ιδιοκτήτες μικρών κατοικιών που είχαν ετήσιο μίσθωμα από την κατοικία τους με μισθωτική σύμβαση τριών ετών, είδαν πως όταν ενοικιάζαν το σπίτι τους με την ημέρα διπλασίαζαν ή τριπλασίαζαν το εισόδημά τους. Έτσι λοιπόν, χιλιάδες ιδιοκτήτες κατοικιών ανακαινίζουν μερικώς ή ολικώς αυτές τις κατοικίες και τις ενοικιάζουν με αυτό τον τρόπο.
Δεν είναι κερδισμένοι όμως όλοι οι ιδιοκτήτες που ασχολούνται με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, γιατί όταν μισθώνεις το σπίτι σου με την ημέρα (γίνεσαι ένας μικρός ξενοδόχος) αναλαμβάνεις την πληρωμή όλων των παροχών ενός σπιτιού (νερό, ηλεκτρικό, θέρμανση, κοινόχρηστα, καθαριότητα, ασφάλιση του σπιτιού και υψηλή φορολογία) και βέβαια κερδισμένοι είναι αυτοί που έχουν μεγάλες πληρότητες ανά χρόνο όταν οι κατοικίες τους βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας σε συνοικίες γύρω από την Ακρόπολη, κοντά σε συγκοινωνιακούς σταθμούς, στις πρωτεύουσες νομών στην υπόλοιπη Ελλάδα και βέβαια στις τουριστικές περιοχές με απόγειο την ζήτηση στα νησιά.
Βέβαια, αυτό το πάρτυ μισθώσεων δεν ξέρει κανείς αν θα συνεχίσει. Η φορολογία μπορεί να φτάσει μέχρι 45%, ο ανταγωνισμός είναι πολύ υψηλός, έχουμε δει κατοικίες στο κέντρο της Αθήνας να μισθώνονται 30 - 50 ευρώ/ ημέρα, παλιά ξενοδοχεία ανακαινίζονται και πολλοί επενδυτές από την Ελλάδα ή το εξωτερικό αγοράζουν ή μισθώνουν αυτοτελή κτίρια μικρά ή μεγάλα για αυτό τον σκοπό.
Ο έλεγχος από το Υπουργείο Οικονομικών σίγουρα θα είναι εξονυχιστικός λόγω της καινούριας πλατφόρμας που έχει δημιουργηθεί και σίγουρα θα μπουν κριτήρια μισθώσεως (όπως υπάρχουν σε πολλές πρωτεύουσες χωρών,) και λόγω των προβλημάτων που δημιουργούνται σε πολυκατοικίες λόγω ασυμφωνίας ιδιοκτητών, σε πόλεις που υπάρχει υψηλός τουρισμός αλλά και από ομάδες επαγγελματιών που θίγονται από αυτές τις μισθώσεις.
Σίγουρα θα θεσπιστούν κανόνες για την ασφαλή διαμονή επισκεπτών σε αυτές τις κατοικίες και από πλευράς ιδιοκτητών και από πλευράς μισθωτών.
Μήπως τελικά όλη αυτή η καινούρια μόδα ξεφουσκώσει με αβέβαια προβλήματα στην ελληνική κτηματαγορά ή αν εφαρμοστούν κανόνες και λογική φορολογία θα είναι όλοι ευχαριστημένοι και θα αυξηθεί το εισόδημα κάποιων Ελλήνων ιδιοκτητών σε κάποιες περιοχές;!
Το σίγουρο είναι ότι οι τιμές πώλησης και ενοικίασης κατοικιών εκεί που λειτουργούν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, η αύξηση τουριστικών επισκεπτών αλλά και οι άδειες παραμονής (Golden Visa) έχουν αυξηθεί και η ζήτηση παραμένει σε κανονικά επίπεδα και εάν δεν υπήρχαν αυτές οι τρεις αφορμές η κτηματαγορά θα ήταν ακόμα σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Το μεγάλο στοίχημα επίσης θα είναι στο μέλλον τα κόκκινα δάνεια, οι πλειστηριασμοί και σε ποιες ενέργειες θα προβούν οι επενδυτές – funds που αγοράζουν τα ακίνητα των τραπεζών!
*Ο Γιάννης Ρεβύθης είναι μέλος ΔΣ της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος. Διετέλεσε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδας επί σειρά ετών ενώ δραστηριοποιείται στον κλάδο της κτηματαγοράς και των ακινήτων επί τρεις δεκαετίες. Είναι οικονομολόγος και εκτιμητής ακινήτων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου