Capital Economics: Οχτώ συμπεράσματα από τις κάλπες- τι επισημαίνει για Ελλάδα
Δευτέρα, 27 Μαΐου 2019 11:09
UPD:12:16
REUTERS/SUSANA VERA
Μπορεί όλοι να μιλούν για τα κέρδη της ακροδεξιάς, αλλά τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα εξακολουθούν να έχουν τον πρώτο λόγο και ξεκάθαρη πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο, παρατηρεί η Capital Economics στο πρώτο σχόλιό της για τις Ευρωεκλογές. Ωστόσο πυροδοτούνται εξελίξεις σε εθνικό επίπεδο σημειώνει, κάνοντας ειδική αναφορά σε Ελλάδα και Ιταλία.
Οι αναλυτές της CE ξεχωρίζουν οχτώ σημεία από τα αποτελέσματα της ευρωκάλπης:
1. Η οικονομική πολιτική θα μείνει εν πολλοίς ανεπηρέαστη, παρά το γεγονός ότι οι δύο παραδοσιακές δυνάμεις χάνουν την πλειοηψηφία.
2. Οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες δοκιμάζονται. Οι φόβοι για άνοδο του ακροδεξιού AfD μπορεί να μην επιβεβαιώθηκαν, αλλά η μεγάλη αύξηση της δύναμης των Πρασίνων σήμανε οδυνηρές απώλειες για το SPD. Η εξέλιξη μπορεί να αποσταθεροποιήσει τον κυβερνητικό συνασπισμό.
3. Το γαλλικό αποτέλεσμα θα έχει περιορισμένο μόνο αντίκτυπο στην οικονομική πολιτική της χώρας. Η Μακρόν είναι στη νπρώτη θέση, αλλά με οριακή νίκη, μικρότερη από εκείνη των Ευρωεκλογών του 2014.
4. Αυξάνονται οι πιθανότητες για ανασχηματισμό ή πρόωρες εκλογές στην Ιταλία, μετά την μεγάλη νίκη του Σαλβίνι. Η Λέγκα απέσπασε 34% έναντι 17% του Κινήματος των Πέντε Αστέρων. Το κόμμα του Σαλβίνι θα μπορούσε να επιδιώξει σχηματισμό κυβέρνησης με το Forza Italia του Μπερλουσκόνι ή να πιέσει για νέες γενικές εκλογές. Σε κάθε περίπτωση δεν προβλέπονται μεγάλες αλλαγές στην έως τώρα οικονομική πολιτική.
5. Η Ελλάδα οδεύει σε εθνικές εκλογές στα τέλη Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου. «Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία, που είναι πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις θα επικρα΄τησει του ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει η Capital Economics.
6. Οι χρηματοοικονομικές αγορές δεν προβλέπεται να αντιδράσουν έντονα. Τα αποτελέσματα είναι εν πολλοίς σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις.
7. Δεν είναι ξεκάθαρες οι επιπτώσεις για την ΕΚΤ. Έχοντας κερδίσει τις περισσότερες έδρες το ΕΛΚ θα επιδιώξει την τοποθέτηση του υποψηφίου του, Μάνφρεντ Βέμπερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αν λοιπόν διαδεχθεί ένας Γερμανός τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, θα μπλοκάρει τον δρόμο του επίσης Γερμανού Γενς Βάιντμαν προς την προεδρία της ΕΚΤ. Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να αποκλείσει έναν διαφορετικό συμβιβασμό στην Κομισιόν και έναν Γερμανό διάδοχο του Μάριο Ντράγκι.
8. Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των εκλογών, το πολιτικό ρίσκο παραμένει πηγή ανησυχίας ανά την Ευρωζώνη. Ο κατακερματισμός της πολιτικής σκηνής και η στήριξη στα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα θα μπορούσαν να ανακόψουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην Ε.Ε. και να περιορίσουν τη δυνατότητά της να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη μελλοντική κρίση, προειδοποιεί η CE.
naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου