08/06/19 • 09:29 | UPD 08/06/19 • 10:51
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ
Ο κατάλογος των προϊόντων της δασμολογικής κλάσης 2106, τα οποία εξακολουθούν να επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24%, είναι μακρύς
Τζατζίκι, τυροκαυτερή και άλλα συναφή εδέσματα, τα έτοιμα προς κατανάλωση συσκευασμένα γεύματα, τσίχλες και καραμέλες χωρίς ζάχαρη και τα συμπληρώματα διατροφής, παρότι καταναλώνονται ευρέως, παραμένουν στο συντελεστή ΦΠΑ 24%.
Η λίστα με τον κατάλογο των τροφίμων που παραμένουν στο συντελεστή ΦΠΑ 24% είναι αρκετά μεγάλη, όπως προκύπτει από τα όσα διευκρινίζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σε νεότερη εγκύκλιό της για τα προϊόντα που κατατάσσονται στη δασμολογική κλάση 2016, για την οποία ισχύει ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ.
Ο κατάλογος των προϊόντων της δασμολογικής κλάσης 2106, τα οποία εξακολουθούν να επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24%, είναι μακρύς. Σύμφωνα με την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, περιλαμβάνει τα ακόλουθα προϊόντα:
1. Τα παρασκευάσματα διατροφής που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν, είτε απευθείας ως έχουν, π.χ. τζατζίκι, τυροκαυτερή, ταραμοσαλάτα, ρώσικη σαλάτα, μελιτζανοσαλάτα, απομιμήσεις τυριών που περιέχουν αποκλειστικά φυτικά λιπαρά, μίγματα τυριών και φυτικών λιπαρών, απομιμήσεις βουτύρου με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά γάλακτος, γεύματα έτοιμα προς κατανάλωση σε συσκευασία για τη λιανική πώληση (π.χ. μουσακάς, παστίτσιο κ.λπ.), κόλλυβα και παρόμοια προϊόντα, είτε κατόπιν επεξεργασίας (όπως το ψήσιμο, η διάλυση ή το βράσιμο στο νερό ή στο γάλα κ.λπ.).
2. Τα παρασκευάσματα που αποτελούνται από μίγματα χημικών ουσιών (οργανικά οξέα, άλατα ασβεστίου κ.λπ.) με προϊόντα διατροφής (αλεύρι, ζάχαρη, γάλα σε σκόνη κ.λπ.), τα οποία προορίζονται να ενσωματωθούν σε παρασκευάσματα διατροφής, είτε ως συστατικά αυτών είτε για τη βελτίωση ορισμένων από τα χαρακτηριστικά τους (εμφάνιση, διατήρηση ποιότητας κ.λπ.)
3. Οι σκόνες για την παρασκευή πουτίγκας, ζελέ, παγωτών και παρόμοιων παρασκευασμάτων, έστω και με την προσθήκη γλυκαντικών ουσιών (π.χ. φρουί ζελέ σε σκόνη).
4. Οι σκόνες με βάση το αλεύρι, το άμυλο, τα εκχυλίσματα βύνης, έστω και με την προσθήκη κακάο.
5. Οι αρωματισμένες σκόνες για την παρασκευή ποτών, έστω και με την προσθήκη γλυκαντικών ουσιών, με βάση το διττανθρακικό νάτριο και τη γλυκυρριζίνη ή το εκχύλισμα γλυκόριζας (τα οποία διατίθενται ως «σκόνη κακάο»).
6. Τα παρασκευάσματα με βάση το βούτυρο ή άλλα λίπη ή έλαια που προέρχονται από το γάλα και χρησιμοποιούνται π.χ. στα προϊόντα αρτοποιίας.
7. Οι πολτοί με βάση τη ζάχαρη που περιέχουν πρόσθετες λιπαρές ουσίες σε σχετικά μεγάλη αναλογία και, μερικές φορές, γάλα ή φουντούκια που χρησιμοποιούνται για το γέμισμα ή τη διακόσμηση π.χ. σοκολάτας, πτι φούρ, τούρτας, κέικ κ.λπ.
8. Το φυσικό μέλι που είναι εμπλουτισμένο με βασιλικό πολτό ή με άλλες ουσίες, όπως π.χ. κανέλα, ξηρούς καρπούς κ.λπ.
9. Τα προϊόντα υδρόλυσης πρωτεϊνών, που αποτελούνται κυρίως από ένα μίγμα αμινοξέων και χλωριούχου νατρίου και χρησιμοποιούνται στα παρασκευάσματα διατροφής (π.χ. για να προσδώσουν γεύση).
10. Τα μη αλκοολούχα ή τα αλκοολούχα παρασκευάσματα.
11. Τα βρώσιμα δισκία με βάση φυσικά ή τεχνητά αρώματα (π.χ. βανιλίνη).
12. Τα γλυκά, οι τσίχλες, οι καραμέλες και παρόμοια είδη (κυρίως για διαβητικούς) που περιέχουν συνθετικούς γλυκαντικούς παράγοντες (π.χ. σορβιτόλη) αντί για ζάχαρη.
13. Τα παρασκευάσματα (π.χ. δισκία) που αποτελούνται από ζαχαρίνη και ένα προϊόν διατροφής, όπως είναι η λακτόζη, και χρησιμοποιούνται για γλυκαντικούς σκοπούς.
14. Οι αυτολύτες ζύμης και άλλα εκχυλίσματα ζύμης, τα οποία είναι προϊόντα που λαμβάνονται από την υδρόλυση της ζύμης.
15. Τα παρασκευάσματα για την παρασκευή λεμονάδων και άλλων ποτών.
16. Τα μίγματα εκχυλίσματος ginseng (ιαπωνικής κάνναβης) με άλλα συστατικά (π.χ. λακτόζη ή γλυκόζη), που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή «ποτού» ή «τσαγιού ginseng».
17. Τα προϊόντα που αποτελούνται από ένα μίγμα φυτών ή μερών φυτών (στα οποία περιλαμβάνονται οι σπόροι και οι καρποί) διαφορετικών ειδών ή που αποτελούνται από φυτά ή μέρη φυτών (στα οποία περιλαμβάνονται οι σπόροι και οι καρποί) ενός μόνο είδους ή διαφορετικών ειδών, αναμεμιγμένων με άλλες ουσίες, όπως είναι ένα ή περισσότερα φυτικά εκχυλίσματα, τα οποία δεν καταναλώνονται ως τέτοια, αλλά χρησιμοποιούνται για την παρασκευή φυτικών εκχυλισμάτων ή φυτικών «τσαγιών».
18. Τα μίγματα φυτών, μερών φυτών, σπόρων ή καρπών των ειδών που χρησιμοποιούνται είτε απευθείας για τον αρωματισμό ποτών είτε για την παρασκευή εκχυλισμάτων για την παραγωγή ποτών.
19. Τα παρασκευάσματα που αναφέρονται συχνά ως «συμπληρώματα διατροφής», με βάση εκχυλίσματα φυτών, συμπυκνώματα φρούτων, μέλι, φρουκτόζη κ.λπ., με προσθήκη βιταμινών και, ενίοτε, πολύ μικρών ποσοτήτων ενώσεων του σιδήρου.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου