Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019

Το Δημόσιο πληρώνει τις οφειλές του προς τους ιδιώτες

Το Δημόσιο πληρώνει τις οφειλές του προς τους ιδιώτες

Μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες κατά 138 εκατ. ευρώ σημειώθηκε τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το Γενικό λογιστήριο του Κράτους (Γ.Λ.Κ.).
Συγκεκριμένα, στο τέλος του φετινού Απριλίου, οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα διαμορφώθηκαν στα 1,914 δισ. ευρώ. έναντι 2,052 δισ. ευρώ που είχαν διαμορφωθεί στο τέλος Μαρτίου του τρέχοντος έτους.
Τα στοιχεία του Γ.Λ.Κ. δείχνουν ότι οι συνολικές οφειλές των υπουργείων, των ασφαλιστικών ταμείων, των νοσοκομείων, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των λοιπών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου μειώθηκαν στα 1,66 δισ. ευρώ στις 30-04-2019 από 1,779 δισ. ευρώ που είχαν διαμορφωθεί στις 31-3-2019.
Ειδικότερα:
-Τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων μειώθηκαν στα 591 εκατ. ευρώ στο τέλος Απριλίου από 622 εκατ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου 2019.
-Οι οφειλές των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης ανήλθαν σε 228 εκατ. ευρώ στο τέλος Απριλίου, από 247 εκατ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου.
-Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των νοσοκομείων μειώθηκαν στα 479 εκατ. ευρώ στο τέλος Απριλίου από 532 εκατ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου.
-Τα χρέη των λοιπών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου μειώθηκαν στα 288 εκατ. ευρώ στο τέλος Απριλίου, από 297 εκατ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου.
Έξαλλου, οι ληξιπρόθεσμες εκκρεμείς επιστροφές φόρου μειώθηκαν σε 254 εκατ. ευρώ στο τέλος Απριλίου από 273 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο.
Πάντως, οι συνολικές εκκρεμείς επιστροφές φόρου, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι μη ληξιπρόθεσμες οφειλές επιστροφών αυξήθηκαν από τα 417 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο στα 700 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους. Η κυριότερη αιτία για την εξέλιξη αυτή ήταν το γεγονός ότι εντός του Απριλίου υποβλήθηκε αίτημα επιστροφής φόρων συνολικού ύψους 215 εκατ. ευρώ από την εταιρία του Διεθνούς Αερολιμένος Αθηνών, λόγω επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: