Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019

Πόσα είναι τα "μακεδονικά" προϊόντα

Πόσα είναι τα "μακεδονικά" προϊόντα

Η χρήση του όρου Μακεδονία από την βιομηχανία αποτελεί έναν ισχυρό πονοκέφαλο στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Πόσοι φέρεται να τον κατέχουν σε Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία.

Πόσα είναι τα "μακεδονικά" προϊόντα

Δημοσίευμα της ιστοσελίδας του τηλεοπτικού σταθμού «Telma» των Σκοπίων αναφέρεται στο θέμα των εμπορικών σημάτων εταιρειών της Βόρειας Μακεδονίας που φέρουν τον όρο «Μακεδονία».
Όπως σημειώνεται, σε σύνολο 14.556 εμπορικών σημάτων εντός της Βόρειας Μακεδονίας 79 περιέχουν τον όρο «Makedonija», 77 τον όρο «Macedonia», 12 τον επιθετικό προσδιορισμό «Macedonian» και 128 τα αρχικά «ΜΚ» ή «ΜΑΚ». Επιπλέον, από τα 344 διεθνώς καταχωρημένα εμπορικά σήματα εταιρειών της Βόρειας Μακεδονίας μόνον πέντε περιέχουν τον όρο «Macedonia».
Όσον αφορά στις Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης και Γεωγραφικές Ενδείξεις (ΠΟΠ/ΠΓΕ) σε σύνολο 53 προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ της Βόρειας Μακεδονίας, μόνον ένα φέρει τον προσδιορισμό «Makedonski» - πρόκειται για το τρόφιμο «άιβαρ (ajvar)» ένα είδος σάλτσας/σαλάτας από κόκκινη πιπεριά.
Το εν λόγω δημοσίευμα αναφέρεται και στην ελληνική πλευρά, σημειώνοντας ότι ο όρος «Macedonia» περιλαμβάνεται σε 182 εμπορικά σήματα και ότι 4.000 ελληνικές εταιρείες χρησιμοποιούν τον όρο «Macedonia» για να περιγράψουν ένα ή περισσότερα προϊόντα τους.
Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ‘Telma’, εταιρείες της Βόρειας Μακεδονίας έχουν ήδη αρχίσει να θέτουν ερωτήματα σχετικά με το θέμα στο Γραφείο Προστασίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας στα Σκόπια. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν δίδεται κάποια απάντηση, καθώς δεν έχουν εκδοθεί οδηγίες από τις αρμόδιες Αρχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: