Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019

Δεν επιβάλλεται τέλος χαρτοσήμου κατά την αγορά από εταιρεία, με έκδοση τίτλου κτήσης, μεταχειρισμένου ΕΙΧ από ιδιώτη

Δεν επιβάλλεται τέλος χαρτοσήμου κατά την αγορά από εταιρεία, με έκδοση τίτλου κτήσης, μεταχειρισμένου ΕΙΧ από ιδιώτη



Μια πρόσφατη ΔΕΔ (954/2019) έρχεται να μας υπενθυμίσει τι ισχύει σχετικά με την μη επιβολή τέλους χαρτοσήμου στα τιμολόγια αγοράς (ή τίτλους κτήσης) που εκδίδουν επιχειρήσεις για την αγορά μεταχειρισμένων οχημάτων από ιδιώτες. 

Οι διατάξεις και το σκεπτικό της απόφασης της Δ.Ε.Δ. περιγράφονται αναλυτικά παρακάτω: 

Επειδή με τις διατάξεις της παρ. 1 & 7 του άρθ. 27 ν. 2873/2000, ορίζεται ότι: «1. Τα τέλη χαρτοσήμου, η επ’ αυτών εισφορά υπέρ Ο.Γ.Α., ο πόρος υπέρ του Ταμείου Νομικών και η εισφορά υπέρ Τ.Σ.Α. που επιβάλλονται κατά περίπτωση για τη μεταβίβαση, από επαχθή αιτία, της κυριότητας αυτοκινήτου οχήματος και μοτοσυκλέτας, με αίρεση ή χωρίς αίρεση ενοποιούνται σε ενιαίο κατά περίπτωση τέλος, με την ονομασία «τέλος μεταβίβασης αυτοκινήτου οχήματος», το οποίο εισπράττεται υπέρ του Δημοσίου και ανέρχεται ως εξής:
α) Επιβατικά Ι.Χ. αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες κάθε κατηγορίας και χρήσης:   
7. Η ισχύς του άρθρου αυτού αρχίζει από 1ης Ιανουαρίου 2001, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά στις διατάξεις αυτού.».

Επειδή με την ΠΟΛ.1300/2000 διευκρινίσεις για το άρθρο 27 του ν. 2873/2000, διευκρινίζεται ότι: «Με τις διατάξεις του άρθρου αυτού γίνονται οι κατωτέρω ρυθμίσεις στις μεταβιβάσεις οχημάτων.
1. Ενοποιούνται σε ενιαίο κατά περίπτωση τέλος, με την ονομασία "τέλος μεταβίβασης αυτοκινήτου οχήματος", τα τέλη χαρτοσήμου (παρ. 4, 5, 6, άρθρο 4 ν.δ. 1146/1972, όπως ισχύουν), ο πόρος υπέρ του ταμείου Νομικών (παρ. 8 άρθρο 4 ν.δ. 1146/1972), η εισφορά υπέρ ΤΣΑ 3% (περιπ. α παρ. 3 άρθρο 33 ν. 1759/1988), που επιβάλλονται κατά περίπτωση για τη μεταβίβαση από επαχθή αιτία της κυριότητας αυτοκινήτου οχήματος και μοτοσικλέτας, με αίρεση ή χωρίς αίρεση, το οποίο ανέρχεται στα ποσά που κατά περίπτωση ορίζονται στις διατάξεις του άρθρου αυτού (27). Το τέλος αυτό αφορά τόσο τα ενάριθμα όσο και τα ανάριθμα οχήματα.

Διευκρινίζεται ότι το ανωτέρω τέλος δεν είναι τέλος χαρτοσήμου και επομένως δεν προσαυξάνεται με εισφορά υπέρ ΟΓΑ.

Σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές η κατά περίπτωση ενοποίηση αφορά μόνο τη μεταβίβαση από επαχθή αιτία (πώληση), με αίρεση ή χωρίς αίρεση. Επομένως δεν αφορά τη μεταβίβαση που γίνεται από χαριστική αιτία (δωρεά, γονική παροχή). Επίσης δεν αφορά την απόκτηση αυτοκινήτου οχήματος λόγω κληρονομιάς. Εξάλλου η ενοποίηση αφορά όλες τις κατηγορίες των οχημάτων (ιδιωτικής ή δημόσιας χρήσης, καινούργια ή μεταχειρισμένα), ανεξάρτητα εάν καταρτίζεται ή όχι συμβολαιογραφικό έγγραφο. Σημειώνεται ότι η εισφορά υπέρ ΤΣΑ 3%, που επιβάλλεται στην από χαριστική αιτία μεταβίβαση αυτοκινήτου δημόσιας χρήσης, δεν θίγεται.   
Το ανωτέρω τέλος εισπράττεται με αποδεικτικό πληρωμής της Δ.Ο.Υ. ή με παράβολο του Δημοσίου πριν από τη μεταβίβαση.
Επομένως δεν θα γίνεται μεταβίβαση εάν δεν έχει βεβαιωθεί από τη Δ.Ο. Υ. Ότι έχει καταβληθεί και το τέλος αυτό.
Το τέλος θα εισπράττεται υπέρ του δημοσίου και θα εισάγεται στον προϋπολογισμό στον ΚΑΕ 1376 με την ονομασία "τέλος μεταβίβασης αυτοκινήτου οχήματος".
Η ανωτέρω ενοποίηση ισχύει από 1/1/2001. Επομένως καταλαμβάνει μεταβιβάσεις που πραγματοποιούνται από την ημερομηνία αυτή. Καταλαμβάνει δηλαδή όλες τις μεταβιβάσεις που δεν έχουν ολοκληρωθεί μέχρι 31/12/2000.......».

Επειδή, από το 2001 και εντεύθεν, σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις για τη μεταβίβαση, από επαχθή αιτία, της κυριότητας Ι.Χ. αυτοκινήτου, τα τέλη χαρτοσήμου ενοποιούνται στο «τέλος μεταβίβασης αυτοκινήτου οχήματος», το οποίο εισπράττεται υπέρ του Δημοσίου.

Επειδή, εν προκειμένω, δεν επιβάλλονται τέλη χαρτοσήμου, το επιβληθέν πρόστιμο θα πρέπει να διαγραφεί.


https://www.taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: