Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

Τα σούπερ μάρκετ "κλέβουν" τζίρο για να επιβιώσουν

Τα σούπερ μάρκετ "κλέβουν" τζίρο για να επιβιώσουν

της Αλεξάνδρας Γκίτση
Χθες Τρίτη, η εταιρεία μέτρησης της κατανάλωσης Nielsen, ανακοίνωσε τα στοιχεία για την πορεία της κατανάλωσης τους πρώτους πέντε μήνες της φετινής χρονιάς, η οποία σύμφωνα με στελέχη της αγοράς δεν είναι ενδεικτική για το τι θα βγάλει το "ταμείο" στο τέλος της χρονιάς. Τι μάθαμε από αυτά; Ό,τι τα καταστήματα τροφίμων άνω των 100 τ.μ., στην Ηπειρωτική Ελλάδα και στην Κρήτη, -σ.σ. από το "σκανάρισμα" της Nielsen εξαιρούνται τα υπόλοιπα νησιά- εμφάνισαν αύξηση των πωλήσεών τους σε αξία κατά 5,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.
Ακόμη πιο ενδιαφέρον έχει όμως να δούμε ποιες ήταν εκείνες οι κατηγορίες οι οποίες κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη. Σύμφωνα πάντα με τη Nielsen, η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στις πωλήσεις των φρέσκων και επί ζυγίω προϊόντων, οι πωλήσεις των οποίων "έτρεξαν” με ρυθμό ανάπτυξης +10,5%, και το σύνολο των κατηγοριών Bazaar (ένδυση, ηλεκτρικές συσκευές, βιβλία, εργαλεία, είδη κήπου, είδη αυτοκινήτου, οικιακός εξοπλισμός κλπ) που σημείωσε άνοδο +5,9%.
Αύξηση η οποία μπορεί εν μέρει να αποδοθεί στην επαναλειτουργία του πρώην δικτύου της Μαρινόπουλος υπό τη Σκλαβενίτης –σ.σ. το δίκτυο πέρασε στα χέρια της οικογένειας Σκλαβενίτη τον Μάρτιο του 2017- αλλά κυρίως στη στροφή των αλυσίδων σούπερ μάρκετ και σε κατηγορίες που μέχρι και χθες δεν αποτελούσαν τον βασικό κορμό των δραστηριοτήτων τους, όπως π.χ. τα φρέσκα ψάρια, τα προϊόντα όπου την πρωτοκαθεδρία έχει η λαϊκή αγορά, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά αλλά και τα είδη ένδυσης και οι ηλεκτρικές συσκευές.
Η ενίσχυση της θέσης τους σε δραστηριότητες, όπως του κρεοπωλείου, του αρτοποιείου, του ιχθυοπωλείου κ.ά., όπως έχουν παραδεχθεί στελέχη του κλάδου αποτελεί μονόδρομο αφού έχουν δει ότι η αγορά δεν πρόκειται να εμφανίσει τους ρυθμούς ανάπτυξης που εμφάνιζε πριν την κρίση. Τη στιγμή μάλιστα που οι Έλληνες καταναλωτές, πριν επισκεφθούν το σούπερ μάρκετ, πηγαίνουν διαβασμένοι και γραμμένοι, προκειμένου να μην ξεπεράσουν το budgets τους. Οπότε το να "κλέψουν" τζίρο από τους μικρούς έχει γίνει αυτοσκοπός. 
Η ανώνυμη – ανοργάνωτη αγορά τροφίμων (αρτοποιεία, ιχθυοπωλεία, κρεοπωλεία, κ.ά) διατηρεί τη θέση της παρά την πίεση της οικονομικής κρίσης, τζιράρει 12,7 δισ. ευρώ, πάνω από τον τζίρο που πραγματοποιεί το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων οι πωλήσεις του οποίου κινούνται στα επίπεδα των 10 δισ. ευρώ και έχει πιστούς καταναλωτές. Σύμφωνα με μελέτες, μόλις 7 στους 100 καταναλωτές εμπιστεύονται τα σούπερ μάρκετ για να αγοράσουν έτοιμο φαγητό. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την κατηγορία του ψωμιού όπου μόλις 1 στους 6 καταναλωτές θα αγοράσει ψωμί από το σούπερ μάρκετ, την αγορά κρέατος όπου 1 στους 2 καταναλωτές το αγοράζει από το κρεοπωλείο, των συμπληρωμάτων διατροφής, κ.ά. Συγκεκριμένα από τις 14 επισκέψεις που πραγματοποιούν οι καταναλωτές εβδομαδιαίως σε κάποιο κατάστημα για αγορά τροφίμων μόνο το 1/3 αυτών γίνεται στα σούπερ μάρκετ. 
Από τα στοιχεία της Nielsen προκύπτει επίσης ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο η στροφή των Ελλήνων καταναλωτών στα χύμα προϊόντα. Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες κατηγορίες, τα FMCGs προϊόντα, δηλαδή τα βασικά είδη διατροφής και ατομικής φροντίδας, που αποτελούν και την αιχμή του δόρατος, εμφάνισαν μικρότερο ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 3,8%. Αύξηση 4,5% σημείωσαν οι πωλήσεις τροφίμων – ποτών, 1,8% τα προϊόντα οικιακής χρήσης και 1,1% τα προϊόντα προσωπικής περιποίησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: