Υποχρεωτικά για όλους τα ηλεκτρονικά τιμολόγια
Η Κομισιόν ζητά καθολική εφαρμογή τους και καθιέρωση ηλεκτρονικών λογιστικών βιβλίων
Καθολικά για όλους ανεξαιρέτως τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις θα εφαρμοστούν τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, ,προκειμένου να είναι αποτελεσματικό το μέτρο, ενώ θα συνδυαστεί με την υποχρεωτική ηλεκτρονική τήρηση των βιβλίων, επίσης από το σύνολο των επιτηδευματιών.
Αυτό προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ που παρουσιάστηκε πρόσφατα σε ειδική εκδήλωση επιχειρήσεων της πληροφορικής και το πρότζεκτ εισέρχεται στην τελική φάση υλοποίησής του.
Την προώθηση των ηλεκτρονικών τιμολογίων ζητεί από την κυβέρνηση και η Κομισιόν, με τη χθεσινή έκθεση προόδου στο πλαίσιο της 3ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.
Στο συγκεκριμένο απόσπασμα αναγράφει πως «η προώθηση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης προχωρά καλά, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί και ζητείται να συμφωνηθεί πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ ΑΑΔΕ και Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για την αποφυγή αλληλοεπικαλύψεων».
Σύμφωνα με πληροφορίες του Σin, τα ηλεκτρονικά τιμολόγια θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα με τα ηλεκτρονικά βιβλία και θα αποτελέσουν επανάσταση για το χώρο της λογιστικής καθώς θα προβλέπεται η αυτόματη συμπλήρωση, υποβολή και εκκαθάριση όλων των φορολογικών δηλώσεων.
Το σύστημα προβλέπει ότι κάθε τιμολόγιο που θα εκδίδει η θα λαμβάνει κάθε επιχείρηση θα καταχωρείται αυτομάτως στην ηλεκτρονική μερίδα που θα τηρεί στο Taxisnet, η οποία θα αντικαταστήσει τα χάρτινα βιβλία που τηρεί στις εγκαταστάσεις της.
Ακόμη, όπως αποκάλυψε η διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, στα ηλεκτρονικά βιβλία θα καταχωρούνται και οι αποδείξεις λιανικής πώλησης. Κοντολογίς όσα στοιχεία εκδίδονται σήμερα χειρόγραφα ή από ταμειακές μηχανές θα καταχωρούνται on-line στο «ηλεκτρονικό βιβλίο» που θα τηρεί κάθε επιτηδευματίας στο Taxisnet.
Όμως για να αποδώσει το συγκεκριμένο σύστημα, θα πρέπει όλοι ανεξαιρέτως οι επαγγελματίες να υποχρεωθούν να εκδίδουν ηλεκτρονικά τιμολόγια. Δηλαδή η Α εταιρεία που λαμβάνει ένα τιμολόγιο από τη Β εταιρεία, θα πρέπει και οι δύο να εφαρμόζουν το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης.
Αυτό σημαίνει ότι στην υποχρέωση τήρησης έκδοσης ηλεκτρονικών τιμολογίων θα ενταχθούν όλοι είτε τηρούν διπλογραφικά βιβλία είτε απλογραφικά. Με τον τρόπο αυτό θα αθροίζονται αυτόματα από το σύστημα τα έσοδα της επιχείρησης και στο τέλος κάθε φορολογικής περιόδου θα εκδίδονται αυτόματα οι φορολογικές δηλώσεις. Αρχικά οι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ (ανά μήνα ή ανά τρίμηνο), θα συμπληρώνονται αυτόματα το Ε1, το Ε3 και το έντυπο «Ν».
Τα οφέλη από το νέο σύστημα όπως κωδικοποιούνται από την ΑΑΔΕ είναι:
- Αυτοματοποίηση – Τυποποίηση – Εκσυγχρονισμός – Απλοποίηση Διαδικασιών
- Κατάργηση Υποβολής Μ.Υ.Φ.
- Προσυμπλήρωση Δηλώσεων
- Άμεση Εικόνα Οντότητας από τον Επιχειρηματία για την Εξέλιξη των υποχρεώσεών του
- Ταχύτερη Διεκπεραίωση Λογιστικών Εργασιών
- Απλούστερη και Ταχύτερη Διαδικασία Επιστροφών Εισοδήματος - Φ.Π.Α.
- Ενίσχυση Φορολογικής Συνείδησης και Συμμόρφωσης
- Κατάτμηση Οντοτήτων και
- Άμεσος Εντοπισμός Ύποπτων Συναλλαγών
Ως προς την ανάγκη της καθολικής εφαρμογής του μέτρου, τονίζεται χαρακτηριστικά ότι «η περιγραφόμενη ως άνω υλοποίηση, θα είναι ολοκληρωμένη και λειτουργική, όταν όλες οι οντότητες εκδίδουν και λαμβάνουν ηλεκτρονικά παραστατικά, ειδάλλως η πληροφόρηση είναι ελλιπής».
«Για το λόγο αυτό, προτείνεται για την πλήρη υλοποίηση, να ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική διαβίβαση των δεδομένων των εκδιδόμενων λογιστικών αρχείων, ανεξαρτήτως της μεθόδου έκδοσης αυτών, όπως προβλέπεται στο άρθρο 20 παρ.1 του ν.3842/2010, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 69 του ν.4446/2016».
«Για το λόγο αυτό, προτείνεται για την πλήρη υλοποίηση, να ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική διαβίβαση των δεδομένων των εκδιδόμενων λογιστικών αρχείων, ανεξαρτήτως της μεθόδου έκδοσης αυτών, όπως προβλέπεται στο άρθρο 20 παρ.1 του ν.3842/2010, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 69 του ν.4446/2016».
Πηγή:sofokleousin.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου