Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019

Ρέγκλινγκ: H επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει όλα τα ανοιχτά θέματα

Ρέγκλινγκ: H επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει όλα τα ανοιχτά θέματα

6:06 μμ, Πέμπτη 13 Ιουν 2019
Αποστολή στο Λουξεμβούργο, Θάνος Αθανασίου
Στην αυστηρή προειδοποίηση ότι οι εκταμιεύσεις των κερδών επί ελληνικών ομολόγων και η υλοποίηση των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους έχει ως προϋπόθεση τη διατήρηση και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, απηύθυνε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου των διοικητών του ESM.
«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να λαμβάνει πληρωμές των ANFAs και SMPs, υπό τον όρο ότι τηρεί τις μεταρρυθμιστικές της δεσμεύσεις», ξεκαθάρισε.
“Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είναι παρομοίως συνδεδεμένα με τη τήρηση των μεταρρυθμίσεων”, δήλωσε.
“Η δέσμευση με το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% και η τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων της ΟΝΕ είναι προαπαιτούμενο”, ξεκαθάρισε.
Σε σχέση με τις αποκλίσεις επί των δημοσιονομικών στόχων, λόγω των μέτρων που υιοθέτησε η κυβέρνηση και ψήφισε το κοινοβούλιο, ο Κλάους Ρέγκλινγκ εξήγησε ότι οι φόβοι που είχε εκφράσει επιβεβαιώθηκαν στην έκθεση για τη ενισχυμένη εποπτεία.
Ο ίδιος δήλωσε ότι σημειώνει την πεποίθηση της ελληνικής κυβέρνησης ότι παρά τα μέτρα ο στόχος του 3,5% θα τηρηθεί, δήλωσε ότι “είμαστε στο μέσο του έτους και όλα αυτά είναι εκτιμήσεις”, αλλά “είμαστε βέβαιοι για το ρίσκο να χαθεί ο στόχος του 3,5% με σημαντικό περιθώριο”.
Επεσήμανε δε ότι όποια κυβέρνηση εκλεγεί στη χώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα ζητήματα.
Επέκρινε μάλιστα σφόδρα τις ελληνικές αρχές για το γεγονός ότι κατά παράβαση των δεσμεύσεων δεν συνεννοήθηκε και δε συμβουλεύθηκε τους θεσμούς πριν από τις παροχές και τις αλλαγές στις συντάξεις.
Το ίδιο ισχύει και για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου, που επίσης έγινε χωρίς διαβούλευση, προειδοποίησε ο Κ. Ρέγκλινγκ.
Ανακοινώθηκαν οι όροι για την αξιολόγηση Almunia του προγράμματος ελληνικής διάσωσης
Το Συμβούλιο των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) ενέκρινε σήμερα τους όρους αναφοράς για την αξιολόγηση της χρηματοδοτικής συνδρομής στην Ελλάδα, από τον Joaquin Almunia και οι οποίοι θα επικεντρωθούν στη στήριξη σταθερότητας που παρέχεται από το EFSF και τον ΕSM, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα το 2012 και της περιόδου παρακολούθησης μετά το πρόγραμμα μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2019.
"Μια ανεξάρτητη αξιολόγηση της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα είναι μια επένδυση. Ανυπομονώ για την έκθεση που θα εκπονηθεί υπό την καθοδήγηση του Almunia, ώστε ο ΕΣΜ να μπορεί να αντλεί διδάγματα και να είναι ακόμα πιο αποτελεσματικός στην εκπλήρωση της αποστολής του και στην αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων ", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ESM Klaus Regling.
Η αξιολόγηση αποσκοπεί στην αξιολόγηση της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα όσον αφορά τη συνάφεια, την αποτελεσματικότητα, τη βιωσιμότητα και τη συνεργασία. Θα επικεντρωθεί στη μακροπρόθεσμη δέσμευση της ESM με την Ελλάδα και στο ρόλο της ως δανειστή που βασίζεται σε πέντε θέματα:
- τη συμβολή των ελληνικών προγραμμάτων στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ και το εξελισσόμενο πλαίσιο διαχείρισης κρίσεων,
- η συνάφεια του προγράμματος με τη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη στην Ελλάδα,
- εκτιμήσεις κινδύνου και προσαρμογή των προγραμμάτων ως απάντηση σε αρνητικές συνέπειες,
- εκτιμήσεις βιωσιμότητας του χρέους υπό το πρίσμα των στόχων του προγράμματος,
- η δέσμευση του ESM με τους εθνικούς και διεθνείς εταίρους με την πάροδο του χρόνου.
"Η επίτευξη της κατάλληλης ισορροπίας μεταξύ στόχων προσαρμογής, δημοσιονομικής βιωσιμότητας και ανάπτυξης είναι μια βασική πρόκληση για κάθε σχεδιασμό και υλοποίηση προγραμμάτων. Αυτοί οι όροι αναφοράς και οι καλές πρακτικές των διεθνών οργανισμών θα καθοδηγήσουν την προσέγγιση αυτής της αξιολόγησης ", δήλωσε ο ανεξάρτητος εκτιμητής υψηλού επιπέδου και πρώην επίτροπος Joaquín Almunia.
Η αξιολόγηση δεν θα εξετάσει σε βάθος μεμονωμένες τομεακές πολιτικές ούτε θα επικεντρωθεί στην πραγματική λεπτομερή εφαρμογή των προϋποθέσεων, για τις οποίες ευθύνονται άλλα ιδρύματα.
Η αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019 και στις αρχές του 2020. Ο Almunia θα παρουσιάσει τα συμπεράσματα και τις συστάσεις του στο Συμβούλιο των Διοικητών κατά την ετήσια συνεδρίαση του Ιουνίου 2020, αλλά θα προβεί και σε μια προκαταρκτική επισκόπηση το Δεκέμβριο του 2019.
Η ομάδα αξιολόγησης που προέρχεται από μέλη του προσωπικού της ESM με διαφορετικούς τομείς εμπειρίας και εμπειρίας θα υποστηρίξει τον J.Almunia. Πρόκειται για τη δεύτερη αξιολόγηση αυτού του είδους μετά την αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και της οικονομικής βοήθειας του ΕΜΣ από τον Gertrude Tumpel-Gugerell το 2017. Η πρώτη αξιολόγηση κάλυψε και τις πέντε χώρες που έλαβαν βοήθεια: Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος και το πρόγραμμα EFSF για την Ελλάδα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014.
Πηγή: Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: