Xωρίς Ελλάδα στο μενού η συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο
Διακριτικούς τόνους κρατούν οι θεσμοί ενόψει των εκλογών.
EUROKINISSI
Χωρίς την Ελλάδα στην ατζέντα, αλλά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις συζητήσεις που θα γίνουν στο περιθώριο της συνεδρίασης σχετικά με τις εξελίξεις στη χώρα, συνεδριάζουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης με τη συμμετοχή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Επίσημα το Eurogroup δεν έχει βάλει στην ατζέντα τα ελληνικά θέματα, καθώς οι υπουργοί αποφάσισαν να περιμένουν τα αποτελέσματα των εκλογών και να μην εμπλακούν επίσημα στην ελληνική προεκλογική περίοδο. Ωστόσο, τα ανοιχτά θέματα για την ελληνική πλευρά είναι πολλά και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος περιμένει στο περιθώριο της συνόδου να πάρει κλίμα για τη στάση που θα κρατήσουν οι ομόλογοι του αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εκλογών.
120 δόσεις
Ήδη οι θεσμοί έχουν εκφράσει έντονες επιφυλάξεις σχετικά με την απόφαση της Αθήνας να προχωρήσει σε μια ακόμα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών με έως και 120 δόσεις. Η στάση των τεχνοκρατών από την πλευρά των θεσμών έχει να κάνει με τη μόνιμη θέση τους ότι τέτοιου είδους ρυθμίσεις θα βοηθούν ώστε να καλλιεργηθεί στην Ελλάδα κουλτούρα πληρωμών.
Ταυτόχρονα, οι θεσμοί επιμένουν ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων δεν θα έχει θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα όπως εκτιμά η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, οι τεχνοκράτες των θεσμών έχουν υπολογίσει ότι η νέα ρύθμιση θα στοιχίσει στα δημόσια οικονομικά 2,2 δισ. ευρώ για τη διετία 2019-2020. Οι θεσμοί καταλήγουν σε αυτό τον αριθμό καθώς θεωρούν ότι η ελληνική πλευρά υπερεκτιμά τις θετικές επιπτώσεις που θα έχει στα έσοδα η ρύθμιση.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση έχει ενημερώσει τους θεσμούς ότι με τη ρύθμιση θα μπουν στο Δημόσιο ταμείο χρήματα από μέρος των χρεών που στην πραγματικότητα δεν θα πληρωνόντουσαν ποτέ. Συγκεκριμένα, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι η νέα ρύθμιση θα ενεργοποιήσει οφειλέτες που είτε δεν είχαν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, είτε απλά είχαν αποφασίσει να μην τις τακτοποιήσουν.
Υπό αυτές τις συνθήκες αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η στάση των θεσμών μετά τις εθνικές εκλογές σχετικά με το αν θα απαιτήσουν από τη νέα κυβέρνηση να καταργήσει τη ρύθμιση, η οποία θα «τρέχει» έως και τις 28 Σεπτεμβρίου.
Μείωση αφορολόγητου
Αρνητικοί είναι οι θεσμοί και σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου από την 1 Ιανουαρίου 2020. Επίσημα αποφεύγουν να τοποθετηθούν, αλλά ήδη έχουν διαμηνύσει ότι το θέμα θα ανοίξει αμέσως μετά τις εκλογές του Ιουλίου.
Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η μείωση του αφορολόγητου δεν θα φέρει απλά περισσότερα έσοδα στο δημόσιο ταμείο, αλλά θα βοηθήσει η φορολόγηση να είναι δικαιότερη διευρύνοντας τη φορολογική βάση. Σε αυτό το πλαίσιο οι θεσμοί θα πρέπει μετά τις εκλογές, με πιθανότερο η το Eurogroup του Σεπτεμβρίου, να βάλουν και πάλι το θέμα στο τραπέζι, στη βάση της επαναδιαπραγμάτευσης των ήδη συμφωνηθέντων μέτρων στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου