Πρόγραμμα..ανάσα για 10.000 ανέργους προωθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ο ΟΑΕΔ. Η νέα δράση, που έχει εγκριθεί από τον το Δ.Σ του Οργανισμού, αφορά ανέργους ηλικίας 18-66 ετών, οι οποίοι θα επιδοτούνται με ποσά τα οποία θα φτάνουν έως και τα 12.000 ευρώ προκειμένου να υλοποιήσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια.
Οι δικαιούχοι του νέου προγράμματος θα πρέπει να έχουν ωφεληθεί από την διαδικασία της εξατομικευμένης προσέγγισης και προχωρήσει σε έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας από την ημερομηνία δημοσίευσης του προγράμματος στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και μετά, ενώ εντάσσονται και όσοι άνεργοι είχαν προηγούμενη επιχειρηματική δραστηριότητα και την διέκοψαν έως την 31/12/2011.
Οι δικαιούχοι εντάσσονται στο πρόγραμμα είτε ως ατομικοί επιχειρηματίες είτε ως μέλη  Ο.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε και Συνεταιρισμού Εργαζομένων.
Η διάρκεια της επιχορήγησης είναι 12 μήνες και οι δικαιούχοι δεσμεύονται να διατηρήσουν την επιχείρηση τους  για 3 μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος. Τα ποσά των επιχορηγήσεων καταβάλλονται σε 3 δόσεις και φτάνουν έως και τα 12.000 ευρώ.

Αναλυτικά :

  • Ως 12.000 ευρώ σε ατομικούς επιχειρηματίες ή μέλη εταιρειών με ποσοστό στο εταιρικό κεφάλαιο πάνω από 51%
  • Ως 9.000 σε μέλη εταιρειών που κατέχουν το ½ του εταιρικού κεφαλαίου
  • Ως 8.000 ευρώ σε μέλη εταιρειών που κατέχουν το 1/3  του εταιρικού κεφαλαίου

Η διαδικασία υπαγωγής στο πρόγραμμα έχει τρία στάδια :

  • Ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης υπαγωγής επιχειρηματικού σχεδίου στον διαδικτυακό τόπο του OAEΔ www.oaed.gr
  • Αξιολόγηση των επιχειρηματικών σχεδίων με βάση συγκεκριμένων κριτηρίων. Τα προς χρηματοδότηση σχέδια αξιολογούνται κατά τακτά χρονικά διαστήματα από Τριμελή Επιτροπή Αξιολόγησης. Αξιολογούνται πρώτον όσον αφορά την πληρότητα της υποβαλλόμενης αίτησης και δεύτερον τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του επιχειρηματικού σχεδίου. Η βαθμολόγηση των κριτηρίων εξειδικεύεται στην Δημόσια Πρόσκληση.
  • Υπαγωγή στο πρόγραμμα.
Η αίτηση- υπεύθυνη δήλωση -επιχειρηματικό σχέδιο για υπαγωγή στο πρόγραμμα υποβάλλεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό πρόγραμμα στην ειδική περιοχή διαδικτυακού  τόπου του ΟΑΕΔ.
πηγή dimosio.gr