Συναγερμός στην ΑΑΔΕ για τις αγοραπωλησίες ακινήτων με μετρητά - Έρχονται σαρωτικοί έλεγχοι για "ξέπλυμα χρήματος"
11:13 πμ, Τετάρτη 17 Ιουλ 2019
Οικονομία
Θορυβημένες είναι οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ από τα συγκεντρωτικά στοιχεία τραπεζών, μεσιτικών γραφείων και συμβολαιογράφων, που δείχνουν ότι αυξάνονται θεαματικά οι αγοραπωλησίες ακινήτων με "φρέσκο" χρήμα, γεγονός που πυροδοτεί τις υποψίες για "ξέπλυμα χρήματος".
Κορυφαίοι τραπεζικοί παράγοντες, όπως αναφέρει η "Δημοκρατία", επισημαίνουν ότι έπειτα από μια μακρά περίοδο στασιμότητα παίρνει την ανηφόρα, αφού τον τελευταίο χρόνο καταγράφεται αύξηση 6% στις τιμές των εμπορικών ακινήτων, ενώ αισθητή βελτίωση σημειώνεται και στα οικιστικά ακίνητα.
Όπως διαπιστώνει σε σχετικό δελτίο η ΕΤΕ, η ελληνική αγορά ακινήτων εισέρχεται στον δεύτερο χρόνο ανάκαμψης, με την ετήσια αύξηση των τιμών των κατοικιών να επιταχύνεται στο 4% το α' τρίμηνο του 2019 από 1,6% στο σύνολο του 2018.
Η αύξηση της ζήτησης κατοικιών αποδίδεται σε:
- Στις βραχυχρόνιες μισθώσεις που αναζωογόνησαν την αγορά
- Στο έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον αλλοδαπών
- Στην επανεμφάνιση της εγχώριας ζήτησης από αγοραστές "με δυνατότητα αυτοχρηματοδότησης των επενδύσεών τους στην αγορά ακινήτων".
Με απλά λόγια αρκετοί επενδυτές αγοράζουν ακίνητα με μετρητά, χωρίς να ζητήσουν στεγαστικό δάνειο. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΤτΕ, τον Νοέμβριο του 2018 η αξία των τραπεζογραμματίων σε κυκλοφορία, των μετρητών δηλ. που βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος, ήταν 31,977 δισ. ευρώ.
Οι φορολογικές Αρχές έχουν θορυβηθεί από το ότι εντοπίστηκε πληθώρα περιπτώσεων όπου επιβεβαιώθηκαν πλασματικές αξίες συναλλαγών, ειδικά όπου οι εμπορικές τιμές υπερβαίνουν τις αντικειμενικές. Σύμφωνα μάλιστα, με υψηλόβαθμα στελέχη, σε συγκεκριμένες περιοχές του Λεκανοπεδίου οι κατασκευαστές απαιτούν από τους πελάτες να καταβάλουν μέρος του τιμήματος σε μετρητά, έτσι ώστε οι συναλλαγές να γίνονται κάτω από το τραπέζι.
Εκτός από τους συνήθεις ελέγχους, η ΑΑΔΕ προτίθεται να εισαγάγει ηλεκτρονικές διαδικασίες στις πωλήσεις με συνυπεύθυνους τους συμβολαιογράφους. Υπό την απειλή κυρώσεων, οι τελευταίοι θα ενημερώνουν τη φορολογική Αρχή για τη σύνταξη του συμβολαίου, το οποίο θα διαβιβάζουν στην Αρχή υποχρεωτικά εντός 15 ημερών. Θα είναι επίσης, υπεύθυνοι για την υποβολή της δήλωσης Ε9 των συμβαλλομένων εφόσον έχουν εξουσιοδοτηθεί από αυτούς από το 2020. Να σημειωθεί ότι η έναρξη ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων τοποθετείται στο τελευταίο τρίμηνο του 2019.
Με πληροφορίες από εφημερίδα "Δημοκρατία"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου