Το παρασκήνιο της επιλογής Σχοινά για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Πότε «κλείδωσε» η υποψηφιότητα του Μ. Σχοινά. Οι ίντριγκες και ο ρόλος Γιούνκερ. Ποιο portfolio επιδιώκει ο Κ. Μητσοτάκης να λάβει η Ελλάδα. Η στάση της νέας προέδρου της Κομισιόν. Αποκλειστικό παρασκήνιο.
Βερολίνο, ανταπόκριση
Στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ελσίνκι είπε για πρώτη φορά στον απερχόμενο πρόεδρο της Κομισιόν, Jean-Claude Juncker, ο Κ. Μητσοτάκης ότι σκέφτεται να προτείνει τον Μαργαρίτη Σχοινά στη θέση του νέου Επιτρόπου στης Ελλάδας στην Κομισιόν.
Η χθεσινή ανακοίνωση από το γραφείο του Ελληνα πρωθυπουργού επιβεβαίωσε το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Euro2day.gr στις 10 Ιουλίου.
Ομως το παρασκήνιο είναι πλούσιο και οι ίντριγκες πολλές, πίσω από αυτή την απόφαση. Η πρώτη σκέψη του κ. Μητσοτάκη ήταν να τοποθετήσει τον κ. Σχοινά στη θέση που δόθηκε τελικά στον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη (υφυπουργός Εξωτερικών), όμως η θέση του Επιτρόπου φάνηκε η καταλληλότερη, καθώς η Κομισιόν βαδίζει σε ένα νέο -κατά πολλούς, αβέβαιο- μέλλον.
Η νέα πρόεδρος Ursula von der Leyen κρατάει πολύ κλειστά τα χαρτιά της και όλους σε (μεγάλη) απόσταση, με αποτέλεσμα ούτε οι νυν Επίτροποι (ήδη 6 έχουν επαναπροταθεί), αλλά ούτε και τα επιτελεία της παρούσας Κομισιόν να ξέρουν ποια είναι τα πραγματικά της σχέδια.
Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε εκφράσει στον κ. Μητσοτάκη εδώ και καιρό την επιθυμία του να προταθεί ως Επίτροπος και για αρκετό καιρό πολλοί πίστευαν ότι αυτός θα είναι ο υποψήφιος. Ομως ελάχιστοι από το περιβάλλον του κ. Juncker ήξεραν τις πραγματικές σκέψεις του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος προφανώς δεν τις μοιραζόταν, καθώς πιθανώς θα υπήρχαν αρκετές αντιδράσεις από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.
Το όνομα του εκπροσώπου Τύπου της απερχόμενης Κομισιόν είχε ακουστεί στο παρελθόν και για υπουργικές θέσεις στη νέα κυβέρνηση. Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ίδιος διαμήνυσε πως δεν έχει σκοπό να επιστρέψει στην Αθήνα. Κάπου εκεί άρχισε να ξεκαθαρίζει το τοπίο.
Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνάντηση που είχε ο Ελληνας πρωθυπουργός με τον απερχόμενο επίτροπο μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο πριν από λίγες μέρες, ο τελευταίος υποστήριξε την υποψηφιότητα Σχοινά και αυτοπροτάθηκε για να γίνει ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σενάριο που κάποιοι λένε ότι δύσκολα θα προχωρήσει. Κάποιες άλλες, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι προσφέρθηκε να παραμείνει στις Βρυξέλλες για μια νέα θητεία επιτρόπου.
Οι προκλήσεις του νέου επιτρόπου
Η κίνηση ματ που έκανε ο Μαργαρίτης Σχοινάς και απέφυγε στο παρά πέντε να κάψει την πολυετή καριέρα του ήταν να «αποσχιστεί» έγκαιρα από το άρμα του πρώην πλέον ΓΔ της Κομισιόν Martin Selmayr, που έφυγε «άρον άρον» από την Επιτροπή μετά την εκλογή της νέας προέδρου.
Αυτό έχει μεγάλη σημασία για το μέλλον του κ. Σχοινά ως επιτρόπου και πρεσβευτή των ελληνικών συμφερόντων.
Πηγές από το Βερολίνο ανέφεραν στο Euro2day.gr ότι η κ. Ursula von der Leyen για να εκλεγεί, δεσμεύθηκε ότι θα απολύσει τον άλλοτε παντοδύναμο Selmayr, ο οποίος ήταν «κόκκινο πανί» για πολλούς ευρωβουλευτές, όλους τους Επιτρόπους, πολλούς αρχηγούς κρατών και ανώτατους αξιωματούχους της ΕΕ.
Ο συγκεντρωτισμός του, η πολιτική αδεξιότητα και τα λάθη του κ. Selmayr θα αφήσουν εποχή. Η κ. Von der Leyen λέγεται ότι τηλεφώνησε την Τρίτη το πρωί στον Γερμανό αξιωματούχο και του δήλωσε ότι σε μισή ώρα θα ανακοίνωνε στους ευρωβουλευτές ότι θα τον απομάκρυνε από τη θέση του μόλις αναλάβει. Αυτό της εξασφάλισε 20 ψήφους, περίπου, λένε οι πηγές και αν αναλογιστεί κανείς ότι εξελέγη με μόλις 9 ψήφους πάνω από την απαραίτητη πλειοψηφία, τότε κάποιος μπορεί να καταλάβει τη σημασία της κίνησης.
Ο εγωισμός του κ. Selmayr όμως δεν άντεξε την απόλυση και αμέσως μετά το τηλεφώνημα της νέας προέδρου, φέρεται να επικοινώνησε ο ίδιος με την ιστοσελίδα politico.eu και δήλωσε ότι παραιτείται σε μία εβδομάδα. Ετσι όπως παράτυπα έλαβε τη θέση του Γενικού Διευθυντή της Κομισιόν (γεγονός που βαραίνει τον κ. Juncker περίπου ως «σκάνδαλο»), έτσι άδοξα έφυγε.
Ο Μ. Σχοινάς λοιπόν απομακρύνθηκε από το άρμα του κ. Selmayr σιγά σιγά και αθόρυβα, όταν κατάλαβε ότι «υπονομευόταν» από το «σύστημα» του Γερμανού, που φέρεται να έχει τοποθετήσει δικούς του ανθρώπους στο γραφείο των εκπροσώπων Τύπου της Κομισιόν.
Το χαρτοφυλάκιο
«Είμαι Γιουνκερικός και ψηφίζω Ελλάδα» έλεγε ξανά και ξανά, όταν δημοσιογράφοι τον ρωτούσαν για το μέλλον του. Στα συν του κ. Σχοινά καταλογίζεται ότι όντως δεν έπαιξε πολιτικά παιχνίδια, κρατάει μακριά τους δημοσιογράφους και έμεινε μακριά από τις ίντριγκες της Κομισιόν.
Σε χθεσινή κουβέντα που είχε με τον κ. Juncker ο κ. Σχοινάς φέρεται να ζήτησε συμβουλές για το χαρτοφυλάκιο που πρέπει να επιδιώξει. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης ζητάει ένα χαρτοφυλάκιο που, όπως μας μετέφεραν αρμόδιες πηγές, δεν έχει «συρματόπλεγμα». Θα ήθελε κάτι που να έχει σχέση με οικονομία και ανάπτυξη (με κονδύλια δηλαδή).
Ομως οι πηγές στο Βερολίνο ανέφεραν ότι η κ. Von der Leyen δεν έχει υποσχεθεί ακόμα χαρτοφυλάκια πέραν αυτών για τους κ.κ. Timmermans και Vestager, με τους οποίους έπρεπε να διαπραγματευτεί προκειμένου να εκλεγεί ως η νέα πρόεδρος της Κομισιόν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου