Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τις αλλαγές στις 120 δόσεις

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τις αλλαγές στις 120 δόσεις

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
Ο επικεφαλής του ESM Kλάους Ρέγκλινγκ χαρακτήρισε θετική την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη μείωση της φορολογίας, ενώ επανέλαβε ότι τυχόν απώλειες εσόδων θα μπορούσαν καλυφθούν από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις με τους θεσμούς για τα τρία νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή τις προσεχείς ημέρες και θα έχουν ψηφιστεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Πρόκειται για τα νομοσχέδια για την οργάνωση του κράτους, το φορολογικό νομοσχέδιο και τελευταίο θα κατατεθεί το  νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Σε αυτό όμως στο οποίο έχουν εστιάσει οι θεσμοί είναι το φορολογικό, καθώς προβλέπονται σε βάθος τετραετίας ελαφρύνσεις που αγγίζουν τα 6 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει δύο σενάρια καθώς ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συνεννοήσεις με τους θεσμούς. Το πρώτο σενάριο προβλέπει την κατάθεση ενός μίνι φορολογικού νομοσχεδίου το οποίο θα περιλαμβάνει τις αλλαγές στις 120 δόσεις και διάφορες φορολογικές φιλοαναπτυξιακές διατάξεις και την κατάθεση των βασικών αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ τον Σεπτέμβριο μαζί με τον προϋπολογισμό. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την κατάθεση τις επόμενες ημέρες όλων των διατάξεων μαζί με τις μειώσεις στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Οπως ανέφερε αξιωματούχος της κυβέρνησης, οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος της εβδομάδας.
Ο πονοκέφαλος
Ωστόσο, το θέμα που απασχολεί τους θεσμούς είναι η ρύθμιση των 120 δόσεων, για την οποία άλλωστε εκτιμούν ότι θα δημιουργήσει κενό ύψος 0,6% του ΑΕΠ. Οι 120 δόσεις ήταν το θέμα της συνάντησης των τεχνικών κλιμακίων με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, στην οποία συμμετείχαν τόσο ο υπουργός Οικονομικών όσο και ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής. Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να μειωθεί η ελάχιστη δόση από τα 30 ευρώ στα 20 ευρώ, εξέλιξη που θα εντάξει πιθανόν περισσότερους οφειλέτες στη ρύθμιση, καθώς και η μείωση του επιτοκίου στο 3% από 5% που είναι σήμερα. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ενδέχεται να αφιχθεί στην Αθήνα ειδικός που θα βοηθήσει ώστε η ρύθμιση να γίνει ελκυστικότερη, αλλά και να αποφέρει έσοδα στο Δημόσιο.
Με βάση τα τελευταία στοιχεία, η ρύθμιση φαίνεται ότι δεν πάει καλά και προς το παρόν δικαιώνονται οι θεσμοί για τις εκτιμήσεις τους. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, έως τώρα έχουν επικυρωθεί 189.500 αιτήσεις για συνολικά χρέη –κεφάλαιο και προσαυξήσεις– 1,6 δισ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις προσεγγίζουν τα 130 εκατ. ευρώ.
Στις προθέσεις της νέας κυβέρνησης είναι:
• Η μείωση της ελάχιστης δόσης από 30 ευρώ σε 20 ευρώ για όσους έχουν οφειλές έως 3.000 ευρώ. Σήμερα κάποιος που οφείλει 3.000 ευρώ μπορεί να εξοφλήσει το χρέος του σε 100 δόσεις (3.000/30 ευρώ). Με το νέο σύστημα οι δόσεις θα αυξηθούν σε 120, με το ποσό κάθε δόσης να ανέρχεται σε 25 ευρώ. Αντίστοιχα, κάποιος που χρωστάει 2.500 ευρώ ευρώ μπορεί να αποπληρώσει το χρέος του σε 120 δόσεις καταβάλλοντας 21 ευρώ τον μήνα.
• Η μείωση του επιτοκίου από 5% σε 3% ή 4%.
• Ευνοϊκότερο πλαίσιο με στόχο να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις στις ρύθμιση. Αυτή τη στιγμή η συμμετοχή των επιχειρήσεων είναι πολύ μικρή, καθώς οι δόσεις που «βγάζει» το σύστημα δεν ξεπερνούν τις 24. Σημειώνεται ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) η οποία προέβλεπε την αύξηση των δόσεων για τις επιχειρήσεις σε 120 δεν πρόκειται να προχωρήσει. Και αυτό, καθώς η ρύθμιση έτσι όπως είναι δομημένη δεν επιτρέπει περισσότερες από 24 δόσεις για επιχειρήσεις με υψηλό φορολογητέο εισόδημα. Οπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, η νέα ρύθμιση που θα αντικαταστήσει την ΠΝΠ θα δώσει την ευκαιρία στις επιχειρήσεις να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε 120 δόσεις με καλύτερο επιτόκιο από το σημερινό.
Πάντως, ο επικεφαλής του ESM Kλάους Ρέγκλινγκ χαρακτήρισε θετική την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη μείωση της φορολογίας στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ. Οπως είπε, «η κυβέρνηση θέλει να μειώσει τους φόρους, κάτι το οποίο, επί της αρχής, είναι θετικό, καθώς αυτό είναι φιλικό προς την ανάπτυξη. Είναι γεγονός ότι η φορολογία στην Ελλάδα, ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις αλλά και τα φυσικά πρόσωπα, είναι υψηλή. Οπότε, η μείωση των φόρων είναι κάτι καλό επί της αρχής». Ωστόσο το ερώτημα που έθεσε ο επικεφαλής του ESM είναι πώς θα χρηματοδοτηθούν οι μειώσεις καθώς «αυτό σημαίνει λιγότερα έσοδα, όταν οι συντελεστές μειώνονται». Ο κ. Ρέγκλινγκ στάθηκε και στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Οπως είπε, «ο αριθμός πολιτών που πληρώνουν φόρο εισοδήματος είναι σχετικά μικρός σε σχέση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης με φυσιολογικούς φορολογικούς συντελεστές είναι ένας πιθανός τρόπος».
Συναντήσεις με τους υπουργούς
Σήμερα στις 9 το πρωί ξεκινούν οι συναντήσεις γνωριμίας των εκπροσώπων των θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) και της κυβέρνησης. Πρόκειται για άτυπες συναντήσεις, καθώς οι εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμών εξέφρασαν την επιθυμία να γνωρίσουν τους εκπροσώπους της νέας κυβέρνησης με αφορμή την παρουσία τους στην Αθήνα λόγω του διεθνούς συνεδρίου του Economist. Οι επικεφαλής των θεσμών θα συναντηθούν με τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Ενέργειας και Δικαιοσύνης, ενώ οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας της κυβέρνησης (πρώην Διοικητικής Μεταρρύθμισης).
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια: