Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020

Αλήθειες και ψέματα από τον Γιάννη Βρούτση

Πανηγύριζε χθες ο Γιάννης Βρούτσης για τα επιτεύγματά του, αναφορικά με την πορεία της αγοράς εργασίας. Θα έπρεπε όμως να είναι λίγο πιο συγκρατημένος, γιατί η πραγματικότητα μπορεί να είναι λίγο διαφορετική.
Είναι γεγονός ότι η ανεργία τον Οκτώβριο «έτρεχε» με 16,6%, από 18,5% που ήταν δώδεκα μήνες νωρίτερα. Επίσης, είναι γεγονός ότι την ίδια περίοδο οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 11,5 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά μιάμιση μονάδα. Στα θετικά πρέπει να τοποθετηθεί και το θετικό πρόσημο του συστήματος Εργάνη, με συνέπεια να δημιουργηθούν 127.644 νέες θέσεις εργασίας το 2019. Από εκεί και μετά όμως αρχίζει η… δημιουργική λογιστική! Ας είμαστε ξεκάθαροι:
Ο Γιάννης Βρούτσης είναι υπουργός Εργασίας από τον Ιούλιο και μετά. Την περίοδο αυτή, τους τέσσερις από τους έξι μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί η χρονιά, το πρόσημο του συστήματος Εργάνη ήταν αρνητικό (Ιούλιος, Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος). Βέβαια, υπάρχει το ελαφρυντικό της λήξης της θερινής τουριστικής περιόδου που παραδοσιακά προκαλεί περισσότερες απολύσεις, αντί για προσλήψεις. Όμως ακόμα και έτσι οι περίπου 125.668 χαμένες θέσεις εργασίας του Οκτωβρίου, συνιστούν αρνητικό ρεκόρ 18αετίας… Συνεπώς, είναι άδικο να επιδιώκει ο κ. Βρούτσης να καρπωθεί την επιτυχία της χρονιάς. Μάλλον, η συγκεκριμένη επιτυχία ανήκει στους προκατόχους του…
Toμεγάλο πρόβλημα στην αγορά εργασίας είναι πολύ χαμηλοί μισθοί. Όσο και αν θέλει ο κ. Βρούτσης να δείξει ότι η κατάσταση αντιστρέφεται προς το καλύτερο, το πρόβλημα παραμένει και είναι πολύ μεγάλο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2019, το 48% των εργαζομένων, ακριβέστερα 952.738 άτομα, εισπράττουν μισθό, έως 800 ευρώ. Επίσης, το 21% των εργαζομένων, δηλαδή 406.416 άτομα, λαμβάνει μισθό έως 500 ευρώ το μήνα…

Δεν υπάρχουν σχόλια: