Μία ακόμη νέα δυνατότητα έχουν οι οφειλέτες του Δημοσίου από την 1η Ιανουαρίου 2020, για να αντιμετωπίσουν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης της εφορίας.
Όπως είναι ήδη γνωστό μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους οι υπόχρεοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο μπορούσαν να τις ρυθμίσουν σε έως και 12 μηνιαίες δόσεις ή -στην περίπτωση που προέρχονται από έκτακτη φορολογία ή πρόστιμα μη φορολογικού χαρακτήρα- σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις, με βάση τις ισχύουσες διατάξεις της πάγιας ρύθμισης.
Από 1/1/2020  και μετά, τόσο για οφειλές οι οποίες δεν θα έχουν ρυθμιστεί με την ισχύουσα σήμερα πάγια ρύθμιση ή με άλλες παλαιότερες ρυθμίσεις που ίσχυαν στις αρχές του τρέχοντος έτους, όσο και για νέες βεβαιωμένες οφειλές θα ισχύσει η δυνατότητα ρύθμισης από 24 έως και 48 μηνιαίες δόσεις, σύμφωνα με τη νέα πάγια ρύθμιση.
Με τη νέα πάγια ρύθμιση θα μπορούν να εξοφλούνται τμηματικά σε έως και 24 ή 48 μηνιαίες δόσεις όλες οι οφειλές προς την Εφορία που θα βεβαιώνονται από την 1η-1-2020 και μετά.
 Στη νέα πάγια ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν:
* Όσοι φορολογούμενοι χρωστούν φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και άλλους φόρους και τέλη υπέρ του Δημοσίου που βεβαιώθηκαν και είναι  μη ρυθμισμένες από την 1η Νοεμβρίου 2019 και μετά, αλλά δεν έχουν εντάξει τις οφειλές τους αυτές στην ισχύουσα σήμερα πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα μπορούν να ρυθμίσουν τις συγκεκριμένες οφειλές σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις με τους όρους και τις προϋποθέσεις της νέας πάγιας ρύθμισης.
Εξετάζεται επίσηςνα δοθεί η δυνατότητα σε όσους ρύθμισαν τις φορολογικές τους οφειλές μετά την 1η Νοεμβρίου 2019 να μπορούν να τις εντάξουν στη νέα μορφή της πάγιας ρύθμισης, δηλαδή σε έως 24 ή 48 δόσεις.
* Όσοι φορολογούμενοι βαρύνονται με παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία και τα έχουν αφήσει αρρύθμιστα. Και οι φορολογούμενοι αυτοί θα μπορούν να καταβάλουν τα χρέη τους σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις εάν αυτά προέρχονται από φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ ή άλλους τακτικά επιβαλλόμενους φόρους ή μέχρι και σε 48 μηνιαίες δόσεις αν τα εν λόγω χρέη προέρχονται από φόρους κληρονομιάς ή από φορολογικά ή τελωνειακά πρόστιμα ή από άλλες έκτακτες αιτίες.

Ο οφειλέτης που επιθυμεί να αποφύγει τον κλοιό των αναγκαστικών μέτρων εκτός από την πάγια ρύθμιση έχει τις εξής δυνατότητες:

– Υποβολή αίτησης προς τον προϊστάμενο της εφορίας για μείωση του ποσού που υπόκειται σε κατάσχεση. Ο οφειλέτης έχει δικαίωμα να ζητήσει τη μείωση του ποσοστού του μισθού του που παρακρατείται, εφόσον αποδείξει ότι υπάρχουν σοβαροί οικονομικοί λόγοι που υπαγορεύουν τη μείωση αυτή
– Τμηματική αποπληρωμή του ληξιπρόθεσμου χρέους ανά μη τακτά διαστήματα με την καταβολή ποσών «έναντι», ιδίως αν το ποσό του χρέους υπερβαίνει κατά πολύ τα 500 ευρώ
– Πώληση ακινήτου περιουσιακού στοιχείου και η απόδοση μέρους ή ολόκληρου του εισπραττόμενου τιμήματος για την αποπληρωμή της οφειλής. Στην περίπτωση αυτή ο οφειλέτης επιλέγει μόνος του ποιο ακίνητο περιουσιακό του στοιχείο θα πουλήσει.
– Ασφάλιση των τακτικά καταβαλλόμενων μέσω τραπεζικών λογαριασμών, μισθών, συντάξεων και λοιπών ασφαλιστικών επιδομάτων και παροχών μέσω της δήλωσης του βασικού τραπεζικού λογαριασμού του οφειλέτη ως «ακατάσχετου».

Για κάθε οφειλέτη του Δημοσίου ισχύει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ όσον αφορά στα ποσά καταθέσεών του σε έναν λογαριασμό που έχει ανοίξει σε ένα μόνο τραπεζικό ίδρυμα.
Για να ισχύσει το ακατάσχετο αυτό όριο, ο οφειλέτης θα πρέπει να γνωστοποιήσει στην ΑΑΔΕ τον συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό, υποβάλλοντας ηλεκτρονικά σχετική δήλωση στο Taxisnet.