Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

Αναφορές για υποθέσεις μαύρου χρήματος άνω των 12 δισ. ευρώ

Αναφορές για υποθέσεις μαύρου χρήματος άνω των 12 δισ. ευρώ

Οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ εντόπισαν 11.360 περιπτώσεις την τελευταία τετραετία
Τετάρτη, 08 Ιανουαρίου 2020 12:41
INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
A- A A+
Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Παλαιτσάκη
gpal@naftemporiki.gr
 
Περίπου 4.000 φορολογούμενοι που ενεπλάκησαν σε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής βρέθηκαν αντιμέτωποι με κατηγορίες για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος την περίοδο από 1ης Ιανουαρίου 2016 έως την 30ή Νοεμβρίου 2019, καθώς κρίθηκαν ύποπτοι διάπραξης του συγκεκριμένου αδικήματος από την αρμόδια Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, η οποία απέστειλε σχετικά έγγραφα αναφορών και προς τις αρμόδιες φορολογικές αρχές για τη διενέργεια των σχετικών φορολογικών ελέγχων.
Από την άλλη πλευρά, οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εντόπισαν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα 985 υποθέσεις φοροδιαφυγής, συνολικού ύψους άνω του 1,75 δισ. ευρώ, για τις οποίες υπέβαλαν αναφορές προς την Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες, προκειμένου να διερευνήσει περαιτέρω εάν συντρέχουν λόγοι να δρομολογηθούν οι διαδικασίες άσκησης ποινικών διώξεων για ξέπλυμα μαύρου χρήματος κατά των εμπλεκομένων. Επιπλέον, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ απέστειλαν στην Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες περισσότερες από 6.380 αναφορές για περαιτέρω διερεύνηση του ενδεχομένου της διάπραξης του αδικήματος του ξεπλύματος μαύρου χρήματος από μεγαλοοφειλετές του Δημοσίου. Οι αναφορές αυτές αφορούσαν υποθέσεις μη εμπρόθεσμης πληρωμής οφειλών προς το Δημόσιο, συνολικού ύψους άνω των 10 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα η ΑΑΔΕ, κατά το χρονικό διάστημα από 1ης Ιανουαρίου 2016 έως την 30ή Νοεμβρίου 2019:
1. Η Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες απέστειλε προς τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ 1.841 έγγραφα παροχής πληροφοριών για 3.993 πρόσωπα εμπλεκόμενα σε υποθέσεις ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, προκειμένου να διερευνηθούν τα βασικά αδικήματα φοροδιαφυγής τα οποία διέπραξαν τα συγκεκριμένα πρόσωπα. Από τις υποθέσεις αυτές, η ΑΑΔΕ διερεύνησε ή άρχισε να διερευνά τις 2.140 και ήδη για 926 εξ αυτών προχώρησε στην έκδοση οριστικών πράξεων βεβαίωσης φόρων και προστίμων. Τα ποσά που βεβαιώθηκαν ανέρχονται σε 71,77 εκατ. ευρώ, όμως τα ποσά που εισπράχθηκαν φθάνουν μόλις τα 3,486 εκατ. ευρώ.
2. Οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες (ΚΕΦΟΜΕΠ, ΚΕΜΕΕΠ, ΔΟΥ, ΥΕΔΔΕ) υπέβαλαν προς τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές συνολικά 4.862 μηνυτήριες αναφορές για ποινικά κολάσιμα αδικήματα φοροδιαφυγής. Επιπλέον, εντόπισαν 793 υποθέσεις φοροδιαφυγής άνω των 50.000 ευρώ, συνολικού ύψους 1,75 δισ. ευρώ, για τις οποίες απέστειλαν αναφορές προς την Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο διάπραξης και του αδικήματος του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος από τους εμπλεκόμενους.
3. Οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες εντόπισαν συνολικά 6.382 περιπτώσεις φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 50.000 ευρώ, για τις οποίες υπέβαλαν αναφορές προς την Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο διάπραξης και του αδικήματος του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος από τους οφειλέτες. Το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών των συγκεκριμένων φορολογουμένων ανέρχεται σε 10,351 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: