Τρίτη 9 Ιουνίου 2020

Έρχονται μικροπιστώσεις έως 25.000 ευρώ σε ελεύθερους επαγγελματίες

Ερχεται το νομοσχέδιο για την παροχή μικροπιστώσεων έως 25.000 ευρώ, οι οποίες θα χορηγούνται χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις κυρίως σε ελεύθερους επαγγελματίες και νέους επιχειρηματίες.
Σε στάδιο τελικής επεξεργασίας βρίσκεται νομοσχέδιο, για την παροχή μικροπιστώσεων από νέα, εξειδικευμένα σχήματα, σε αποκλεισμένους από την τραπεζική δανειοδότηση δηλώνει ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός και ότι από τον Ιούλιο θα τεθεί σε εφαρμογή.
Το βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι µε το νομοσχέδιο αυτό θα έχουν πρόσβαση στις μικροπιστώσεις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που είναι τώρα αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό και ταλαιπωρούνται από την τοκογλυφία» τόνισε ο Γ. Ζαββός σε συνέντευξή του στην «Ηµερησία».
-«Έτσι, νέοι, startups και κάθε ενδιαφερόμενος, λέει ο ίδιος, θα μπορεί να ξεκινήσει μία επιχείρηση. Κυρίως ευνοείται η υγιής επαγγελματική κουλτούρα και υπάρχουν οι ασφαλιστικές δικλίδες για να αποφευχθεί μια νέα γενιά κακοπληρωτών. Το νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις αποσκοπεί στη διευκόλυνση άντλησης κεφαλαίων έως 25.000 ευρώ χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις για πολύ μικρές επιχειρήσεις και για φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα ή επιθυμούν να συστήσουν μικρή επιχείρηση».
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών «τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων θα είναι απαλλαγμένα από τις βαριές γραφειοκρατικές διαδικασίες στις οποίες υπόκεινται λόγω της συστημικής σημασίας οι τράπεζες. ‘Εχει εμπνευστεί το πλαίσιο από τον Ευρωπαϊκό Κώδικα Καλής Πρακτικής για την Παροχή Μικροπιστώσεων και ακολουθεί τις βέλτιστες πρακτικές των ευρωπαϊκών χωρών. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του μηνός, επομένως μέσα στον Ιούλιο θα τεθεί σε εφαρμογή».
Όπως ο κ Ζαββός κάνει γνωστό προωθείται η θεσμοθέτηση ευέλικτων μηχανισμών που θα επιτρέψουν στους δανειολήπτες – κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες – οι οποίοι παραμένουν αποκλεισμένοι από τις τράπεζες να αποκτήσουν πρόσβαση σε δανεικά κεφάλαια. Πρόκειται για μικρά ποσά έως 25.000 ευρώ, το λεγόμενο Microfinance.
Είναι ένας θεσμός που έχει λειτουργήσει στη Γαλλία και αποτελεί μία νέα προσέγγιση της κοινωνικής τραπεζικής. Εξειδικευμένες εταιρείες παρέχουν δάνεια τα οποία συνοδεύονται από συμβουλευτικές υπηρεσίες προς τους δανειολήπτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το προς ολοκλήρωση νομοθέτημα βασίζεται στο νομοσχέδιο που είχε τεθεί σε διαβούλευση τον Ιανουάριο του 2019 από τον πρώην υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη, αλλά δεν έφτασε στην Βουλή, λόγω των πολιτικών εξελίξεων που οδήγησαν σε πρόωρες εκλογές.
Τα σχήματα και οι δικαιούχοι 
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά το νομοσχέδιο θα  καθόριζει τη διαδικασία σύστασης των ιδρυμάτων τα οποία θα χορηγούν μικροπιστώσεις και θα αδειοδοτούνται από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Συγκεκριμένα, μπορεί να είναι είτε ιδιωτικές είτε δημόσιες είτε μικτά σχήματα. Για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας από την κεντρική τράπεζα, απαιτείται η κάλυψη αρχικού κεφαλαίου ίσου τουλάχιστον με το ποσό των διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ. Τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων υποχρεούνται να διατηρούν το ως άνω αρχικό κεφάλαιο σε όλη τη διάρκεια λειτουργίας τους.
Μικροδάνεια θα δικαιούνται:
  • Οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις
  • Τα φυσικά πρόσωπα για τη σύσταση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων
  • Οι αυτοαπασχολούμενοι
  • Οι Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας
  • Τα φυσικά πρόσωπα για την κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών
  • Οι δικαιούχοι προγραμμάτων εφαρμογής δημόσιας πολιτικής
  • Οι ευάλωτες κοινωνικά ομάδες
Ποιές ανάγκες θα καλύπτουν τα δάνεια:
  • Τα χορηγούμενα δάνεια θα καλύπτουν ανάγκες, όπως
  • Επενδυτικές ανάγκες
  • Κεφάλαιο κίνησης
  • Χρηματοδοτικές μισθώσεις έως 25.000 ευρώ για την απόκτηση εξοπλισμού.
  • Εγγυήσεις έως το όριο των 25.000 ευρώ, οι οποίες, όμως, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη λήψη δανείων από άλλα χρηματοδοτικά ιδρύματα.
  • προσωπικές μικροχρηματοδοτήσεις έως 10.000 ή έως 25.000 ευρώ, υπό όρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: