Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020

Με αργούς ρυθμούς η υποβολή φορολογικών δηλώσεων Μετά το συμψηφισμό η επιστροφή φόρου.

Με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς συνεχίζεται η υποβολή φορολογικών δηλώσεων στην πλατφόρμα του Taxisnet, γεγονός που ανάγκασε την κυβέρνηση να δώσει παράταση της προθεσμίας υποβολής. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ οι φορολογούμενοι συνεχίζουν να εμφανίζονται απρόθυμοι να έρθουν αντιμέτωποι με το εκκαθαριστικό της εφορίας, ειδικά από την στιγμή που φέτος τα πιστωτικά εκκαθαριστικά είναι είδος προς εξαφάνιση.
Αποτέλεσμα αυτής της απροθυμίας είναι η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων να μη λήξει σήμερα, καθώς τελικά δόθηκε παράταση έως τις 29 Ιουλίου, αφού οι φορολογούμενοι φαίνεται πως προσπαθούν να καθυστερήσουν όσο περισσότερο μπορούν το «ραντεβού» τους με την εφορία και κυρίως την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος.
Παρόλα αυτά, παράταση δόθηκε μόνο για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης και όχι για την καταβολή της πρώτης δόσης, για την οποία καταληκτική ημερομηνία παραμένει η 31 Ιουλίου. Βέβαια φέτος εξαιτίας την πανδημίας που προκάλεσε ο κορονοϊός , η αποπληρωμή του φόρους εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις θα γίνει σε 8 μηνιαίες δόσεις και όχι σε 3 διμηνιαίες όπως γινόταν έως και πέρυσι. Συγκεκριμένα η καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης θα είναι η 31 Ιουλίου 2020 και η καταληκτική ημερομηνία καταβολής της τελευταίας δόσης θα είναι η 26 Φεβρουαρίου 2021.
Συνολικά το υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει να παρέχεται: 
-Η έκπτωση σε ποσοστό 2% για την εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα.
-Η εξόφληση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων θα γίνει σε 8 μηνιαίες δόσεις, αντί 3 διμηνιαίων δόσεων, που ίσχυε μέχρι σήμερα.
-Η εξόφληση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων θα γίνει σε 8 μηνιαίες δόσεις, αντί των 6 μηνιαίων δόσεων, που ίσχυε μέχρι σήμερα.
-Η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε 6 μηνιαίες δόσεις, αντί για 5 μηνιαίες δόσεις, που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Επιστροφές φόρου

Οι τυχεροί φορολογούμενοι που θα δουν τα φετινά εκκαθαριστικά τους να προβλέπουν επιστροφή φόρου, για να εισπράξουν θα πρέπει να μην χρωστούν στο Δημόσιο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων:
Χρεωστικό υπόλοιπο, που οφείλεται, βάσει αρχικής εμπρόθεσμης ή εκπρόθεσμης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων συμψηφίζεται οίκοθεν με το τυχόν πιστωτικό ποσό που προκύπτει από την εκκαθάριση της δήλωσης αυτής.
Πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου/ μερών συμφώνου συμβίωσης (εφεξής ΜΣΣ) δεν συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου και στην περίπτωση που έχουν και οι δύο πιστωτικά ποσά επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά.
Κατά την επιστροφή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων στους δικαιούχους, εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων για το αποδεικτικό ενημερότητας και συμψηφισμού. Πρακτικά, πρώτα οι αρμόδιοι μηχανισμοί ελέγχουν αν υπάρχουν φορολογικές οφειλές για συμψηφισμό και στη συνέχεια περνούν στην εφαρμογή των διατάξεων για συμψηφισμό με οφειλές οφειλές σε Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης.
Μετά τους συμψηφισμούς, έρχεται η ώρα της απόδοσης (ότι έχει μείνει) του επιστρεφόμενου φόρου στον φορολογούμενο.

Χωριστή φορολογική δήλωση

Ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις μπορούν να υποβάλλουν και φέτος οι σύζυγοι προκειμένου ο καθένας να λάβει ξεχωριστό εκκαθαριστικό και να αποφύγουν κοινό συμψηφισμού του φόρου. Προϋπόθεση είναι να έχουν δηλωθεί δυο τραπεζικοί λογαριασμοί στους οποίους θα κατατεθεί το ποσό σε περιπτώσεις επιστροφής φόρου. Στις περιπτώσεις που το ζευγάρι έχει μόνο κοινό τραπεζικό λογαριασμό τότε αυτός θα δηλωθεί και από τους δύο.
Η ξεχωριστή φορολογική δήλωση  επιτρέπει στους συζύγους να πληρώσουν ξεχωριστά το φόρο ο ένας από τον άλλο, όπως επίσης και στις περιπτώσεις που υπάρχει πιστωτικό εκκαθαριστικό ο κάθε σύζυγος θα λάβει το ποσό της επιστροφής στο δικό του τραπεζικό λογαριασμό. Αν δικαιούνται και οι δυο σημαντικά ποσά επιστροφής φόρου τότε θα πρέπει και οι δυο να επισκεφθούν την εφορία για προσκόμιση δικαιολογητικών.
Η είσοδος στο Taxisnet για την εκτύπωση των εκκαθαριστικών γίνεται με τη χρήση των προσωπικών κωδικών που έχει ο κάθε σύζυγος. Εφόσον ο ένας από τους συζύγους δεν διαθέτει κωδικούς τότε θα αποκτά πρόσβαση με τους κωδικούς του άλλου συζύγου. Ωστόσο δεν αλλάζει κάτι στον επιμερισμό των τεκμηρίων και των ελάχιστων απαιτούμενων δαπανών με πλαστικό χρήμα. Η δαπάνη μεταφέρεται από τον ένα σύζυγο στον άλλο, εφόσον απαιτείται.

Αλέξανδρος ΚλώσσαςOικονομικός Συντάκτης

.

Δεν υπάρχουν σχόλια: