Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020

ΙΝΕ ΓΣΕΕ: οδηγός ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών –επιστημόνων

Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ  εξέδωσε ολοκληρωμένο ασφαλιστικό οδηγό,  στο οποίο παρουσιάζονται συνοπτικά οι ισχύουσες διατάξεις που διέπουν τα ποσά και την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών –επιστημόνων, με τις πρόσφατες αλλαγές του ν. 4670/2020




Στον οδηγό παρουσιάζονται οι:
  1. Εισφορές κλάδου κύριας σύνταξης και υγειονομικής περίθαλψης
  • Ασφαλιστικές κατηγορίες
  • Παράλληλη ασφάλιση
  • Υπαγόμενοι ασφαλισμένοι
  • Αναπροσαρμογή ασφαλιστικών εισφορών
  • Ειδικές ρυθμίσεις
  • Ενδεικτική σύνταξη ανά κατηγορία εισφορών
  • Κοινοποίηση ασφαλιστικών εισφορών και επιβαρύνσεις
  1. Εισφορές κλάδου επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών
  • Εισφορές επικουρικής ασφάλισης
  • Εισφορές κλάδου εφάπαξ παροχών ΕΤΕΑΕΠ
Ειδικότερα στον οδηγό του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, συντάκτης του οποίου είναι ο κ. Μπαρμπάτσης Δημήτρης σημειώνεται με τις διατάξεις των άρθρων 31,35, 37 και 45 του Ν. 4670/2020 αναμορφώνεται από 01.01.2020 το καθεστώς των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων, που πλέον υπάγονται στην ασφάλιση του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης- ΕΦΚΑ) για υγειονομική περίθαλψη, κύρια και επικουρική σύνταξη και εφάπαξ παροχές. Εφεξής οι εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους αποσυνδέονται από το δηλωθέν εισόδημα και προσδιορίζονται με βάση ασφαλιστικές κατηγορίες, η κατάταξη στις οποίες γίνεται με ελεύθερη επιλογή.
Εισφορές κλάδου κύριας σύνταξης και υγειονομικής περίθαλψης
Ασφαλιστικές κατηγορίες
Για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, οι αυτοτελώς απασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ κατατάσσονται από 01.01.2020 σε έξι (6) βασικές ασφαλιστικές κατηγορίες. Επιπλέον, θεσπίζεται μια ειδική ασφαλιστική κατηγορία, η οποία απευθύνεται σε νέους ασφαλισμένους κατά τα πρώτα πέντε (5) έτη ασφάλισης. Σε κάθε ασφαλιστική κατηγορία αντιστοιχεί συγκεκριμένο ποσό μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς κυρίας σύνταξης.
  • Οι έξι βασικές ασφαλιστικές εισφορές ανά κλάδο και κατηγορία φαίνονται στον παρακάτω πίνακα: Οι ασφαλισμένοι κατατάσσονται με ελεύθερη επιλογή τους σε μία από τις έξι ασφαλιστικές κατηγορίες με υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης. Η κατάταξη στον κλάδο υγείας ακολουθεί υποχρεωτικά την κατηγορία του κλάδου σύνταξης.
Ασφαλιστική
κατηγορία
Κλάδος
σύνταξης
Κλάδος υγείας σε χρήμαΚλάδος υγείας σε είδοςΥπέρ
ανεργίας
Σύνολο σε ευρώ
1η15555010220
2η18666010262
3η23666010312
4η29766010373
5η36966010445
6η50066010576
Η κατάταξη σε μία από τις έξι είναι υποχρεωτική και αν ο ασφαλισμένος δεν επιλέξει ασφαλιστική κατηγορία κατατάσσεται υποχρεωτικά στη πρώτη. Ο ασφαλισμένος μπορεί, με αίτησή του, να επιλέξει ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία από αυτή που υπάγεται ή, εφόσον βρίσκεται σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία, να επιλέξει κατώτερη. Η σχετική αίτηση υποβάλλεται κατά τη διάρκεια του έτους και ενεργοποιείται από την 1η Ιανουαρίου του επομένου έτους. Σε περίπτωση μη υποβολής αίτησης αλλαγής κατηγορίας, παραμένει ενεργή η κατηγορία κατάταξης του προηγούμενου έτους.
Οι ασφαλιστικές εισφορές από 01.01.2020 καταβάλλονται σε μηνιαία βάση, με ημερομηνία εμπρόθεσμης πληρωμής την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επομένου μήνα. Δύναται όμως ύστερα από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του e-ΕΦΚΑ να παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία καταβολής ασφαλιστικών εισφορών λόγω ειδικών συνθηκών ή τεχνικών προβλημάτων που έχουν σαν αποτέλεσμα την μη έγκαιρη ανάρτηση των ειδοποιητηρίων.
  • Η ειδική ασφαλιστική κατηγορία που απευθύνεται σε νέους ελευθέρους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους κατά τα πρώτα πέντε έτη ασφάλισής τους αποτυπώνεται στον παρακάτω πίνακα:
Ειδική
κατηγορία
Κλάδος
σύνταξης
Κλάδος υείας σε χρήμαΚλάδος υγείας σε είδοςΥπέρ
ανεργίας
Σύνολο
9333010136
Στην ειδική κατηγορία κατατάσσονται οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενοι για πέντε (5) έτη από την έναρξη άσκησης του επαγγέλματος κατόπιν αίτησής τους. Το δικαίωμα ασκείται μόνο μία φορά και σε περίπτωση διακοπής της ασφάλισης δεν μπορεί να ασκηθεί εκ νέου.
Κατά τη χρήση του ευεργετήματος παρέχεται δυνατότητα επιλογής μίας εκ των έξι ασφαλιστικών κατηγοριών, ανά έτος, και επανόδου στην ειδική κατηγορία.
Οι συνταξιούχοι που αναλαμβάνουν ασφαλιστέα εργασία στον ΕΦΚΑ δεν εμπίπτουν στην ανωτέρω ευεργετική διάταξη.
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν έχουν συμπληρώσει πέντε (5) έτη ασφάλισης και μέχρι τις 31.12.2019 δεν υπάγονταν σε καθεστώς καταβολής μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών είναι δυνατή η εφαρμογή των ανωτέρω από 01.01.2020 και για όσο χρονικό διάστημα υπολείπεται για τη συμπλήρωση πέντε (5) ετών.
Μετά τη συμπλήρωση της πενταετίας και έως το τέλος του έτους προβλέπεται μετάταξη στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία. Αν έχει επιλεγεί ανώτερη κατηγορία, η κατάταξη θα παραμείνει στην επιλεγείσα κατηγορία.
Η δυνατότητα καταβολής μειωμένης εισφοράς και η χρήση του ευεργετήματος έως και μιας πενταετίας για τους νέους επαγγελματίες δεν αποτελεί ασφαλιστική οφειλή και δεν αναζητείται από τον ευεργετούμενο.
Παράλληλη ασφάλιση
Στις περιπτώσεις που ο ασφαλισμένος διατηρεί παράλληλη απασχόληση (μισθωτή ή μη), προσδιορίζεται κατώτατη κατά περίπτωση κατηγορία καταβολής εισφορών για το σύνολο των δραστηριοτήτων λαμβάνοντας υπόψη τα ποσά εισφορών ανά κλάδο από τη μισθωτή απασχόληση.
Η κατώτατη ασφαλιστική κατηγορία καθορίζεται ανάλογα με τις παρακάτω περιπτώσεις:
  1. Εφόσον ο ασφαλισμένος διατηρεί παράλληλα μία μισθωτή απασχόληση, το ποσό εισφοράς από τη μισθωτή απασχόληση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού της δεύτερης ασφαλιστικής κατηγορίας. Αν έχει επιλεγεί ανώτερη κατηγορία, καταβάλλεται η αντίστοιχη διαφορά μόνο για τον κλάδο σύνταξης.
  2. Ειδικά για τους μισθωτούς που παράλληλα ασφαλίζονται για πρώτη φορά ως αυτοτελώς απασχολούμενοι ή ελεύθεροι επαγγελματίες, η ανωτέρω συνολική μηνιαία εισφορά μισθωτού και εργοδότη για την κύρια σύνταξη και για υγειονομική περίθαλψη δεν είναι δυνατόν να υπολείπεται του ποσού της εισφοράς της πρώτης ασφαλιστικής κατηγορίας. Η παραπάνω ρύθμιση ισχύει για πέντε (5) έτη από την έναρξη ασκήσεως του επαγγέλματος, κατόπιν υποβολής σχετικής αίτησης, και η χρήση της επιτρέπεται μόνο μία φορά.
  3. Στις περιπτώσεις πολλαπλής μη μισθωτής δραστηριότητας, καταβάλλεται μία ασφαλιστική εισφορά εκ των έξι ασφαλιστικών κατηγοριών των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων, χωρίς δυνατότητα επιλογής της ειδικής ασφαλιστικής κατηγορίας.
  4. Στις περιπτώσεις πολλαπλής μη μισθωτής δραστηριότητας με παράλληλη μισθωτή απασχόληση, λαμβάνονται υπόψη τα ποσά εισφορών ανά κλάδο από τη μισθωτή απασχόληση και καταβάλλεται, εφόσον προκύπτει, η διαφορά από τη δεύτερη (2η) ασφαλιστική κατηγορία ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων. Αν έχει επιλεγεί κατηγορία ανώτερη της δεύτερης, καταβάλλεται η αντίστοιχη διαφορά μόνο για τον κλάδο σύνταξης.
Υπαγόμενοι ασφαλισμένοι
Υποχρέωση καταβολής των παραπάνω ασφαλιστικών εισφορών έχουν:
1. Οι αυτοτελώς απασχολούμενοι, που ασκούν ανεξάρτητο επάγγελμα για το οποίο υπάγονται -βάσει γενικών, ειδικών ή καταστατικών διατάξεων- στην ασφάλιση του πρώην Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ).
2. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι ασφαλίζονται ή αναλαμβάνουν ασφαλιστέα εργασία στον πρώην Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).
3. Οι ιδιοκτήτες όλων των τουριστικών καταλυμάτων (συμπεριλαμβανομένων των καταλυμάτων της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του Ν. 4276/2014] τα οποία είτε λειτουργούν βάσει ειδικού σήματος λειτουργίας, είτε έχουν υπαχθεί στο καθεστώς γνωστοποίησης του Ν. 4442/2016, σε ολόκληρη την Επικράτεια. Επιπλέον, το σύνολο των εταίρων σε περίπτωση ιδιοκτησίας ή εκμετάλλευσης τουριστικών καταλυμάτων από εταιρεία οποιασδήποτε νομικής μορφής εκτός των ΙΚΕ και σε περίπτωση ΑΕ, τα μέλη του ΔΣ των ΑΕ που είναι μέτοχοι κατά ποσοστό 3% τουλάχιστον, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παραγράφου 1β του άρθρου 36 του Ν. 4387/2016.
4. Οι ασφαλισμένοι που αναφέρονται στην αριθμ. Φ. 11321/59554/2170/22.12.2016 (Β’ 4569) απόφαση του υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
5. Οι ασφαλιστικές κατηγορίες εφαρμόζονται και: α) στους υγειονομικούς που αμείβονται κατά πράξη και περίπτωση, β) στους δικηγόρους που βρίσκονται σε αναστολή άσκησης δικηγορίας, γ) στους διαχειριστές των ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών (ΙΚΕ) που ορίστηκαν με το καταστατικό ή με απόφαση των εταίρων, δ) στον μοναδικό εταίρο μονοπρόσωπης ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρείας.
Αναπροσαρμογή ασφαλιστικών εισφορών
Τα ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών από 1/1/2023 έως 31/12/2024 προσαυξάνονται ανά έτος, με διαπιστωτική πράξη του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους. Αν η τιμή του ως άνω ποσοστού είναι αρνητική, δεν επέρχεται καμία αλλαγή στα ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών και αυτά παραμένουν στα επίπεδα του προηγούμενου έτους.
Από 1/1/2025 και στο εξής οι ασφαλιστικές εισφορές προσαυξάνονται ετησίως με βάση το δείκτη μεταβολής μισθών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρ. 4 του άρθρου 8 του Ν. 4387/2016.
Ειδικές ρυθμίσεις
1.Δικηγόροι: Ειδικά για τους δικηγόρους, καταβάλλεται υπέρ του ΕΦΚΑ ποσοστό 20% επί της ελάχιστης αμοιβής ανά δικηγορική πράξη ή παράσταση, μέσω της έκδοσης γραμματίου προείσπραξης. Ο οικείος δικηγορικός σύλλογος αποστέλλει στον ΕΦΚΑ τη σχετική συγκεντρωτική κατάσταση ανά δικηγόρο. Τα ποσά, που έχουν καταβληθεί με την ανωτέρω διαδικασία, αφαιρούνται από τις εισφορές, που οφείλει ο δικηγόρος για τον κλάδο σύνταξης, επικουρικής ασφάλισης, εφάπαξ παροχής και υγειονομικής περίθαλψης. Ειδικά για τους δικηγόρους που απασχολούνται με έμμισθη εντολή, τα ποσά αυτά αφαιρούνται από την εισφορά του ασφαλισμένου.
Αν τα ποσά που καταβάλλονται βάσει των ανωτέρω ρυθμίσεων υπολείπονται της εισφοράς, ο ασφαλισμένος καταβάλλει τη διαφορά σε χρήμα. Εάν τα ποσά που καταβληθήκαν υπερβαίνουν τη μηνιαία εισφορά που οφείλεται, δεν επιστρέφονται, αλλά συμψηφίζονται με την ετησία ασφαλιστική οφειλή του αντίστοιχου έτους. Εάν οι καταβληθείσες εισφορές από τα γραμμάτια προείσπραξης υπερβαίνουν την ετησία εισφορά, τα αντίστοιχα ποσά είτε επιστρέφονται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, είτε συμψηφίζονται με την επομένη ή επόμενες χρήσεις.
2.Μητέρες εργαζόμενες: Οι εισφορές του κλάδου κύριας σύνταξης με τις οποίες βαρύνονται οι γυναίκες ασφαλισμένες μειώνονται κατά 50% κατά το δωδεκάμηνο απασχόλησης που ακολουθεί το μήνα του τοκετού. Για τους κλάδους κύριας ασφάλισης-σύνταξης αυτοαπασχολουμένων, στους οποίους προβλέπεται καταβολή μειωμένων εισφορών από άλλη αιτία, δεν επιτρέπεται η σώρευση μειώσεων αλλά ισχύει το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης.
3.Πολυετείς ασφαλισμένοι: Από 01.01.2020 καταργείται η διάταξη της παρ. 13 του άρθρου 39 του Ν. 4387/2016 σχετικά με τη δυνατότητα καταβολής μειωμένων εισφορών κλάδου σύνταξης κατά 50% ασφαλισμένων, που είχαν συμπληρώσει σαράντα (40) έτη ασφάλισης.
4.Συνεισπραττόμενες εισφορές: Ο ΕΦΚΑ συνεισπράττει με τις ασφαλιστικές εισφορές και την εισφορά για τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας υπέρ των αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολουμένων – κλάδου ασφαλισμένων ΟΑΕΕ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και υπέρ των αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολουμένων – κλάδου ΕΤΑΑ (παρ. 2 του άρθρου 44 του Ν. 3986/2011). Η εισφορά ανέρχεται σε 10 ευρώ μηνιαίως και αποδίδεται στον ΟΑΕΔ. Επιπλέον, συνεισπράττεται εισφορά για τους υγειονομικούς υπέρ της Στέγης Υγειονομικών, ύψους 2 ευρώ.
Ενδεικτική σύνταξη ανά κατηγορία εισφορών
Η επιλογή υψηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας οδηγεί σε υψηλότερη σύνταξη. Στον πίνακα που ακολουθεί αποτυπώνεται ενδεικτικά το ποσό της σύνταξης ανάλογα με την κατηγορία και τα έτη ασφάλισης (τα ποσά σύνταξης έχουν υπολογιστεί λαμβάνοντας υπόψη ότι έχουν καταβληθεί εισφορές για όλο το χρόνο ασφάλισης στην ίδια ασφαλιστική κατηγορία).
ΚΑΤ. 1ΚΑΤ. 2ΚΑΤ. 3ΚΑΤ. 4ΚΑΤ. 5ΚΑΤ. 6
ΕΙΣΦΟΡΑ
ΚΛΑΔΟΥ
ΚΥΡΙΑΣ
ΣΥΝΤΑΞΗΣ
155186236297369500
ΣΥΝΟΛΙΚΟ
ΠΟΣΟ
ΕΙΣΦΟΡΑΣ
210252302363465566
ΕΤΗΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ
30,01-31€ 589,54€ 626,39€ 685,84€ 758,36€ 843,96€ 999,70
31,01-32€ 604,37€ 644,03€ 708,01€ 786,06€ 878,19€ 1.045,81
32,01-33€ 619,23€ 661,72€ 730,26€ 813,87€ 912,56€ 1.092,13
33,01-34€ 637,91€ 683,93€ 758,16€ 848,71€ 955,60€ 1.150,08
34,01-35€ 656,63€ 706,20€ 785,15€ 883,69€ 998,82€ 1.208,28
35,01-36€ 675,39€ 728,52€ 814,22€ 918,78€ 1.042,19€ 1.266,73
36,01-37€ 694,54€ 751,33€ 842,92€ 954,66€ 1.086,55€ 1.326,51
37,01-38€ 713,73€ 774,19€ 871,69€ 990,64€ 1.131,04€ 1.386,50
38,01-39€ 732,95€ 797,08€ 900,52€ 1.026,72€ 1.175,67€ 1.446,68
39,01-40€ 752,20€ 820,02€ 929,42€ 1.062,89€ 1.220,42€ 1.507,04
Κοινοποίηση ασφαλιστικών εισφορών και επιβαρύνσεις
Το ειδοποιητήριο πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών αναρτάται στον ατομικό λογαριασμό του ασφαλισμένου, στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΕΦΚΑ [www.efka.gov.gr]. Το ειδοποιητήριο περιλαμβάνει στοιχεία του ασφαλισμένου, την επιλεγείσα κατηγορία, στοιχεία πληρωμών-υποχρεώσεων, το πληρωτέο ποσό και τον κωδικό πληρωμής μηνιαίας εισφοράς.
Εισφορές που καταβάλλονται μετά τη λήξη της ημερομηνίας εμπρόθεσμης καταβολής τους επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο, που ισούται με το επιτόκιο αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συν ένα περιθώριο 800 μονάδων βάσης, υπολογισμένο σε ετήσια βάση (άρθρο 2, παρ.4 του Ν. 4158/2013).
Εισφορές κλάδου επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών
Από 01.03.2020 στον ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) εντάσσονται οι κλάδοι επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), το οποίο καταργείται.
Εισφορές επικουρικής ασφάλισης
Από 01.01.2020 για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, οι αυτοτελώς απασχολούμενοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι έμμισθοι δικηγόροι κατατάσσονται σε τρεις (3) ασφαλιστικές κατηγορίες με αντίστοιχα ποσά μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς, όπως φαίνονται στον παρακάτω πίνακα:
Ασφαλιστικές κατηγορίεςΠοσά εισφορών επικουρικήςΠοσά εισφορών επικουρικής
σύνταξης σε ευρώσύνταξης σε ευρώ
(από 1/1/2020 έως 31/5/2022)(από 1/6/2022)
1η κατηγορία4239
2η κατηγορία5147
3η κατηγορία6156
Εισφορές κλάδου εφάπαξ παροχών ΕΤΕΑΕΠ
Από 01.01.2020 οι ασφαλισμένοι αυτοτελώς απασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες (οι οποίοι είχαν και έχουν υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης) και όλοι οι πριν από και μετά την 01.01.1993 ασφαλισμένοι, έμμισθοι δικηγόροι, μισθωτοί μηχανικοί και υγειονομικοί των οικείων τομέων του κλάδου πρόνοιας του πρώην ΕΤΑΑ, για την καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών του κλάδου εφάπαξ παροχών του ΕΤΕΑΕΠ, κατατάσσονται σε τρεις (3) ασφαλιστικές κατηγορίες, των οποίων το ποσό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς αποτυπώνεται στον παρακάτω πίνακα:
Ασφαλιστικές κατηγορίεςΠοσά εισφορών εφάπαξ παροχής σε ευρώ
1η κατηγορία26
2η κατηγορία31
3η κατηγορία37
Αναφορικά και με τις δύο παραπάνω εισφορές στο ΕΤΕΑΕΠ [επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών], οι ασφαλισμένοι κατατάσσονται με ελεύθερη επιλογή τους σε μία (1) από τις τρεις (3) προβλεπόμενες ασφαλιστικές κατηγορίες. Η κατάταξη είναι υποχρεωτική και αν ο ασφαλισμένος δεν επιλέξει ασφαλιστική κατηγορία κατατάσσεται υποχρεωτικά στην πρώτη.
Κατά την πρώτη εφαρμογή των νέων κατηγοριών οι ασφαλισμένοι κατατάσσονται υποχρεωτικά στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία και επιλέγουν την ασφαλιστική κατηγορία, στην οποία επιθυμούν να υπαχθούν από την 01.07.2020. Από την αρχή κάθε επόμενου έτους και τουλάχιστον κατά τη διάρκεια αυτού ο ασφαλισμένος μπορεί να αλλάξει ασφαλιστική κατηγορία επιλέγοντας ανώτερη ή κατώτερη από αυτή στην οποία βρίσκεται.
Ειδικά για τους έμμισθους δικηγόρους, τα ανωτέρω ποσά της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς επιμερίζονται κατά 50% για τον εντολέα και κατά 50% για τον ασφαλισμένο.
Από 01.01.2023 έως 31.12.2024 τα ως άνω ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών προσαυξάνονται κατ’ έτος -με διαπιστωτική πράξη του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων- κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους. Σε περίπτωση αρνητικής τιμής του ως άνω ποσοστού, το ποσό της εισφοράς παραμένει στα επίπεδα του προηγούμενου έτους. Από 01.01.2025 και εφεξής τα ως άνω ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών προσαυξάνονται κατ’ έτος κατά το δείκτη μεταβολής μισθών.
Πηγές
  • Ν.4670/2020
  • Ν. 4387/2016
  • Εγκύκλιος ΕΦΚΑ 3/2020
  • Εγκύκλιος Υπουργείου Εργασίας Φ. 80020.13033 από 27.03.2020
  • Ιστότοπος www.efka.gov.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: