Του Δημήτρη Γκάτσιου
Θέμα ημερών πρέπει να θεωρούνται οι νέες ανακοινώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης για την περαιτέρω στήριξη της πραγματικής οικονομίας και της εργασίας. Με τη χώρα να ανοίγει από σήμερα τις πύλες της στον κόσμο, προσδοκώντας να…κερδίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι από μία, έτσι κι αλλιώς, συρρικνωμένη τουριστική πίτα, κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν ότι η διαδικασία για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και της απασχόλησης είναι δυναμική και όχι στατική. Κομβικό ρόλο, προς την κατεύθυνση της διαρκούς θωράκισης, διαδραματίζουν οι εφεδρείες που βρίσκονται πάντα ως βέλη ισχυρά στην κυβερνητική φαρέτρα και είναι έτοιμες να έρθουν στην πρώτη γραμμή, εφόσον οι συνθήκες το απαιτήσουν.
"Αφουγκραζόμαστε τις δυνάμεις της αγοράς, συνομιλούμε με τον κόσμο της εργασίας και επανεξετάζουμε διαρκώς τις ανάγκες που προκύπτουν και τις παρεμβάσεις που χρειάζονται. Δέσμευσή μας ήταν και παραμένει η μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων, η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους επαγγελματίες, καθώς και η μείωση της προκαταβολής φόρου, που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες", είναι το μήνυμα που εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στην παρέμβασή του στο υπουργικό συμβούλιο, έδειξε εμφανώς ότι το βάρος πέφτει στην αλλαγή ταχύτητας για το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. "Παρατηρούμε με πολύ μεγάλη προσοχή το τι συμβαίνει, κυρίως στην αγορά εργασίας, και μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία, πρωτίστως το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εργασίας, είμαστε πάντα έτοιμοι, εφόσον χρειαστεί, να κάνουμε πρόσθετες παρεμβάσεις στήριξης του κόσμου της εργασίας, κάτι το οποίο αποτέλεσε από την αρχή της κρίσης την πρώτη μας απαράβατη προτεραιότητα", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Μητσοτάκη.
Δύο κατευθύνσεις.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, έδειξε, στον απόηχο της παρέμβασης Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο, το δρόμο των βελτιώσεων για το πρόγραμμα.
"Είναι άμεση προτεραιότητα του πρωθυπουργού. Τις επεξεργάζονται το οικονομικό επιτελείο και το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να έχουμε δυο αποτελέσματα. Πρώτον, μείωση της γραφειοκρατίας, άρα ευκολότερη είσοδο στο πρόγραμμα. Και δεύτερον, πιο ελκυστικό πρόγραμμα, είτε με επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών σε μεγαλύτερο ύψος, είτε μεγαλύτερη χρονική διάρκεια του προγράμματος, για να υπάρχει ορατότητα στον επιχειρηματία, ώστε να εντάξει τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα", σημείωσε (Αντέννα) ο κ. Πέτσας.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης απευθύνει συνεχές κάλεσμα στην επιχειρηματική κοινότητα, προκειμένου να αρθεί στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων και να στηρίξει έμπρακτα τον κόσμο της εργασίας. ".Η πολιτική μας υπηρετεί συγκεκριμένους στόχους. Να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες. Να μείνουν ζωντανές οι επιχειρήσεις και να διαφυλάξουμε όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας", έχει επισημάνει ο πρωθυπουργός.
Ανάμεσα στα εργαλεία, που χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και της απασχόλησης, βρίσκονται:
- Η επιστρεπτέα προκαταβολή, συνολικού ύψους δύο δισεκατομμυρίων ευρώ, που βρίσκεται ήδη στη δεύτερη φάση.
- Τα κεφάλαια κίνησης που παρέχονται μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας.
- Το Ταμείο Εγγυοδοσίας το οποίο παρέχει εγγύηση, από την Αναπτυξιακή Τράπεζα, έως 80% σε κάθε δάνειο κεφαλαίου κίνησης.
-Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη σύσταση ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων, τα οποία θα χορηγούν πιστώσεις έως 25.000 ευρώ.
- Η έκπτωση 25% για οφειλές και δόσεις ρυθμίσεων που θα πληρωθούν εμπρόθεσμα, από επιχειρήσεις, επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και εργαζόμενους που πλήττονται από την πανδημία.
- Οι αναστολές των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για όλα τα νοικοκυριά και όλες τις επιχειρήσεις, όλους τους μήνες που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού.
- Η επιδότηση του επιτοκίου όλων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων των επιχειρήσεων που ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους.
- Η μείωση στην προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις, που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.
- Η μείωση του Φ.Π.Α. στο 13% στις μεταφορές και σε είδη εστίασης που παρέμεναν στον υψηλό συντελεστή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου