Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

Αδήλωτα τετραγωνικά & αυθαίρετα: ασφυκτικές οι προθεσμίες βαριά τα πρόστιμα

Της Ντίνας Καράτζιου/
Σε  ασφυκτικές προθεσμίες οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να υποβάλλουν τις δηλώσεις διόρθωσης τετραγωνικών αλλά και τακτοποίησης αυθαιρέτων υπό την απειλή υπέρογκων προστίμων.



Η χορήγηση δίμηνης  παράτασης στην  υποβολή δηλώσεων αδήλωτων τετραγωνικών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ, αλλά και οι αντιδράσεις που υπήρξαν από πλευράς ιδιοκτητών για την παράλειψη ταυτόχρονης παράτασης για τα κενά και η ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα,  σε συνδυασμό με τις ασφυκτικές ημερομηνίες που φαίνεται να κλειδώνουν για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων ως συμπληρωματικές εκκρεμότητες της ακίνητης περιουσία στη χώρα μας, δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας,  λόγω της απειλής των υπέρογκων προστίμων, για όσους δεν δηλώσουν κρυμμένα τετραγωνικά και δεν προβούν τακτοποιήσεις αυθαιρέτων.
– «Τίθενται στενόχωρα χρονικά πλαίσια προκειμένου να πιεστούν οι πολίτες και να προχωρήσουν στην υποβολή των δηλώσεων», αναφέρει στο ecopress, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και νομικός κ. Στράτος Παραδιάς. Και προσθέτει: «Στην ουσία όμως κλείνουν μία στρόφιγγα εισροής χρημάτων προς τους Δήμους, μη έχοντας στη συνέχεια άλλους τρόπους για να διορθωθεί αυτή η στρέβλωση. Το ότι έχουν φτάσει στα αδήλωτα τετραγωνικά στα 12 ή τα 15 εκατομμύρια, όσο κι αν ακούγεται υπερβολικό, δεν λέει τίποτα! Γιατί  αν δεν φτάσουν στα 30 εκατομμύρια δεν έχουμε κάνει τίποτα. Επί τούτου, θα αναφέρω μόνο το εξής:  Ούτε το ένα τρίτο από τις μονοκατοικίες της επαρχίας δεν έχει δηλωθεί ακόμη στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ!».
Βαριά πρόστιμα
Οι  πολίτες  που δεν θα κάνουν διορθωτικές δηλώσεις των τετραγωνικών των ακινήτων εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών, θα βρεθούν υπόχρεοι σε βαριά πρόστιμα όταν οι ίδιοι , ή οι κληρονόμοι τους, ζητήσουν πιστοποιητικό μη οφειλής ΤΑΠ για μεταβίβαση, γονική παροχή ή αποδοχή κληρονομιάς ενός  ακινήτου, καθώς, λόγω της δυνατότητας  διασταύρωσης των στοιχείων του ΔΕΔΔΗΕ με τα στοιχεία του Ε9, στα οποία έχουν πλέον πρόσβαση οι ΟΤΑ της χώρας,  Ειδικότερα, τα  πρόστιμα λόγω μη δήλωσης στους δήμους επιφανειών ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων όσον αφορά στον ΤΑΠ, μπορεί να φθάσει και το 200% του αναλογούντος ποσού, ενώ όσον αφορά στα δημοτικά τέλη, το πρόστιμο είναι δυνατόν να φθάσει στο 100% επίσης επί του αναλογούντος ποσού. Επί της ουσίας, μετά τη λήξη της προθεσμίας οικειοθελούς δήλωσης, θα ισχύσουν ξανά οι προηγούμενες διατάξεις  που προέβλεπαν αναδρομικές οφειλές με πρόστιμα και οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα υποχρεωθούν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ, « να καταβάλουν στους οικείους Δήμους δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού κλπ. αναδρομικά έως και το 2010, λόγω του ότι από το 2014 έχει νομοθετηθεί 20ετής παραγραφή των υποχρεώσεων προς τους Δήμους που θα αυξάνεται κατά ένα χρόνο ετησίως μέχρι και το 2030».
Τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα
Στο μεταξύ ασφυκτική παράταση τρίμηνης διάρκειας μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2020 για τα αυθαίρετα ανακοίνωσε ο ΥΠΕΝ Κωστής ΧατζηδάκηςΔείτε εδώ στο ecopress
Σημειώνεται ότι  το ΤΕΕ, οι φορείς των μηχανικών και οι ιδιοκτήτες έχουν  ζητήσει παράταση μέχρι το τέλος του έτους τόσο για τα αδήλωτα τετραγωνικά όσο και για τα αυθαίρετα.
Στους λόγους που προκρίνει το ΤΕΕ για την εξάμηνη παράταση με επιστολή του προς τα υπουργεία ΥΠΕΝ και ΥΠΕΣ είναι, ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα, εξαιτίας της πανδημίας και των μέτρων που ελήφθησαν, η διεκπεραίωση των υποθέσεων αυθαιρέτων τόσο από μηχανικούς όσο και από τις αρμόδιες υπηρεσίες είχε πρακτικά ανασταλεί, καθώς οι δηλώσεις στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ προϋποθέτουν επιτόπου εργασίες,αλλά και πρόσβαση στα αρχεία των δημοσίων υπηρεσιών.
Σημειώνεται ότι μετά τη λήξη της τρίμηνης παράτασης τα πρόστιμα θα είναι μεγάλα. Για τους ιδιοκτήτες που  έχουν αυθαίρετα κατηγορίας 1- 4 και δεν προβούν  στην τακτοποίησή τους με τις υπάρχουσες ευνοϊκές διατάξεις του 4495/17, θα βρεθούν υπόχρεοι με προσαυξήσεις προστίμων που θα φτάνουν έως το 40% όταν θα κλείσει οριστικά η δυνατότητα υπαγωγής των αυθαιρέτων, η οποία θα γίνει μέσω της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, το 2025.
Ειδικότερα, οι πολίτες θα έχουν αύξηση του προστίμου κατά 20% την πρώτη χρονιά και για κάθε επόμενη θα επιβαρύνονται με επιπλέον 5%. Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες που μεταφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, θα είναι σε λειτουργία από τον Νοέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2025. Μέσω αυτής, οι ιδιοκτήτες αυθαίρετων κτισμάτων θα μπορούν έναντι κλιμακωτών προστίμων να εισέρχονται σε ρύθμιση. Δηλαδή, ανάλογα με το πότε θα εισέρχονται σ’ αυτή, θα κυμαίνονται και τα ποσά που θα καταβάλλουν.
Οι μεγάλες αυθαιρεσίες
Τα πιο βαριά πρόστιμα αφορούν τις δύο τελευταίες κατηγορίες (4η και 5η ) όπου συγκαταλέγονται ακίνητα με πολύ μεγάλες αυθαιρεσίες, που αφορούν σε υπέρβαση τουλάχιστον κατά 40% στην κάλυψη και στη δόμηση ή καθ’ ύψος πάνω από 20%.  Το ύψος του προστίμου παρουσιάζεται με εύγλωττο τρόπο από σχετικό παράδειγμα που έφτιαξε ο πρόεδρος των Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών κ. Μιχάλης Καλογιαννάκης,  στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».  Δείτε εδώ τα παραδείγματα για το λογαριασμό των προστίμων αυθαιρέτων
Βάσει του εν λόγω παραδείγματος, «Ένας ιδιοκτήτης αυθαιρέτου 5ης κατηγορίας στο Λαύριο, το οποίο είναι εκτός σχεδίου και δεν έχει οικοδομική άδεια, είναι δευτερεύουσα κατοικία και κατασκευάστηκε μεταξύ 2004-2011, αν μπει τώρα στη ρύθμιση θα πληρώσει 7.605 ευρώ. Ωστόσο, αν καθυστερήσει να καταβάλει τα χρήματα, το πρώτο έτος θα πληρώσει 10.140 ευρώ, ποσό που σταδιακά θα αυξάνεται και θα φτάσει το τελευταίο έτος στα 11.830 ευρώ».
Σε κάθε περίπτωση, σημειώνεται ότι για τα αυθαίρετα 5ης κατηγορίας υπάρχει καταληκτική ημερομηνία για να μπουν στη ρύθμιση, η οποία είναι η 31η Οκτωβρίου 2020, καθώς αμέσως μετά, όπως έχει ανακοινωθεί από το αρμόδιο υπουργείο, θα ξεκινήσουν οι κατεδαφίσεις.

Οδηγός: 15 ερωτήσεις- απαντήσεις «κλειδιά» για τα αδήλωτα τετραγωνικά


Το ecopress παρουσιάζει βήμα –βήμα  με 15 ερωτήσεις και απαντήσεις όλα τα κλειδιά και τις διευκρινιστικές λεπτομέρειες, για τη σωστή υποβολή των δηλώσεων στην  ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ.

Η τελεσίδικη δίμηνη παράταση λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων της ΚΕΔΕ, δίνει την ευκαιρία συνδυαστικά και με την υπό ανακοίνωση παράταση της προθεσμίας των αυθαιρέτων ως αλληλένδετες «εκκρεμότητες» να αποδεσμευτούν εκατομμύρια ιδιοκτήτες από το άγος των  υπέρογκων προστίμων και προσαυξήσεων με ισχύ αναδρομικότητας.
Βήμα –βήμα όλα τα κλειδιά
O Οδηγός του  ecopress  παρουσιάζει σε  15 ερωτήσεις – απαντήσεις όλα τις διευκρινιστικές λεπτομέρειες, για τη σωστή υποβολή των δηλώσεων στην  ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ, τις νέες αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στη λειτουργία , τις ελλείψεις και παραλείψεις που πρέπει ο ιδιοκτήτες πριν προβούν στην υποβολή της αίτησης και τις  κρυμμένες εισπρακτικές παγίδες, σε ποιες περιπτώσεις είναι αναπόφευκτη η αυτοπρόσωπη παρουσία των πολιτών στα γκισέ των δήμων για τα κρυμμένα τετραγωνικά, αλλά και τα βαριά πρόστιμα που καραδοκούν, για τους ιδιοκτήτες που δεν θα προχωρήσουν σε διορθώσεις των εμβαδών των ακινήτων τους.
1.Ποιοί ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν δικαίωμα να υποβάλλον δήλωση διόρθωσης τετραγωνικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ;
-Κάθε ιδιοκτήτης κτίσματος ή οικοπέδου εντός σχεδίου και εντός οικισμού που δεν το έχει δηλωμένο στον οικείο ΟΤΑ καθώς κάθε ιδιοκτήτης που το έχει δηλώσει με μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό, διαμερίσματα, μονοκατοικίες, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βοηθητικούς χώρους κτιρίων και πολυκατοικιών, βιοτεχνικούς και βιομηχανικούς και ακάλυπτους χώρους.  Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ δηλώνονται επίσης επιπλέον επιφάνειες που προκύπτουν από τακτοποιήσεις αυθαιρέτων, αλλά και ολόκληρα ακινήτων που ουδέποτε έχουν δηλωθεί στο παρελθόν. Δηλώνονται επίσης κτίσματα εκτός σχεδίου ακινήτων, ηλεκτροδοτούμενα ή μη, αλλά και διαφορές επιφανειών που δεν εμφανίζονταν δηλωμένες στους δήμους λόγω υποβολής λανθασμένων ή ανακριβών δηλώσεων,
 2.Τι προβλέπει νομοθετική ρύθμιση που αφορά τα κρυμμένα τετραγωνικά για τους ιδιοκτήτες που προβούν στη δήλωσή τους;
-Σύμφωνα με το άρθρο 51 του ν. 4647/2019, κάθε πολίτης που έχει δηλωμένα στους δήμους λιγότερα τετραγωνικά μέτρα από όσα έχει δηλωμένα στην εφορία, για ένα ή περισσότερα ακίνητά του, μπορεί να υποβάλει στην  ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχουν δημιουργήσει το υπουργείο Εσωτερικών, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) , η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)- διορθωτικές δηλώσεις σε κάθε δήμο στον οποίο έχει τέτοια ακίνητα, για να «αποκαλύψει» τα αδήλωτα («ξεχασμένα») τετραγωνικά μέτρα των επιφανειών τους. Εφόσον υποβάλει δήλωση με τα πλήρη και ορθά στοιχεία των επιφανειών όλων των ακινήτων του, ηλεκτροδοτούμενων και μη, θα απαλλαγεί από όλες τις αναδρομικές οφειλές  ετών και από οποιοδήποτε πρόστιμο ή προσαύξηση, όπως προέβλεπε η σχετική νομοθεσία
3.Από ποιες κατηγορίες φόρων και τελών απαλλάσσει αναδρομικά η ρύθμιση αυτή;
-Η ρύθμιση αυτή περιλαμβάνει κάθε είδους φόρους, τέλη και εισφορές προς τους Δήμους της χώρας, ήτοι τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) και το δημοτικό φόρο Η οικειοθελής αποκάλυψη των πραγματικών επιφανειών όλων των ακινήτων μπορεί να γίνει χωρίς επιβάρυνση του ιδιοκτήτη µε πρόστιμα και αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών. Οι ιδιοκτήτες που υποβάλλουν τις δηλώσεις αυτές χρεώνονται µόνο µε τα ποσά δημοτικών φόρων και τελών τα οποία αναλογούν στα επιπλέον δηλούμενα τετραγωνικά, με τη χρέωση να ξεκινά από 1η-1-2020 και μετά. Η ίδια ευνοϊκή μεταχείριση ισχύει και για τους  ιδιοκτήτες  που ουδέποτε δήλωσαν τα ακίνητά τους στο Δήμο.. Και σ’ αυτή την περίπτωση προβλέπεται απαλλαγή του δηλούντος ιδιοκτήτη από πρόστιμα και αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών
4.Υπάρχουν οφειλές που δεν διαγράφονται;
-Διαγράφονται οι ήδη βεβαιωμένες οφειλές δημοτικών τελών και ΤΑΠ από διαφορές εμβαδών, όχι μέχρι 31.12.2019 αλλά μέχρι την ημέρα της υποβολής της οικειοθελούς δήλωσής τους στον οικείο Δήμο.  Εξαιρούνται όμως από τη διαγραφή μόνον τα ποσά που βεβαιώθηκαν κατόπιν ελέγχου της υπηρεσίας του Δήμου. Τα ποσά που βεβαιώθηκαν λόγω αιτήματος χορήγησης βεβαίωσης για μεταβίβαση ακινήτου διαγράφονται και αυτά!  Τα ήδη καταβληθέντα ποσά στους Δήμους για τις παραπάνω αιτίες δεν επιστρέφονται.
5.Ποιες θα είναι οι κυρώσεις για τους ιδιοκτήτες που δεν θα δηλώσουν τα πρόσθετα εμβαδά μετά το τέλος Αυγούστου, οπότε λήγει και η προθεσμία υποβολής διορθωτικών δηλώσεων στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ;
-Μετά τη λήξη της προθεσμίας οικειοθελούς δήλωσης, θα ισχύσουν ξανά οι προηγούμενες διατάξεις  που προέβλεπαν αναδρομικές οφειλές με πρόστιμα, οι οποίες θα ενεργοποιηθούν είτε όταν αρχίσουν οι διασταυρώσεις των στοιχείων του ΔΕΔΔΗΕ με τα στοιχεία του Ε9, στα οποία έχουν πλέον πρόσβαση οι ΟΤΑ της χώρας, είτε όταν ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ή οι κληρονόμοι του ζητήσουν πιστοποιητικό μη οφειλής ΤΑΠ για μεταβίβαση, γονική παροχή ή αποδοχή κληρονομιάς του ακινήτου. Υπογραμμίζεται ότι τα  πρόστιμα λόγω μη δήλωσης στους δήμους επιφανειών ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων είναι υπέρογκα. Όσον αφορά στο ΤΑΠ, η μη δήλωση επιφάνειας για μια πενταετία συνεπάγεται την επιβολή προστίμου το οποίο μπορεί να φθάσει και το 200% του αναλογούντος Τ.Π. ενώ όσον αφορά στα δημοτικά τέλη, το πρόστιμο μπορεί να φθάσει στο 100% του αναλογούντος ποσού. Συνεπώς, οι ιδιοκτήτες που θα υποβάλουν στους δήμους τους δηλώσεις οικειοθελούς αποκάλυψης των πραγματικών επιφανειών των ακινήτων τους θα γλιτώσουν από την πληρωμή όλων αυτών των υπέρογκων προστίμων, καθώς θα αρκεί να πληρώσουν μόνο τα επιπλέον ποσά δημοτικών τελών και ΤΑΠ που αναλογούν στα επιπλέον τ.μ. και μόνο για τις περιόδους από την 1η-1-2020 και μετά (όχι αναδρομικά για την πενταετία 2015-2019 ή για τη δεκαετία 2010-2019).
6.Πως διαμορφώνονται ο ΤΑΠ και οι δημοτικοί φόροι μετά τη διόρθωση των τετραγωνικών για  το εκάστοτε ακίνητο;
-Από τη στιγμή που οριστικοποιείται και γίνεται αποδεκτή κάθε υποβληθείσα διορθωτική δήλωση, ο ιδιοκτήτης που την υπέβαλε έχει την υποχρέωση να πληρώνει τα ποσά του ΤΑΠ, των δημοτικών φόρων και των δημοτικών τελών που αναλογούν στα επιπλέον δηλωθέντα τετραγωνικά μέτρα την 1η-1-2020 και μετά. Όσον αφορά το διαδικαστικό μέρος, οι Υπηρεσίες Εσόδων των οικείων δήμων επεξεργάζονται  τις υποβληθείσες ηλεκτρονικές δηλώσεις και ενημερώνουν τους πολίτες σχετικά για την αποδοχή τους, για τον υπολογισμό κάθε οφειλόμενου ποσού δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών.
7. Τι ισχύει για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Απαλλάσσονται κι αυτά από αναδρομικές χρώσεις ή υπάρχουν εισπρακτικές παγίδες
-Τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:  Για τα ακίνητα που διεκόπη η ηλεκτροδότηση οποτεδήποτε στο παρελθόν, οι ιδιοκτήτες που θα προβούν σε διορθωτικές δηλώσεις κρυμμένων τετραγωνικών, δεν θα μπορέσουν να απαλλαγούν από το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), το οποίο θα πρέπει να καταβάλλουν αναδρομικά για όλο το διάστημα διακοπής της ηλεκτροδότησης. Απαλλάσσονται όμως από δημοτικούς φόρους και τέλη  για τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα που δήλωσε τόσο για την περίοδο μέχρι την 31η-12-2019 όσο και μετά την ημερομηνία αυτή και μέχρι την επανηλεκτροδότηση του ακινήτου.  Οσον αφορά τους ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία ουδέποτε ηλεκτροδοτήθηκαν, και τα οποία δηλώνονται για πρώτη φορά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στους Δήμους, ισχύει πλήρης απαλλαγή από όλους τους δημοτικούς φόρους και τα δημοτικά τέλη.  Ωστόσο, από την 1η-1-2020 θα πρέπει να πληρώνουν μόνο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ).
8. Η δήλωση των κρυμμένων τετραγωνικών στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ κρύβει εισπρακτική παγίδα για επιπλέον ΕΝΦΙΑ;
-Ναι, μόνο όμως για τις περιπτώσεις που τα «κρυμμένα» τετραγωνικά για τα οποία υπάρχει η βούληση εμφάνισης του εκάστοτε ιδιοκτήτη μέσω της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ, δεν έχουν δηλωθεί στο Ε9. Κι αυτό γιατί μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής της ΚΕΔΕ παρέχεται η πληροφόρηση για τα στοιχεία των ακινήτων όπως είναι καταχωρημένα στην εφαρμογή Περιουσιολογίου  (Ε9) της ΑΑΔΕ,. Η πλατφόρμα δηλαδή επικοινωνεί με το Ε9 από όπου παρέχεται η πληροφόρηση για τα στοιχεία των ακινήτων. Τα κρυμμένα τετραγωνικά, θα πρέπει πρώτα να έχουν αποτυπωθεί στο Ε9 για να δεκτή η δήλωση από το ηλεκτρονικό σύστημα της ΚΕΔΕ.  Εφόσον κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει, θα πρέπει ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος πολίτης να προβεί σε διορθωτική δήλωση στοιχείων ακινήτων μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολόγιο», η οποία βρίσκεται στο λογαριασμό κάθε φορολογούμενου στο σύστημα Taxisnet . Με την υποβολή της διορθωτικής δήλωσης στο Ε9, εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό φουσκωμένου ΕΝΦΙΑ με αναδρομικότητα πενταετίας, χωρίς όμως πρόσθετους φόρους και προσαυξήσεις.
9.Τα οικόπεδα εντός σχεδίου και εντός οικισμού πρέπει να δηλωθούν στην πλατφόρμα;
-Δηλώνονται στην πλατφόρμα κανονικά, καθώς επιβαρύνονται με ΤΑΠ. Από την ΠΟΜΙΔΑ συστήνεται ότι με εξαίρεση τους ιδιοκτήτες που έχουν ιδιοκτησία σε δήμους οι οποίοι τους στέλνουν ειδοποιητήριο  για τα Τέλη Ακίνητης Περιουσίας, συνιστά, σ΄ αυτούς που  έχουν οικόπεδα να τα δηλώσουν στην πλατφόρμα εφόσον δεν πληρώνουν τα τελευταία χρόνια. Μ΄αυτόν τον τρόπο, διαγράφονται  αυτομάτως οι υποχρεώσεις που υπήρχαν μέχρι σήμερα και ο Δήμος, εφεξής, θα αποστέλλει την οφειλή ΤΑΠ.
10.Τι ισχύει για τα κτίσματα εκτός σχεδίου;
-Θα πρέπει να δηλωθεί η πραγματική τους επιφάνεια. Οι ιδιοκτήτες των κτισμάτων αυτών είναι υπόχρεοι σε καταβολή ΤΑΠ, ακόμη και αν δεν είναι ηλεκτροδοτούμενα.
11.Ποιες είναι οι νέες λειτουργίες που προστέθηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ και απαλλάσσουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων από αυτοπρόσωπη παρουσία στους δήμους;
-Οι νέες λειτουργίες που προστέθηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ και απαλλάσσουν τους πολίτες από την ταλαιπωρία της αυτοπρόσωπης παρουσίας στους δήμους και είναι οι εξής: Προστέθηκε η δυνατότητα δήλωσης ηλεκτροδοτούμενων τετραγωνικών μέτρων από κοινόχρηστο ρολόι. Συγκεκριμένα, προστέθηκαν δύο ακόμη πεδία: ένα για να δηλώνεται ο αριθμός παροχής κοινόχρηστου ρολογιού και ένα για να αναγράφονται τα τετραγωνικά μέτρα του κοινόχρηστου χώρου. Η αλλαγή αυτή αφορά όσους ιδιοκτήτες κατέχουν βοηθητικούς χώρους, όπως υπόγεια γκαράζ ή αποθήκες που ρευματοδοτούνται από κοινόχρηστα ρολόγια. Μέχρι τώρα οι ιδιοκτήτες αυτοί θα έπρεπε να προσέλθουν στους δήμους τους για να διορθώσουν την εικόνα των ακινήτων τους. Προστέθηκε πεδίο στο οποίο αναγράφεται ο χαρακτηρισμός του δηλούμενου ακινήτου ως εντός οικισμού ή εκτός οικισμού, αλλά και ένα νέο πεδίο στα µη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, για την καταχώριση του σχετικού αριθμού παροχής.
12.Όλες οι αλλαγές για τα κρυμμένα τετραγωνικά πια διευθετούνται πια μόνο ηλεκτρονικά;
-Όχι.  Δεν διευθετείται ηλεκτρονικά η αλλαγή χρήσης και η αλλαγή δικαιώματος του ακινήτων.  Όσοι ιδιοκτήτες έχουν αλλάξει χρήση στα ακίνητά τους, π.χ. από επαγγελματική στέγη σε κατοικία ή το αντίθετο, δεν μπορούν να δηλώσουν τη μεταβολή αυτή στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ. Για να το πράξουν θα πρέπει να προσέλθουν αυτοπροσώπως στους δήμους. Ειδικά οι ιδιοκτήτες των οποίων τα ακίνητα έχουν αλλάξει χρήση, από επαγγελματική στέγη σε κατοικία, θα πρέπει οπωσδήποτε να δηλώσουν αυτή την αλλαγή στους δήμους,προσερχόμενοι στις αρμόδιες υπηρεσίες με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έγγραφα, καθώς τα δημοτικά τέλη με τα οποία χρεώνονται οι επαγγελματικοί χώροι είναι στις περισσότερες των περιπτώσεων τετραπλάσια ή και πενταπλάσια των δημοτικών τελών που ισχύουν για τις κατοικίες.  Κάθε αλλαγή δικαιώματος επί του ακινήτου, π.χ. από πλήρη κυριότητα σε επικαρπία, δεν μπορεί να δηλωθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ.
13.Ποιος δηλώνονται τα κρυμμένα τετραγωνικά σε περίπτωση συνιδιοκτησίας;
-Δεν χρειάζεται να υποβληθεί δήλωση από κάθε ιδιοκτήτη ξεχωριστά που έχει δικαίωμα (πλήρης κυριότητα, ψιλή κυριότητα, επικαρπία) σε ένα ακίνητο. Αρκεί η δήλωση από έναν ιδιοκτήτη.
14. Η μεταβολή των τετραγωνικών γίνεται αυτόματα;
-Η δήλωση διόρθωσης δεν συνεπάγεται αυτόματη μεταβολή του εμβαδού του ακινήτου στο αρχείο του ΔΕΔΔΗΕ. Κάθε δήλωση διόρθωσης επιφανειών ακινήτων, αμέσως μόλις υποβάλλεται, διαβιβάζεται από την ΑΑΔΕ στην Υπηρεσία Εσόδων του οικείου δήμου για επεξεργασία και υπολογισμό τυχόν οφειλόμενου ποσού ΤΑΠ, καθώς και των οφειλόμενων από 1ης-1-1-2020 δημοτικών φόρων και δημοτικών τελώνΘα ακολουθήσει επεξεργασία της δήλωσης αλλά και προσαρμογή των δηλουμένων εμβαδών με τυχόν μειωτικούς συντελεστές, από την Υπηρεσία Εσόδων του αρμόδιου Δήμου, η οποία σε περίπτωση σοβαρής αμφιβολίας μπορεί να ζητήσει τεκμηρίωση των στοιχείων της δήλωσης. . Για το αποτέλεσμα του υπολογισμού ενημερώνεται και ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης.
15.Ποια είναι τα βήματα της διαδικασίας υποβολής αίτησης;
-Η  ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ για την υποβολή των δηλώσεων λειτουργεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://tetragonika.govapp. gr/. gr/.Για να εισέλθει κάποιος σ’ αυτήν και να διεκπεραιωθεί η διαδικασία δήλωσης των «ξεχασμένων» τετραγωνικών, απαιτούνται τα ακόλουθα τέσσερα βήματα:
Βήμα 1: Σύνδεση στο σύστημα μέσω των στοιχείων πρόσβασης (μέσω user name και κωδικού πρόσβασης) στο TAXISnet.
Βήμα 2: Δημιουργία μιας δήλωσης για κάθε ακίνητο για το οποίο ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί να προχωρήσει στη διόρθωση των στοιχείων των τετραγωνικών μέτρων, επιλέγοντας αρχικά τον δήμο στον οποίο ανήκει.
Βήμα 3: Επιλογή του ακινήτου που επιθυμεί να διορθώσει από τη λίστα όλων των ιδιοκτησιών του και τροποποίηση του αριθμού των τετραγωνικών μέτρων, σύμφωνα με τα πραγματικά, τα οποία έχουν δηλωθεί στο Ε9.
Βήμα 4: Υποβολή της δήλωσης.

«Χρυσά» τα τετραγωνικά, που δεν θα δηλωθούν στην πλατφόρμα


28 Φεβρουαρίου 2020
Βαριά πρόστιμα που σε κάποιες περιπτώσεις ισοδυναμούν κυριολεκτικά μη δήμευση του ακινήτου, περιμένουν όσους πολίτες δεν σπεύσουν να υποβάλλουν αίτηση για τα αδήλωτα τετραγωνικά των ακινήτων τους, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ , η οποία τέθηκε σε λειτουργία από την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020.

Τα δηλωμένα τετραγωνικά από τους επόμενους μήνες θα αποτελούν καταλυτικό κριτήριο για τη διαμόρφωση της αξίας του ακινήτου στην κτηματαγορά και ρυθμιστής της αξίας του 
Για τους πολίτες που θα σπεύσουν, να κάνουν τη διορθωτική δήλωση έχει θεσπιστεί απαλλαγή από πρόστιμα ή αναδρομικές χρεώσεις κάθε είδους δημοτικών τελών, φόρων και εισφορών.
Αν και τα πρώτα δείγματα της ανταπόκρισης των πολιτών είναι θετικά, καθώς μόνο  τις πρώτες δύο ώρες λειτουργίας της πλατφόρμας εισήλθαν επτά χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, ωστόσο το προσεχές διάστημα θα διαφανεί αν θα προχωρήσει στη σχετική διόρθωση των τετραγωνικών των ακινήτων τους, η κρίσιμη μάζα, η οποία βρίσκεται κυρίως στην περιφέρεια.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, οι ασυνεπείς θα πληρώσουν χρυσά τα αδήλωτα τετραγωνικά, καθώς θα επιβαρύνονται με προσαυξήσεις που θα φθάνουν έως και το 200%.
Τι θα συμβεί με τους ασυνεπείς
Ως εκ τούτου, μετά τη λήξη της προθεσμίας οικειοθελούς δήλωσης, όπως εξηγεί στο ecopress, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και νομικός κ. Σταύρος Παραδιάς  θα ισχύσουν ξανά οι προηγούμενες διατάξεις  που προέβλεπαν αναδρομικές οφειλές με πρόστιμα, οι οποίες θα ενεργοποιηθούν είτε όταν αρχίσουν οι διασταυρώσεις των στοιχείων του ΔΕΔΔΗΕ με τα στοιχεία του Ε9, στα οποία έχουν πλέον πρόσβαση οι ΟΤΑ της χώρας. «Θα ζητηθούν δημοτικά τέλη και ΤΑΠ για την τελευταία  20ετία, η οποία αυτή τη στιγμή εκτείνεται  προς τα  πίσω μέχρι το 2010, τα οποία  και αυξάνονται κάθε χρόνο»
Όπως υπογραμμίζει, οι πολίτες  που δεν θα κάνουν διορθωτικές δηλώσεις των τετραγωνικών των ακινήτων εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών, «θα βρεθούν υπόχρεοι σε βαριά πρόστιμα όταν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες ή οι κληρονόμοι του ζητήσουν πιστοποιητικό μη οφειλής ΤΑΠ για μεταβίβαση, γονική παροχή ή αποδοχή κληρονομιάς του ακινήτου».
Ο ίδιος επίσης υπογραμμίζει ότι βασικός παράγοντας επιτυχίας του μέτρου, είναι να γίνεται ευρέως γνωστό σε όλη την Ελλάδας: «Γι΄αυτό η ΠΟΜΙΔΑ αναφέρει ότι θεωρεί απαράβατη προϋπόθεση για την επιτυχία του μέτρου αυτού την αποστολή ενημερωτικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων από την ΑΑΔΕ προς όλους τους κατόχους ΑΦΜ της χώρας», λέει χαρακτηριστικά.
Για τα αυθαίρετα
Σε ακόμη χειρότερη μοίρα βρίσκονται όσοι έχουν ακίνητα, με παραβάσεις  όπου τα τετραγωνικά τους είναι δηλωμένα από παλιά λιγότερα, όπως σπίτια βιοτεχνίες, βιομηχανικοί χώροι  τις δεκαετίες του 60 και του 70 που υπάγονται στην κατηγορία των αυθαιρέτων και με οποιοδήποτε νόμο κι αν τακτοποιήθηκαν, εφόσον τακτοποιήθηκαν Βάσει του νόμου 4475 , για όσους προβούν σε τακτοποίηση, η αναδρομικότητα ξεκινάει από το 2013 και έχουν το δικαίωμα να προχωρήσουν σε διόρθωση των  αδήλωτων τετραγωνικών η οποία παρατείνεται έως την 30.6.2020, εφόσον προβούν σε ρύθμιση αυθαιρέτων, κάνοντας χρήση της σχετικής χρονικής προθεσμίας  που έχει τεθεί μέσω της νομοθετικής ρύθμισης του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Τροπολογία: διπλή παράταση για νόμιμα και αυθαίρετα αδήλωτα τετραγωνικά


Δίμηνη παράταση για τα νόμιμα αδήλωτα τετραγωνικά των ακινήτων και ανοιχτή παράταση για τα αδήλωτα τετραγωνικά, για τα οποία πρέπει να προηγηθεί υπαγωγή τους στο νόμο τακτοποίησης των αυθαιρέτων  πριν να δηλωθούν μέσω της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ στου Δήμους, προβλέπει  τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, που κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης 23 Ιουνίου 2020 στη Βουλή.


Σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, η προθεσμία για τα αδήλωτα τετραγωνικά αυθαίρετων χρήσεων διαχωρίζεται, προκειμένου να ακολουθήσει τη σχετική απόφαση που θα εκδώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος για την παράταση των δηλώσεων αυθαιρέτων, η οποία ασφαλώς θα είναι μεγαλύτερης διάρκειας του διμήνου.
Εξάμηνη παράταση για τα αυθαίρετα
Σχετικά  ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η ρύθμιση για τα αυθαίρετα αδήλωτα τετραγωνικά διαχωρίστηκε με την τροπολογία του ΥΠΕΣ,  λαμβάνοντας υπόψη τις παρεμβάσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας προς τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών. Παρεμβάσεις,  που έχουν οδηγηθεί σε κατ΄αρχήν συμφωνία να δοθεί παράταση ικανοποιητικής διάρκειας. Επικαρτέστερη εξέλιξη  είναι η παράταση για τα αυθαίρετα να είναι εξάμηνης διάρκειας μέχρι το τέλος του έτους, ενω στο ΥΠΕΝ εξετάζεται και το σενάριο της τετράμηνης παράτασης, δηλαδή μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2020.
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΣ αποτελεί πλήρη επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του ecopress , που έγραψε κατ΄ αποκλειστικότητα ότι με βάση σχετικό αίτημα της ΚΕΔΕ θα δοθεί για τα αδήλωτα τετραγωνικά «κολοβή» παράταση δύο μηνών, μέχρι τις 31 Αυγούστου 2020 δείτε εδώ τις “εισπρακτικές παγίδες” για τα αδήλωτα τετραγωνικά
Ανακοίνωση ΥΠΕΣ  
Στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών αναλυτικά σημειώνονται τα ακόλουθα:
«Με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος στη Βουλή παρατείνεται έως 31.8.2020 η δυνατότητα δήλωσης τετραγωνικών που δεν είχαν δηλωθεί στους δήμους, για λόγους που αφορούν στη μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών στο μέτρο αυτό.
Για όσους υπάγονται στη ρύθμιση της παρ. 1 του άρθρου 102 του ν. 4495/2017 (Α’ 167), η δήλωσή τους στους Δήμους,, για αδήλωτα τετραγωνικά, ακολουθεί την καταληκτική ημερομηνία της τακτοποίησης αυθαιρέτων και η απαλλαγή του προστίμου θα αφορά την τελευταία πενταετία από τον χρόνο της δήλωσης.
Με άλλη τροπολογία από 1.11.2020 συστήνεται και λειτουργεί σε κάθε δήμο Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ) –ανεξάρτητα αν έχει προβλεφθεί στον οικείο Οργανισμό.
Με άλλες διατάξεις της τροπολογίας:
-Δίνεται παράταση του κύκλου κινητικότητας του 2019 έως 15.7.2020 προκειμένου να διεκπεραιωθούν εκκρεμότητες που προέκυψαν λόγω του Covid-19.
-Αναπροσαρμόζεται η προθεσμία για αξιολόγηση. Νέα ημερομηνία έναρξης των διαδικασιών για αξιολόγηση της περιόδου 2019 ορίζεται η 15η/7/2020.
-Ρυθμίζονται -για λόγους ταχύτητας- τεχνικά θέματα που αφορούν τη συγκρότηση των συμβουλίων για επιλογή προϊσταμένων στο Δημόσιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: