Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

«Αγαπούν» την Ελλάδα αλλά φορολογούνται στο εξωτερικό!

«Αγαπούν» την Ελλάδα αλλά φορολογούνται στο εξωτερικό!Εκτεταμένες έρευνες της ΑΑΔΕ για πρόσωπα υπεράνω υποψίας, που δηλώνουν ψευδώς φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού και γλιτώνουν τον έλεγχο των καταθέσεων και τα τεκμήρια

Εκτεταμένες έρευνες της ΑΑΔΕ για πρόσωπα υπεράνω υποψίας

Χρηστικά«Αγαπούν» την Ελλάδα αλλά φορολογούνται στο εξωτερικό!Εκτεταμένες έρευνες της ΑΑΔΕ για πρόσωπα υπεράνω υποψίας, που δηλώνουν ψευδώς φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού και γλιτώνουν τον έλεγχο των καταθέσεων και τα τεκμήρια
07:03, 05 Αυγούστου 2020
facebook
tweet
share
Εκτεταμένες έρευνες διεξάγει η ΑΑΔΕ για πρόσωπα υπεράνω υποψίας, που δηλώνουν φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού, αλλά μένουν κανονικά στην Ελλάδα γλιτώνοντας τα τεκμήρια και φόρους και το κυριότερο, δεν ελέγχονται οι καταθέσεις τους, ούτε στην Ελλάδα ούτε στο εξωτερικό.

Πρόκειται για μια «βιομηχανία φοροδιαφυγής», την οποία επιχείρησαν να σταματήσουν το 2017 και το 2019 το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ, με την αυστηροποίηση του πλαισίου, αλλά αποδεικνύεται άλλη μια φορά, ότι, η φοροδιαφυγή είναι πάντα ένα βήμα μπροστά.


Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των προσώπων που έχουν μεταφέρει εικονικά τη φορολογική τους κατοικία στο εξωτερικό είναι πολιτικά στελέχη, υψηλόβαθμα στελέχη των τραπεζών, δημοσίων επιχειρήσεων και φορέων και φυσικά επιχειρηματίες.

Γλιτώνουν τον έλεγχο των καταθέσεων
Το κυριότερο όφελος που αποκτά ο Έλληνας που μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία στο εξωτερικό, είναι ότι γλιτώνει των έλεγχο των καταθέσεών του σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έτσι μπορεί με άνεση να απολαμβάνει το «μαύρο» και αφορολόγητο χρήμα, που τυχόν έχει, χωρίς να φοβάται ότι θα ελεγχθεί από την ΑΑΔΕ, όπως ελέγχονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί όλων των φορολογικών κατοίκων της Ελλάδας. Η μόνη του υποχρέωση είναι η φορολόγηση των τόκων, των καταθέσεών του που τηρεί σε ελληνικές τράπεζες.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι κάτοικοι εξωτερικού που έχουν γνωστοποιήσει στις ελληνικές φορολογικές αρχές τη φορολογική τους κατοικία , υποχρεούνται σε δήλωση μόνο του πραγματικού εισοδήματος που λαμβάνουν από την Ελλάδα και όχι του παγκόσμιου εισοδήματος.

Δηλαδή, για τους φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας, τα εισοδήματα που δηλώνονται σωρευτικά στην πάροδο των ετών στην Ελλάδα θα πρέπει να συμφωνούν με τα ποσά των καταθέσεων που τηρούνται σε ελληνικές και αλλοδαπές τράπεζες.

Όμως, για τους φορολογικούς κατοίκους εξωτερικού, δεδομένης της μη υποχρέωσής τους να δηλώνουν το παγκόσμιο εισόδημά τους στην Ελλάδα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, στην περίπτωση που έχουν μεταφερθεί σε ΔΟΥ αρμόδια για κατοίκους εξωτερικού, καθώς η ΑΑΔΕ δεν έχει δικαίωμα να ελέγξει τις καταθέσεις φορολογικών κατοίκων εξωτερικού.

Επίσης, η ΑΑΔΕ δεν μπορεί να ελέγξει τις καταθέσεις του προσώπου που μετέφερε την φορολογική του κατοικία στο εξωτερικό, ούτε εκείνες που είναι σε ελληνικές τράπεζες ούτε εκείνες που έχει σε τράπεζες του εξωτερικού.

Αντίθετα εάν έχει τη φορολογική του κατοικία στην Ελλάδα, φορολογείται κανονικά για το εισόδημα που αποκτά, έχει τεκμήρια, εισφορές κ.λπ. ενώ η εφορία μπορεί να ελέγξει τις καταθέσεις του είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, εάν συμφωνούν με το δηλωθέν εισόδημά του.

Γλιτώνουν τα τεκμήρια και εισφορές
Όσοι μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στο εξωτερικό, γλιτώνουν τα τεκμήρια διαβίωσης για τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν στην Ελλάδα.
Δηλαδή, ο «φορολογικός μετανάστης» δεν φορολογείται  για την τεκμαρτή δαπάνη που προκύπτει από την κατοχή ακινήτων, αυτοκινήτου, σκάφους κ.λπ.
Επίσης, για τα πρόσωπα αυτά δεν ισχύει ούτε το «πόθεν έσχες».

Έτσι δεν εφαρμόζονται τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων, οχημάτων κ.λπ.), υπό την προϋπόθεση ότι δεν αποκτούν πραγματικό εισόδημα στη χώρα μας. Εάν αποκτούν στην Ελλάδα, ενοίκια ή τόκους καταθέσεων, τότε εμπίπτουν στο καθεστώς των τεκμηρίων.

Επιγραμματικά οι φορολογικές υποχρεώσεις και οι απαλλαγές των Ελλήνων που μεταφέρουν την κατοικία τους στο εξωτερικό είναι:

Φορολογούνται στην Ελλάδα μόνο για το εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα και αποκτάται μέσα σε προηγούμενο της δήλωσης φορολογικό έτος. Στην περίπτωση, όμως, που ο αποκτών το εισόδημα είναι κάτοικος χώρας με την οποία η Ελλάδα έχει συνάψει σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας/ΣΑΔΦ (όλες οι χώρες της Ε.Ε., του ΕΟΧ, των ΗΠΑ, Καναδά, Κίνας κ.λπ.), θα φορολογηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της οικείας σύμβασης.
Δεν δικαιούνται αφορολόγητο όριο και κατά συνέπεια δεν έχουν υποχρέωση να  προσκομίζουν αποδείξεις δαπανών.
Δεν βαρύνονται με την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το εισόδημα που αποκτούν στο εξωτερικό ούτε για το εισόδημα που αποκτά στην Ελλάδα εάν η φορολογική του κατοικία είναι σε χώρα με την οποία η Ελλάδα έχει υπογράψει σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας.
Οι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού υπόκεινται κανονικά σε φόρο μεταβίβασης ακινήτων ή ΦΠΑ κατά την αγορά ακινήτου το οποίο βρίσκεται στην Ελλάδα. Μάλιστα για πολίτες της ΕΕ, του ΕΟΧ και σε ομογενείς, παρέχεται υπό προϋποθέσεις η δυνατότητα απαλλαγής από τον φόρο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.
Οι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού που διατηρούν ακίνητο στην Ελλάδα πληρώνουν ετησίως τον ΕΝΦΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: