Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

ΕΝΦΙΑ: Το 2021 η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών

ΕΝΦΙΑ: Το 2021 η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών

Από το επόμενο έτος η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και σε νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ, η οποία υπολογίζεται να είναι της τάξεως του 8% μεσοσταθμικά.
Ταυτόχρονα, θα ενταχθούν περισσότεροι από 3.000 οικισμοί στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Οι εκτιμητές ακινήτων έχουν ήδη παραδώσει τις εισηγήσεις τους στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και μετά την επεξεργασία τους από τις αρμόδιες επιτροπές θα τεθούν σε ισχύ εντός του 2021.
Η μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2021 θα είναι και η τελευταία παρέμβαση της κυβέρνησης σε αυτόν, καθώς από το 2022 ο φόρος και η διαχείρισή του θα περάσουν στους δήμους. Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, στόχος είναι να υπάρχει ένα εύρος μέσα στο οποίο θα μπορούν να κινηθούν οι τοπικές αρχές για την αύξηση ή τη μείωση του ΕΝΦΙΑ στον δήμο τους. Αυτό που μένει να καθοριστεί είναι το εν λόγω ποσοστό. Το σχέδιο της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες, λαμβάνει υπόψη του τις οικονομικές, γεωγραφικές και διοικητικές ιδιαιτερότητες των δήμων.
Για τους φτωχότερους δήμους, στους οποίους οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων είναι πολύ μικρές, θα υπάρξει ένας αναδιανεμητικός μηχανισμός βάσει του οποίου οι δήμοι με αυξημένες εισπράξεις ΕΝΦΙΑ θα δίνουν (αυτοματοποιημένα, μέσω του μηχανισμού είσπραξης) στους φτωχότερους δήμους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: