Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

Προς τερματισμό ο "Γολγοθάς" για μεταβιβάσεις ακινήτων

Του Σπύρου Δημητρέλη

Έναν γολγοθά ταλαιπωρίας και καθυστερήσεων αντιμετωπίζουν οι φορολογούμενοι που προχωρούν στη μεταβίβαση ακινήτου. Καθυστερήσεις στις εφορίες, συγκέντρωση δικαιολογητικών και γενικά μια εικόνα που σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με ευρωπαϊκή χώρα κατά την ψηφιακή εποχή. Ωστόσο, μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχουν λυθεί τα προβλήματα στις μεταβιβάσεις με την πλήρη ηλεκτρονικοποίηση των σχετικών συναλλαγών.


Η κρίση του κορονοϊού και το lockdown είχε σαν αποτέλεσμα να συσσωρευτούν πολλές υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων οι οποίες εμφανίστηκαν στις εφορίες κατά τη διάρκεια των τελευταίων δυο μηνών. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί το αδιαχώρητο στα τμήματα Κεφαλαίου των εφοριών με τις καθυστερήσεις να αυξάνονται εξαιτίας και του γεγονότος ότι η πρόσβαση στις εφορίες ήταν ελεγχόμενη λόγω των μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού. Έτσι, εμφανίστηκαν "κρούσματα" εφοριών που έδιναν ραντεβού για την κατάθεση των δικαιολογητικών των μεταβιβάσεων ακόμη και δεκαπέντε ημέρες μετά ή και περισσότερο. Η φορολογική διοίκηση προσπάθησε να δώσει λύση στο σχετικό πρόβλημα με τη θέσπιση μιας διαδικασίας ταχυδρομικής και ηλεκτρονικής  αποστολής των δηλώσεων και των δικαιολογητικών που, όπως σημειώνουν πηγές των συμβολαιογράφων, βοήθησε την κατάσταση αλλά σίγουρα δεν την αντιμετώπισε πλήρως. Εξακολουθούν οι καθυστερήσεις.



Η προσπάθεια που κάνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι να ολοκληρωθεί η πλήρης ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών μεταβίβασης των ακινήτων στις εφορίες. Αυτό σχεδιάζεται να γίνει το αργότερο έως το τέλος του έτους. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία όλες οι δηλώσεις της φορολογίας Κεφαλαίου θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του taxisnet. Ενδεικτικά, θα υποβάλλονται υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό τρόπο οι εξής δηλώσεις:

- κληρονομιών

- γονικών παροχών- δωρεών

- φόρου μεταβίβασης

- διανομής

- δωρεάς χρηματικών ποσών

Σημειώνεται ότι με την υφιστάμενη διαδικασία που προβλέπει πρόσφατη απόφαση της ΑΑΔΕ οι μεταβιβάσεις ακινήτων γίνονται ως εξής:

* Οι κάθε είδους δηλώσεις φορολογίας μεταβιβάσεων ακινήτων, δωρεών, γονικών παροχών και κληρονομιών καθώς επίσης και οι αιτήσεις για πιστοποιητικά εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ και για κάθε άλλου είδους πιστοποιητικά και βεβαιώσεις που απαιτούνται για τη διεκπεραίωση υποθέσεων φορολογίας ακινήτων θα είναι δυνατό να αποστέλλονται μέσω ταχυδρομείου (με τη διαδικασία των "συστημένων"), courier ή e-mail, καθώς και να κατατίθενται στο πρωτόκολλο των αρμοδίων ΔΟΥ.



* Για την υποβολή των αιτήσεων, θα είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται η φόρμα της υπεύθυνης δήλωσης του gov.gr.


* Σε κάθε περίπτωση ηλεκτρονικής αποστολής δήλωσης ή αίτησης, θα αποστέλλεται αυτοματοποιημένο μήνυμα (auto-reply), το οποίο θα αποτελεί αποδεικτικό παραλαβής της δήλωσης ή αίτησης. Σε περίπτωση αποστολής μέσω ταχυδρομείου ή courier, αποδεικτικό παραλαβής θα αποτελεί το αντίστοιχο αποδεικτικό αποστολής από το ταχυδρομείο ή την εταιρία courier.

* Εφόσον ο φάκελος της δήλωσης ή της αίτησης και των δικαιολογητικών που πρέπει να τη συνοδεύουν είναι πλήρης, η απαιτούμενη εκκαθάριση-επεξεργασία θα διεκπεραιώνεται υποχρεωτικά εντός τριών εργασίμων ημερών.

 * Με την ολοκλήρωση της διεκπεραίωσης, ο πολίτης θα ενημερώνεται με μήνυμα στο TAXISnet, όπου θα αναρτάται και το επίσημο αντίγραφο της δήλωσης ή του πιστοποιητικού που θα έχει ζητήσει.

* Δεν θα χρειάζεται καμία επίσκεψη στη ΔΟΥ για τη διεκπεραίωση της δήλωσης ή της αίτησης.

* Εντός 60 ημερών από τη διεκπεραίωση κάθε δήλωσης, θα γίνεται επαλήθευση της ορθότητας του περιεχομένου με βάση την προβλεπόμενη  νομοθεσία. Εφόσον διαπιστώνονται σφάλματα, θα αποστέλλεται πρόσκληση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης. Αν ο πολίτης δεν ανταποκριθεί εντός των προθεσμιών, θα εκδίδεται εντολή ελέγχου, ο οποίος και θα διενεργείται υποχρεωτικά.

Η παραπάνω διαδικασία θα ισχύσει έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: