Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020

Επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις του Γραφείου Προϋπολογισμού

Επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις του Γραφείου Προϋπολογισμού

Επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις του Γραφείου Προϋπολογισμού

  • A-
  • A+
Το Γραφείο Προϋπολογισμού προέβλεπε ΑΕΠ β' τριμήνου 42,02 δισ. ευρώ έναντι πραγματοποίησης 41,3 δισ. ευρώ και ύφεση 13,7% έναντι πραγματοποίησης 15,2%.
Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής έπεσε πιο κοντά στις προβλέψεις του για την πορεία του ΑΕΠ και τις πιέσεις που θα δεχτεί η οικονομία λόγω των επιπτώσεων από την πανδημία του Covid-19.
Συγκεκριμένα, το Γραφείο είχε προβλέψει ΑΕΠ β' τριμήνου (σε σταθερές τιμές 2010) 42,02 δισ. ευρώ έναντι πραγματοποίησης 41,3 δισ. ευρώ και ύφεση 13,7% έναντι πραγματοποίησης 15,2% που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.
Οι προβλέψεις του Γραφείου έγιναν με τη χρήση του οικονομετρικού υποδείγματος NIGEM (National Institute Global Econometric Model) εισάγοντας μια σειρά υποθετικές διαταραχές, με βάση τα δεδομένα που υπήρχαν μέχρι τις 16 Απριλίου, οι οποίες περιγράφονται αναλυτικά στην ειδική έκθεση. Τότε είχε επισημανθεί ότι για τη συγκράτηση της ύφεσης θα απαιτηθούν περισσότερα μέτρα που θα πρέπει να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν από την «επόμενη μέρα», δηλαδή όταν θα έχει υποχωρήσει η υγειονομική απειλή της πανδημίας και θα αρχίσουν να χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα.
«Δύο σημαντικά κριτήρια για τον σχεδιασμό τέτοιων παρεμβάσεων είναι αφενός η ισχυρή επίδραση στο ΑΕΠ και αφετέρου η ευρύτερη δυνατή κατανομή του οφέλους προκειμένου να αποφευχθούν διανεμητικές συγκρούσεις. Οσον αφορά το πρώτο, θα πρέπει να προτιμηθούν δαπάνες με αγορές αγαθών και υπηρεσιών καθώς έχουν επιπτώσεις πρώτης τάξης στο ΑΕΠ, σε αντίθεση με τις μεταβιβάσεις και τις φοροαπαλλαγές. Οσον αφορά το δεύτερο, μια καλή υποψηφιότητα είναι η αναβάθμιση του συστήματος υγείας, που σε όρους δημόσιων δαπανών είναι από τις χαμηλότερες στην ευρωζώνη σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ» υπογραμμιζόταν στην ειδική έκθεση.
Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής είχε εκτιμήσει στα μέσα Μαΐου (έκθεση α' τριμήνου) ότι το 2020 θα κλείσει με συρρίκνωση του ΑΕΠ στο 9,4% στο δυσμενές σενάριο, που φαίνεται να επιβεβαιώνεται καθώς ο τουριστικός κλάδος δεν αποδίδει τα προσδοκώμενα αφού ο Αύγουστος ήταν απλά «καλός μήνας» τηρουμένων των αναλογιών και ούτε λόγος για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου μέχρι τον Οκτώβριο.
Τις επόμενες μέρες θα δημοσιοποιηθεί νέα έκθεση του Γραφείου, με βάση τα στοιχεία του δεύτερου τριμήνου.
Για την ιστορία, τον περασμένο Απρίλιο ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας προέβλεπε στο βασικό σενάριο ύφεση 4% το 2020 και στηριζόταν στην υπόθεση ότι η καραντίνα θα διαρκέσει 1,5 μήνα ενώ ελάμβανε υπόψη την «επιτυχημένη» διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση αλλά και τις εκτιμήσεις του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. Αντιθέτως, το χειρότερο σενάριο της Τραπέζης της Ελλάδος προέβλεπε ύφεση το πολύ 8%, ενώ το ΔΝΤ εκτιμούσε ότι αν υπάρξει και δεύτερο κύμα η ύφεση μπορεί να φτάσει και το 13%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: