Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020

Από του χρόνου οι υποχρεώσεις των πληττόμενων από τον Covid-19 ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΑΝΑΣΤΕΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΟΣΕΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης



Από του χρόνου οι υποχρεώσεις των πληττόμενων από τον Covid-19

ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΑΝΑΣΤΕΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΟΣΕΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ

Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΒΑΣΗ ΜΑΣ, σε ένα Αύγουστο που δεν μας επέτρεψε να πούμε ότι κάναμε διακοπές, μιας και κάθε μέρα σχεδόν βομβαρδιζόμασταν από νέες ΠΝΠ, αποφάσεις, εγκυκλίους και οδηγίες για νέες υποχρεώσεις.

Μέχρι και οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος πήραν και άλλη παράταση έως τη Δευτέρα 31 Αυγούστου και ώρα 15.00, που έληγε την Παρασκευή 28 Αυγούστου. Αν και το αίτημα προς τις αρμόδιες αρχές αφορούσε παράταση έως τις  30 Σεπτεμβρίου.

Παράταση οφειλών

Παράταση της προθεσμίας καταβολής και αναστολής είσπραξης βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών των πληττόμενων από την πανδημία, σύμφωνα με Δελτίο Τύπου που δόθηκε στην δημοσιότητα την Παρασκευή 28.8.2020 το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος υπέγραψε σήμερα απόφαση, με την οποία επιμηκύνεται, έως τις 30 Απριλίου 2021, η παράταση της προθεσμίας καταβολής και αναστολής είσπραξης των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών των φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Επίσης, προβλέπεται η παράταση, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021, της προθεσμίας καταβολής και αναστολής είσπραξης για τις δόσεις των ρυθμίσεων και των τμηματικών διευκολύνσεων, οι οποίες τελούν ήδη σε καθεστώς αναστολή.

Άτοκα ή χαμηλότοκα

Παράλληλα, το επόμενο διάστημα, η Κυβέρνηση θα θεσπίσει ένα νέο πλαίσιο ρυθμίσεων για αυτές τις οφειλές , με ευνοϊκές διατάξεις, προκειμένου να δοθεί σε όλους η δυνατότητα να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Συγκεκριμένα, το πλαίσιο αυτό θα προβλέπει την εξόφληση των εν λόγω οφειλών σε 12 δόσεις άτοκα ή σε 24 δόσεις με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο της τάξης του 2,5%.

Σε δήλωσή του ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλος, αναφέρει:

«Η Κυβέρνηση προχωρά σε μια γενναία και αποφασιστική κίνηση στήριξης φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Η καταβολή των βεβαιωμένων οφειλών των προσώπων αυτών τελούσε ήδη σε αναστολή, διότι αυτό ήταν ένα από τα πρώτα μέτρα που πήραμε και επικαιροποιήσαμε στην πορεία.

Έχοντας πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών και της πραγματικότητας, προχωρήσαμε σήμερα στην επιμήκυνση του χρόνου καταβολής και αναστολής είσπραξης των βεβαιωμένων οφειλών τους στις Δ.Ο.Υ και στα Ελεγκτικά Κέντρα έως τις 30 Απριλίου του 2021.

Πήραμε, παίρνουμε και θα συνεχίσουμε να παίρνουμε όσα μέτρα χρειαστούν, για να στηρίξουμε πολίτες και επιχειρήσεις σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία».

Ποια χρέη εντάσσονται.

Στη νέα ρύθμιση αναμένεται να ενταχθούν τα χρέη που δημιούργησε η υγειονομική κρίση, σε επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και εργαζομένους και θα αφορά τις οφειλές Μαρτίου – Σεπτεμβρίου που έχουν  ανασταλεί, η αποπληρωμή των οποίων θα ξεκινήσει το 2021. Δηλαδή, αφορά όσους έχουν δικαίωμα να αναστείλουν μέχρι τον Οκτώβριο την πληρωμή φόρων και δόσεων ρυθμίσεων.

Η ρύθμιση θα αφορά.
·         Επιχειρήσεις που έκλεισαν με απόφαση του κράτους, .
·         Επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού και υπάγονται στη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ,
·         Εργαζομένους που εντάχθηκαν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας ή είναι δικαιούχοι της ειδικής αποζημίωσης,
·         Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης. Αναμένονται τις επόμενες ημέρες να δοθούν σχετικές οδηγίες.

Παράδειγμα

Για παράδειγμα  ένας ελεύθερος επαγγελματίες ο οποίος έχει αναστείλει πληρωμές φόρων (ΦΠΑ και δόσεις ρυθμίσεων) ύψους 4.800 ευρώ έως και τον Σεπτέμβριο θα έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει τις φορολογικές του υποχρεώσεις σε 12 άτοκες δόσεις πληρώνοντας 400 ευρώ το μήνα. Το ίδιο μοντέλο αναμένεται να  εφαρμοστεί και για τη ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίες έχουν ανασταλεί.

Όσον αφορά το ύψος του επιτοκίου για όσους επιλέξουν τη ρύθμιση των 24 δόσεων, θα κυμανθεί στα επίπεδα του 2,5%, ενώ για τις 12 δόσεις θα είναι άτοκο. Σήμερα, η πάγια ρύθμιση οφειλών προβλέπει επιτόκιο 4,5% για 12 δόσεις και 6,5% για 24 δόσεις.

Συμφωνητικά  

Με την Α.1185/7.8.2020 (ΦΕΚ 3342/Β’/10.8.2020), ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, έδωσε, για μια ακόμη φορά, παράταση και όρισε σε  ετήσια την υποβολή της κατάστασης των συμφωνητικών 2020. Σύμφωνα με την απόφαση,

1. Μετά το πρώτο εδάφιο της παρ. 2 της υπό στοιχεία 1065606/7222/ΔΕ-Β/18.7.2000 (Β’ 951) απόφασης του Υπουργού Οικονομικών προστίθεται νέο εδάφιο ως εξής:

«Ειδικά για τα συμφωνητικά που καταρτίζονται εντός του έτους 2020, ανεξαρτήτως του ημερολογιακού τριμήνου κατάρτισής τους, ορίζεται ετήσια υποβολή, με προθεσμία έως την 29η Ιανουαρίου 2021.».

2. Η παρούσα απόφαση ισχύει από τη δημοσίευσή της και καταλαμβάνει και τα συμφωνητικά που έχουν συνταχθεί και πριν την ημερομηνία αυτή.

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΑΠ

Παράταση και για τα τετραγωνικά.

Μετά από αρκετές αντίθετες δηλώσεις, το υπουργείο Εσωτερικών εξήγγειλε παράταση για την διόρθωση των τετραγωνικών στους δήμους μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2020. Να θυμίσουμε ότι πρέπει αν γίνει συμφωνία μεταξύ των τετραγωνικών που έχουν δηλωθεί στο Ε9 και στους δήμους , και εμφανίζονται στους λογαριασμούς της ηλεκτροδότησης, για τον υπολογισμό του ΤΑΠ.

Όσον αφορά στο ΤΑΠ, η μη δήλωση επιφάνειας για μια πενταετία συνεπάγεται την επιβολή προστίμου το οποίο μπορεί να φθάσει και το 200% του αναλογούντος ΤΑΠ, ενώ όσον αφορά τα δημοτικά τέλη, το πρόστιμο μπορεί να φθάσει στο 100% του αναλογούντος ποσού.

Το ερώτημα είναι πόσο σωστά είναι τα τετραγωνικά στο Ε9!

Απόστολος Αλωνιάτης

Οικονομολόγος - φοροτεχνικός, Α' Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Finance & Markets Voice, την  Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου  2020.






Δεν υπάρχουν σχόλια: