Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020

Νέα Μικρομεσαία Επιχείρηση | 10 Συμβουλές για να περάσετε από τη θεωρία στην πράξη

Νέα Μικρομεσαία Επιχείρηση | 10 Συμβουλές για να περάσετε από τη θεωρία στην πράξη

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε μαζί 10 βήματα που απαιτούνται για την επιτυχία μιας μικρομεσαίας επιχείρησης.

Σύμφωνα με την Ε.Ε., οι ΜμΕ αντιπροσωπεύουν το 63,5% της συνολικής προστιθέμενης αξίας της χώρας, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να βρίσκεται στο 56,4%, ενώ ευθύνονται για το 87,9% της ελληνικής απασχόλησης, ποσοστό αρκετά υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι στο 66,6%.
Δεν είναι όμως δεδομένη η επιτυχία για κάθε μικρομεσαία επιχείρηση που ξεκινά και ανοίγει τα φτερά της. Στην πραγματικότητα, κατά προσέγγιση, μόνο τα δύο τρίτα των επιχειρήσεων με υπαλλήλους επιβιώνουν τουλάχιστον δύο χρόνια. Από αυτές, περίπου οι μισές καταφέρνουν να φθάσουν στα 5 χρόνια λειτουργίας.
Έτσι, είναι ξεκάθαρο πως αποτελεί πραγματική πρόκληση το να πάρετε την απόφαση και να βουτήξετε στα βαθιά νερά της επιχειρηματικότητας. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να κάνετε ριζικές κινήσεις για να κάνετε, όπως το να εγκαταλείψετε την καθημερινή σας εργασία.
Αυτό από μόνο του δεν είναι ανάγκη να σας τρομάζει, μιας και τα πρώτα απαραίτητα βήματα για την έναρξη της επιχείρησής σας είναι καθορισμένα σε μεγάλο βαθμό. Όταν τα ακολουθήσετε έχετε θέσει τα θεμέλια για την επιτυχία. Και όλοι γνωρίζουμε ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Το μόνο που χρειάζεται λοιπόν είναι να σκεφτείτε σοβαρά και να αποφασίσετε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσετε.
Είτε βρίσκεστε λοιπόν στο ξεκίνημα της επιχείρησής σας, είτε έχετε ήδη μία μικρομεσαία επιχείρηση και νιώθετε ότι ήρθε η ώρα να επεκταθείτε περαιτέρω, αυτός ο χρήσιμος οδηγός σας αφορά. Κάντε ένα βήμα τη φορά και θα προχωρήσετε αργά αλλά σταθερά προς την πορεία σας ως ιδιοκτήτης της δικής σας μικρομεσαίας επιχείρησης.

Βήμα 1: Κάντε την έρευνά σας

Πιθανότατα έχετε ήδη προσδιορίσει στο μυαλό σας τι ακριβώς θέλετε να κάνετε. Τώρα ήρθε η ώρα να βάλετε στα όνειρα που έχετε κάνει μία δόση πραγματικότητας για να έρθει η ισορροπία που θα σας δώσει τη σιγουριά να ξεκινήσετε. Πάρτε μολύβι και χαρτί, οπλιστείτε με αντικειμενικότητα και ξεκινήστε την έρευνα που θα σας δώσει την απάντηση στο σημαντικότερο ερώτημα:
Έχει η επιχειρηματική σας ιδέα τη δυνατότητα να επιτύχει;
Προτού προχωρήσετε είναι σημαντικό να περάσετε την επιχειρηματική σας ιδέα μέσα από μία διαδικασία επικύρωσης. Βασική προϋπόθεση είναι η ακόλουθη παραδοχή:
Για να είναι επιτυχής μια μικρομεσαία επιχείρηση, χρειάζεται να:
  • Προσφέρει λύση σε ένα πρόβλημα
  • Ικανοποιεί μία ανάγκη
  • Προσφέρει κάτι το οποίο ζητάει η αγορά.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να προσδιορίσετε αυτήν την ανάγκη, όπως έρευνα στο διαδίκτυο, ή συζητήσεις με ομάδες ανθρώπων που έχουν τα χαρακτηριστικά του καταναλωτικού κοινού που θέλετε να προσελκύσετε.
Καθώς εξερευνάτε την αγορά, μερικές από τις ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσετε περιλαμβάνουν:
  • Υπάρχει ανάγκη για τα προϊόντα / υπηρεσίες που θέλετε να προσφέρετε μέσα από την επιχείρησή σας;
  • Ποιος τα χρειάζεται;
  • Υπάρχουν άλλες εταιρείες που προσφέρουν ήδη παρόμοια προϊόντα / υπηρεσίες;
  • Ποιος είναι ο ανταγωνισμός;
  • Ποιο είναι το ανταγωνιστικό σας πλεονέκτημα με βάση αυτόν;
  • Με ποιον τρόπο ταιριάζει η επιχείρησή σας στην αγορά;
Στη διαδικασία της έρευνας μην ξεχάσετε να εντάξετε και ερωτήσεις που θα χρειαστεί να κάνετε στον λογιστή σας σχετικά με το τι απαιτείται για να κάνετε την έναρξη της επιχείρησής σας. Έτσι, θα είστε καθόλα έτοιμοι όταν έρθει η μεγάλη στιγμή.

Βήμα 2: Δημιουργήστε ένα Επιχειρηματικό Πλάνο

Χρειάζεστε ένα πλάνο για να κάνετε την επιχειρηματική σας ιδέα πραγματικότητα. Ένα επιχειρηματικό πλάνο είναι ένα προσχέδιο που θα καθοδηγήσει την επιχείρησή σας από τη φάση εκκίνησης έως την ίδρυση και τελικά την ανάπτυξή της, και είναι απαραίτητο για όλες τις νέες επιχειρήσεις.
Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι επιχειρηματικών πλάνων που εφαρμόζουν κατά περίπτωση στον τύπο επιχείρησης, αλλά και στον σκοπό για τον οποίο θα χρησιμοποιήσετε το δικό σας.
Εάν σκοπεύετε να ζητήσετε οικονομική υποστήριξη από έναν επενδυτή ή ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, είναι απαραίτητο να έχετε ένα πλήρες επιχειρηματικό πλάνο. Η δομή του είναι μακροσκελής και αναλυτική μιας και δίνει τις πληροφορίες που αναζητούν πάντα οι επενδυτές και οι τράπεζες για να επικυρώσουν την ιδέα σας.
Εάν δεν αποσκοπείτε σε κάποια οικονομική υποστήριξη, ένα απλό επιχειρηματικό σχέδιο μίας σελίδας μπορεί να σας δώσει τη σαφήνεια που χρειάζεστε αναφορικά με το τι σημαίνει επιτυχία για τη δική σας επιχειρηματική ιδέα και πως θα φθάσετε εκεί. σχετικά με το τι ελπίζετε να επιτύχετε και πώς σκοπεύετε να το κάνετε.
Υπάρχον πολλά παραδείγματα επιτυχημένων επιχειρήσεων που ξεκίνησαν ως ένα επιχειρηματικό πλάνο γραμμένο σε μία χαρτοπετσέτα, το οποίο βελτιώθηκε με την πάροδο του χρόνου. Το κάθε είδος γραπτού πλάνου που θα πάρει την ιδέα από τυχαίες σκέψεις του μυαλού σε πρακτικά βήματα είναι πάντα καλύτερο από το τίποτα.

Βήμα 3: Σχεδιάστε τα οικονομικά σας

Η έναρξη μιας μικρής επιχείρησης δεν χρειάζεται να απαιτεί πολλά χρήματα, αλλά θα περιλαμβάνει κάποια αρχική επένδυση. Επιπρόσθετα, μέχρι η επιχείρηση να αρχίσει να καλύπτει τα τρέχοντα έξοδά από μόνη της θα χρειαστεί ένα πρώτο κεφάλαιο κάλυψής τους.
Ανοίξτε ένα υπολογιστικό φύλλο στον υπολογιστή, ή μία σελίδα του τετραδίου σας. Συγκεντρώστε
εφάπαξ κόστος εκκίνησης για τη μικρομεσαία επιχείρησή σας, καθώς και αυτό που υπολογίζετε ότι θα πρέπει να έχετε για να διατηρήσετε την επιχείρησή σας για τουλάχιστον 12 μήνες (ενοίκιο, κρατικές εισφορές, μάρκετινγκ και διαφήμιση, παραγωγή, προμήθειες, έξοδα ταξιδιού, μισθούς εργαζομένων, τον δικό σας μισθό κλπ).
Το σύνολο αυτών των ποσών που θα συγκεντρώσετε είναι η αρχική επένδυση που θα χρειαστείτε.
Τώρα που έχετε κατά νου έναν αριθμό, υπάρχουν διάφοροι τρόποι χρηματοδότησης της μικρής επιχείρησής σας, όπως:
  • Χρηματοδότηση
  • Δάνεια μικρών επιχειρήσεων
  • Επιχορηγήσεις για μικρές επιχειρήσεις
  • Επενδυτές Crowdfunding
Μπορείτε επίσης να γίνετε δημιουργικοί και να δείτε πως θα μπορούσατε να ξεκινήσετε με όσο το δυνατόν λιγότερα έξοδα. Σε αυτή την περίπτωση, πολύ πιθανόν να συνειδητοποιήσετε ότι έχετε ήδη το κεφάλαιο και μπορείτε να ξεκινήσετε άμεσα.
Προσοχή όμως εδώ. Αυτό που έχει σημασία είναι να είστε ειλικρινείς και αντικειμενικοί. Δεν είναι η καλύτερη λύση να ξεκινήσετε, αν πρόκειται να προσφέρετε στο τέλος προϊόντα και υπηρεσίες κατώτερης ποιότητας. Ας μην ξεχνάμε ότι η καλύτερη διαφήμιση και η ανάπτυξη θα έρθει στο τέλος από τους ευτυχισμένους πελάτες. Για να γίνει αυτό, η ποιότητα της επιχείρησης πρέπει να είναι δεδομένη.

Βήμα 4: Επιλέξτε μια επιχειρηματική δομή

Ποια θα είναι η νομική μορφή που θα έχει η μικρομεσαία επιχείρησή σας; Η επιχειρηματική οντότητα που επιλέγετε θα επηρεάσει πολλούς παράγοντες από το όνομα της επιχείρησής σας, στην ευθύνη σας, στον τρόπο υποβολής των φόρων σας.
Μπορείτε να επιλέξετε μια αρχική επιχειρηματική δομή και, στη συνέχεια, να επανεκτιμήσετε και να αλλάξετε τη δομή σας καθώς η επιχείρησή σας αναπτύσσεται και χρειάζεται αλλαγή.
Πριν αρχίσει ο πονοκέφαλος και η ανησυχία, θυμηθείτε ότι τα πράγματα εδώ είναι απλά. Μία συζήτηση με τον λογιστή σας θα σας δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεστε και θα σας λύσει τις απορίες ώστε τελικά να καταλήξετε στη νομική μορφή με την οποία θα κάνετε την αρχή.

Βήμα 5: Δώστε όνομα στη μικρομεσαία επιχείρησή σας

Η επωνυμία της επιχείρησής σας διαδραματίζει ρόλο σχεδόν σε κάθε πτυχή της επιχείρησής σας, επομένως θέλετε να είναι καλή. Βεβαιωθείτε ότι σκέφτεστε όλες τις πιθανές επιπτώσεις καθώς εξερευνάτε τις επιλογές σας και επιλέγετε το όνομα της επιχείρησής σας.
Μόλις επιλέξετε ένα όνομα για την επιχείρησή σας, θα πρέπει να ελέγξετε αν είναι εμπορικό σήμα ή χρησιμοποιείται αυτήν τη στιγμή. Στη συνέχεια μπορείτε επίσης να το κατοχυρώσετε, ώστε να αποφύγετε να βρεθείτε στη δυσάρεστη θέση στο μέλλον κάποιος να χρησιμοποιήσει το ίδιο όνομα με εσάς.

Βήμα 6: Άδειες και Προϋποθέσεις Έναρξης

Η γραφειοκρατεία είναι ένα μέρος της διαδικασίας όταν ξεκινάτε τη δική σας μικρομεσαία επιχείρηση.
Υπάρχει μια ποικιλία αδειών που πολύ πιθανόν να χρειαστείτε ανάλογα με το είδος της επιχείρησης που θέλετε να ξεκινήσετε. Θα πρέπει να ερευνήσετε με τον λογιστή σας ποιες άδειες και προϋποθέσεις ισχύουν για την επιχείρησή σας κατά τη διαδικασία εκκίνησης.

Βήμα 7: Επιλέξτε το λογιστικό σας σύστημα

Οι μικρές επιχειρήσεις λειτουργούν πιο αποτελεσματικά όταν υπάρχουν συστήματα. Ένα από τα πιο σημαντικά συστήματα για μια μικρομεσαία επιχείρηση είναι ένα λογιστικό σύστημα.
Το λογιστικό σας σύστημα είναι απαραίτητο προκειμένου να δημιουργήσετε και να διαχειριστείτε τον προϋπολογισμό σας, να ορίσετε τους συντελεστές και τις τιμές σας, να συνεργαστείτε με άλλους και να υποβάλετε τους φόρους σας. Μπορείτε να ρυθμίσετε μόνοι σας το λογιστικό σας σύστημα ή να συνεργαστείτε με τον λογιστή σας για την προσαρμογή του. Εάν αποφασίσετε να ξεκινήσετε μόνοι σας, φροντίστε να λάβετε υπόψη αυτές τις ερωτήσεις που είναι ζωτικής σημασίας κατά την επιλογή του κατάλληλου λογισμικού.

Βήμα 8: Η τοποθεσία της επιχείρησής σας

Η έδρα της επιχείρησής σας είναι σημαντική για τη λειτουργία της επιχείρησής σας. Μπορείτε να επιλέξετε:
Το σπίτι σας
Έναν χώρο σε κοινόχρηστο χώρο, ειδικά διαμορφωμένο για να στεγάσει γραφεία επιχειρήσεων (Co-Working Space)
Τη δική σας επαγγελματική στέγη ή το εμπορικό σας κατάστημα.
Σε κάθε περίπτωση, θα χρειαστεί να λάβετε υπόψη αν μπορεί η έδρα που έχετε επιλέξει να υποστηρίξει τον τύπο της επιχείρησής σας. Σε περίπτωση που είναι όλα όπως πρέπει, μην ξεχάσετε να λάβετε υπόψη τι θα χρειαστείτε από άποψη εξοπλισμού και κατά πόσο ο χώρος που έχετε επιλέξει είναι ο κατάλληλος.
Φυσικά μπορείτε ανά πάσα στιγμή να αλλάξετε έδρα, αλλά γιατί να ταλαιπωρείστε όταν μπορείτε να βρείτε τον ιδανικό χώρο εξαρχής λαμβάνοντας υπόψη απλά κάποιες λεπτομέρειες.

Βήμα 9: Ετοιμάστε την ομάδα σας

Εάν σκοπεύετε προσλάβετε υπαλλήλους, από την αρχή ή κάποια στιγμή στο μέλλον, καλό είναι να κάνετε μία μικρή προεργασία από τώρα.
Βεβαιωθείτε ότι έχετε αφιερώσει χρόνο για να περιγράψετε τις θέσεις που θα χρειαστεί να καλύψετε και τις ευθύνες που θα έχει ο εργαζόμενος που θα καλύψει κάθε μία από αυτές. Φυσικά, όπως αναφέραμε και στο βήμα του επιχειρηματικού πλάνου, δεν είναι ανάγκη να γνωρίζετε από την αρχή το 100% κάθε θέσης εργασίας.
Ακόμη κι ένα πρόχειρο αρχικό σχεδιάγραμμα το οποίο θα εμπλουτίζετε με την πάροδο του χρόνου είναι από μόνο του χρήσιμο για να σας δώσει μία οπτική του τι θα χρειαστείτε στο μέλλον.
Αν σκοπεύετε να πορευθείτε μόνοι σας, μπορεί να μη χρειαστείτε υπαλλήλους. Σίγουρα όμως θα χρειαστείτε συνεργάτες. Σε αυτή την περίπτωση, το να δημιουργήσετε ένα δυνατό δίκτυο συνεργατών από επαγγελματίες που εμπιστεύεστε και θα σας βγάζουν ασπροπρόσωπους κάθε φορά που θα τους χρειαστείτε είναι πολύ σημαντικό. Ξεκινήστε από σήμερα την αναζήτηση και βρείτε τη δική σας ομάδα που θα σας βοηθήσει να φθάσετε στην κορυφή.

Βήμα 10: Προώθηση της μικρής επιχείρησής σας

Μόλις η επιχείρησή σας τεθεί σε λειτουργία, πρέπει να αρχίσετε να προσελκύετε πελάτες και να κάνετε πωλήσεις. Θα θελήσετε να ξεκινήσετε με τα βασικά, ξεκαθαρίζοντας για αρχή τη μοναδική πρόταση πώλησής σας. Με απλά λόγια, τι έρχεστε να προσφέρετε στην αγορά και για ποιον λόγο κάποιος να αγοράσει από εσάς.
Στη συνέχεια, εξερευνήστε όσο το δυνατόν περισσότερες ιδέες μάρκετινγκ για μικρές επιχειρήσεις, ώστε να αποφασίσετε πώς να προωθήσετε την επιχείρησή σας πιο αποτελεσματικά. Στη σημερινή εποχή και με τη βοήθεια της τεχνολογίας και του διαδικτύου μπορείτε να κάνετε την αρχή με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους και να πάτε απευθείας στο δικό σας καταναλωτικό κοινό.
Μόλις ολοκληρώσετε αυτές τις δραστηριότητες εκκίνησης επιχειρήσεων, θα καλύψετε όλες τις πιο σημαντικές βάσεις. Λάβετε υπόψη ότι η επιτυχία δεν συμβαίνει εν μία νυκτί. Αν όμως χρησιμοποιήσετε το σχέδιο που έχετε δημιουργήσει για να εργαστείτε με συνέπεια στη μικρομεσαία επιχείρησή σας και θα αυξήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας σας.
Φυσικά, εμείς είμαστε πάντα πλάι σας για να σας βοηθήσουμε σε κάθε βήμα της πορείας σας.
Λογιστικό Γραφείο Ιωάννας Μουρούτσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: